Φθινόπωρο = σπιτική μηλόπιτα


Δεν ξέρω για εσάς, αλλά για εμένα δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστική, φθινοπωρινή μυρωδιά από αυτή των μήλων με την κανέλα. Μα τι συνδυασμός! Δύο εκλεκτά υλικά που όταν ενώνονται απογειώνονται! Πού να δείτε τι γίνεται όταν μπουν στο παιχνίδι και οι γνωστοί σύμμαχοι: βούτυρο, καστανή ζάχαρη και σφολιάτα. Με μία λέξη: μηλόπιτα. Αυτή η εκδοχή είναι πολύ πολύ εύκολη και γρήγορη. Ο μεγαλύτερός σας "κόπος" θα είναι να καθαρίσετε και να κόψετε τα μήλα. Μετά όλα γίνονται στον αυτόματο, αρκεί να καταφέρετε να "σώσετε" τα μήλα και να μην τα φάτε ενώ καραμελώνουν. Έχουμε και λέμε λοιπόν...


Υλικά:
  • 4 μήλα -εγώ διάλεξα τα Granny Smith- καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτά φετάκια
  • 8 κουταλιές ανάλατο βούτυρο
  • 1/2 κούπα καστανή ζάχαρη
  • 2 κουταλάκια κανέλα
  • 2 ΄φρέσκα΄φύλλα σφολιάτας (στρογγυλά η παραλληλόγραμμα), αυτά του ψυγείου
  • 1 αβγό
  • λίγο αλεύρι 
  • λίγη επιπλέον καστανή ζάχαρη για το πασπάλισμα


Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς C.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι, λιώνουμε το βούτυρο σε μεσαία θερμοκρασία και προσθέτουμε τα μήλα. Τα ανακατεύουμε για περίπου 7-8 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα. Προσθέτουμε την κανέλα και την καστανή ζάχαρη, χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 5 λεπτά περίπου ακόμα, μέχρι να καραμελώσουν τα μήλα και να πήξει λίγο η καραμέλα.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία στρογγυλή φόρμα (αν θέλετε μπορεί να γίνει και σε μακρόστενο σχήμα σε ένα ταψάκι). Τοποθετούμε το 1 φύλλο σφολιάτας στον πάτο (εδώ στας Ελβετίας βγαίνουν και σε στρογγυλό σχήμα το οποίο βολεύει στη συγκεκριμένη περίπτωση). Απλώνουμε τα μήλα με όλα τα πολύτιμά τους ζουμιά και είτε σκεπάζουμε με την 2η σφολιάτα (προσέχουμε να ενωθούν καλά οι 2 σφολιάτες περιπετρικά για να μην έχουμε διαρροές) και χαράσουμε, είτε κόβουμε την σφολιάτα σε λωρίδες και "πλέκουμε". Εγώ όπως θα δείτε επέλεξα το 2ο αλλά με την απλή τεχνική της "τεμπέλας" (χωρίς πολλά πάνω-κάτω δηλαδή). 
Χτυπάμε λιγάκι το αβγό και αλείφουμε με ένα πινέλο το πάνω μέρος της σφολιάτας, και σκορπίζουμε την επιπλέον καστανή ζάχαρη.
Ψήνουμε στον φούρνο για 15-20 λεπτά περίπου. Μπορείτε αν θέλετε στην αρχή να την τοποθετήσετε στη μεσαία σχάρα και προς το τέλος να την ανεβάσετε λιγάκι για να πάρει χρώμα.

Έτοιμη!
Αφήνετε να κρυώσει λιγάκι και κόβετε. Καταλαβαίνετε ότι ταιριάζει γάντι με εκλεκτό παγωτό βανίλια. Αλλά και μόνη της είναι ένα αριστούργημα. Ειδικά υπό τη συνοδεία ενός ζεστού ροφήματος.
Φτιάξτε την ένα απόγευμα Κυριακής για τους φίλους. Για αυτά είναι το φθινόπωρο :)

ανδριάνα


ΥΓ. Η συνταγή είναι προσαρμοσμένη από το Natasha's Kitchen.
ΥΓ2. Στην τελευταία φωτογραφία δεν είναι σαν να κάθεται σταυροπόδι;

Σχόλια

  1. A xa xa γελασα πολύ με την τελευταια φωτογραφια!
    Καλοφάγωτη :)

    Καλή εβδομαδα... μεγαλη εορτη σημερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. :) Καλή εβδομάδα!
      Μεγάλη γιορτή όντως... από πολλές απόψεις.

      Διαγραφή
  2. Πόσο δίκιο έχεις για τη μυρωδιά κανέλας - μήλου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

the bright side of blogging :: by andriana