DIY ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΝΤΟΥΛΑΠΑΣ


Εντάξει, πιστεύω ότι έχετε καταλάβει ότι τα θέματα περί οργάνωσης είναι από τα αγαπημένα μου! Ειδικά όταν συνδυάζονται και με ένα ανεβασμένο, αισθητικό αποτέλεσμα. Θεωρώ ότι όλα, μα όλα, γίνονται τόσο πιο απλά, εύκολα, ήρεμα, όμορφα όταν ο χώρος που μας περιβάλλει είναι οργανωμένος. Αν είναι και η σκέψη μας, τότε όλα απογειώνονται. Και είναι βεβαίως αυτά τα δύο αλληλένδετα οπότε αν δεν μπορείτε να οργανώσετε τη σκέψη σας, μήπως να ξεκινούσατε από τον χώρο σας; Το γραφείο, την κουζίνα, το σαλόνι, την ντουλάπα; Δοκιμάστε το.


Ένα από τα πιο πρόσφατα λοιπόν οικογενειακά μας project ήταν η αναβάθμιση της ντουλάπας του μικρού μας Στέφανου. Μικρή ανασκόπηση για να καταλάβετε το ιστορικό. Μετακομίσαμε τον Ιούνιο του 2020 στο καινούργιο μας σπίτι λίγο έξω από την Λωζάνη, όταν το πρώτο κύμα του κορωνοϊού (και του αντίστοιχου lockdown) ακόμη καλά κρατούσε. Οπότε όποιες εργασίες χρειάστηκαν, τις κάναμε εμείς. Βαψίματα, μικρές επισκευές, κλαδέματα στον κήπο.... Μας αρέσει ούτως ή άλλως να φροντίζουμε το σπίτι μας και να καταπιανόμαστε με χειρονακτικές εργασίες οπότε ήταν, και είναι, ευχαρίστηση να γεμίζουμε έτσι τις ημέρες μας. Πόσο μάλλον όταν περνάς τόοοσες ώρες εντός του σπιτιού. Ε, μία επιπλέον φροντίδα την αξίζει και την αξίζουμε. Από την αρχή λοιπόν εντοπίσαμε τη μη-πρακτικότητα της ντουλάπας στο δωμάτιο του Στέφανου. Πρόκειται για μια δίφυλλη, εντοιχισμένη ντουλάπα η οποία πέραν από μία ράγα ρούχων και ένα ράφι από πάνω, δεν είχε τίποτα άλλο. Και όταν πρόκειται για ένα παιδάκι 5 ετών, ε, μία ράγα στο 1,5 μέτρο μάλλον δεν ωφελεί, πόσο μάλλον τα ακόμη ψηλότερα ράφια. Είχαμε όμως από το προηγούμενο σπίτι δύο μεγάλες συρταριέρες που ακόμα χωρούσαν όλα τα ρουχαλάκια του οπότε βολευτήκαμε έτσι. Κρίμα όμως δεν ήταν να υπάρχει αυτή η ντουλάπα και να μην χρησιμοποιείται;



Fast forward στο τρίτο κύμα του κορωνοϊού και του αντίστοιχου lockdown, τον Χειμώνα 2020-2021, και το project ντουλάπα επέστρεψε στο προσκήνιο. Κλειστά ξανά όλα τα καταστήματα, μαραγκοί και λοιποί τεχνίτες εκτός συζήτησης (ειδικά λόγω των συνθηκών αλλά και γενικότερα στην Ελβετία) οπότε ξεκίνησα διαδικτυακή έρευνα για να δω τις επιλογές μου. Ποιος να μας φτιάξει ράφια; Και συρτάρια; Κυρίως συρτάρια θέλουμε. Δύσκολο. Και πώς να αγοράσεις χωρίς να τα δεις ή χωρίς να συζητήσεις με έναν ειδικό; Ψάχνοντας λοιπόν και συζητώντας μου ήρθε η αναλαμπή! Μήπως τα συστήματα οργάνωσης  του ΙΚΕΑ κάνουν τη δουλειά; Και όπως αρκετές φορές έτσι και αυτή, το ΙΚΕΑ μας έβγαλε ασπροπρόσωπους. Καθώς τα συστήματα οργάνωσης που διαθέτει είναι πλέον αρκετά και για κάποια μπορείς να σχεδιάσεις με ακρίβεια τι θες να βάλεις πού, με τι διαστάσεις και τι επιλογές υλικών και εξεσουάρ μέσω των online tools. Εξαιρετικά! Εμείς επιλέξαμε το σύστημα Boaxel κάνοντας αρκετά πειράματα για να δούμε τι μας βολεύει περισσότερο (μέσω του Boaxel Planner το οποίο είναι πολύ εύκολο στη χρήση και στην οπτικοποίηση). Και ξέρετε τι είναι το καλύτερο όλων; Μπορείς ανά πάσα στιγμή να αλλάξεις την διαρρύθμιση, το ύψος, το είδος! Το ρίσκο λοιπόν είναι πολύ μικρό! Γιατί και με τη χρήση και με την ηλικία και τις ανάγκες, απλά ανεβοκατεβάζεις τα ύψη, αλλάζεις τις ράγες με συρτάρια και τα ράφια με ράγες και ξαναδημιουργείς ένα νέο μείγμα. Απλό! Τα παραγγείλαμε λοιπόν, τα παραλάβαμε και ξεκινήσαμε δουλειά.





Βήμα πρώτο, η αφαίρεση των παλιών ραφιών, των καρφιών και των ραγών. Βήμα δεύτερο το εσωτερικό βάψιμο. Είχαμε λίγη από την ανοιχτόχρωμη γκρι μπογιά που είχαμε χρησιμοποιήσει στο σαλόνι και θεωρήσαμε ότι θα πηγαίνει γάντι, δημιουργώντας ωραία αντίθεση με το λευκό. Θα κάλυπτε και τα διάφορα σημάδια, τις τρύπες και τις μουτζούρες. Αν τα καταστήματα ήταν ανοιχτά, πιστεύω και ένα ωραίο κίτρινο θα πήγαινε πολύ ή στο χρώμα της μέντας. Βήμα τρίτο, μέτρο και τρυπάνι. Τσίμα - τσίμα χώρεσαν στο πλάτος γιατί αφενός θέλαμε να εκμεταλλευτούμε όλη τη διάσταση της ντουλάπας και αφετέρου κανένας τοίχος, κανενός σπιτιού δεν είναι ολόισιος. Τις λύσεις όμως τις βρήκαμε, και με την ευελιξία που σου δίνει το σύστημα, πειραματιστήκαμε ώστε να βρούμε την κατάλληλη τοποθέτηση κάθε στοιχείου. 



Et voila! Αυτή στην πιο πάνω και στην πιο κάτω φωτογραφία είναι, αν και ακόμα δεν είναι στην τελική της μορφή. Με μια μικρή ράγα χαμηλά, ίσα - ίσα για τα πουκαμισάκια του, χώρο στο δάπεδο για μερικά από τα παιχνίδια, 4 μεγάλα συρτάρια που φτάνει και μπορεί να χειριστεί μόνος του για να ντυθεί (η δική μας κατηγοριοποίηση είναι η εξής: παντελόνια, μπλουζάκια, πυτζάμες - πιο χοντρά μπλουζάκια, φούτερ - ζακέτες), με μικρά κουτιά για κάλτσες και εσώρουχα, άλλα μεγαλύτερα για τα καλοκαιρινά (μαγιώ - μπλουζάκια  UV) και χειμερινά αξεσουάρ (σκούφοι - γάντια - κασκόλ) και πιο ψηλά ράφια για αποθήκευση παιχνιδιών που δεν χρησιμοποιεί συχνά αλλά και σεντονιών, πετσετών, κουβερτών... (προς το παρόν εμάς αυτά βρίσκονται στη διπλανή, μονόφυλλη ντουλάπα). Μεγαλώνοντας, μπορεί να αντικατασταθεί η μικρή - κάτω ράγα με ραφάκι, να "ενεργοποιηθεί" η πιο πάνω που ήδη βάλαμε αλλά επειδή δεν μας είναι ακόμα απαραίτητη προτιμήσαμε να αξιοποιήσουμε τον χώρο με ακόμη ένα ράφι,  ή να αυξήσουμε τα συρτάρια. Όλα αυτά με την ίδια βάση τοίχου. Απλά και ανώδυνα. Είναι όμορφη αυτή η ευελιξία!



Ο Στέφανος είναι τόσο ενθουσιασμένος με την ντουλάπα του που έχει προστεθεί στο επίσημο τουρ όποιου μας επισκέπτεται! Μέχρι και σε κάτι φίλους που μας επισκέπτονταν πρώτη φορά, αφού πέρασαν από το δωμάτιό του και πήγαν να συνεχίσουν στα υπόλοιπα, τους φώναζε "Καλέ, την ντουλάπα μου δεν είδατε!". Και είναι όντως πολύ όμορφη, πρακτική, λιτή. Με προσωπική δουλειά συνολικά 2-3 απογευμάτων, λίγη φαντασία, καλή διάθεση και μικρό budget. Αν έχετε όρεξη, μπορείτε να κάνετε μικρά θαύματα. Εμπνευστείτε! Και μη περιοριστείτε.... προσαρμόστε χρώματα, πόρτες (μήπως δεν χρειάζονται;), δάπεδα, ταπετσαρίες (εντός αλλά και στις πόρτες), αυτοκόλλητα, κουτιά, καλάθια, φώτα...... 

Καλή ανανέωση!

ανδριάνα



Πηγές φωτογραφιών: Practical Perfection, 100 Layer Cake, Cotton Stem, Isn't That Charming, Keep Toddlers Busy

Σχόλια