Feng Shui


Πόσες φορές έχετε μπει σε έναν χώρο και χωρίς κάποιο προφανή λόγο σας έχει καταβάλει ένα συναίσθημα (είτε θετικό είτε αρνητικό); Είναι η ενέργεια και η αύρα των ανθρώπων; Είναι η διάταξη του χώρου; Είναι η οργάνωση ή η έλλειψή της; Είναι τα χρώματα και τα αντικείμενα; Μάλλον είναι λίγο απ' όλα. Αυτό ισχυρίζεται η αρχαία κινεζική φιλοσοφία του Feng Shui.

Δεν ξέρω πολλά αλλά προσπαθώ να μάθω γιατί με ενδιαφέρει και κάποια μου ακούγονται αυτονόητα και κάποια λίγο ακαταλαβίστικα. Θα σας δώσω μερικά παραδείγματα για να καταλάβετε τι εννοώ. Ένας χώρος ακατάστατος, με αντικείμενα να καταλαμβάνουν όλους τους χρηστικούς χώρους (από το δάπεδο μέχρι τον καναπέ) μάλλον δεν είναι πολύ ελκυστικός. Αντίστοιχα, ένας κήπος παραμελημένος, με ξεραμένα φυτά και σπασμένα πλακάκια μάλλον δεν εκπέμπει ιδιαίτερη ζωή. Λίγο πολύ αυτονόητα είναι όλα αυτά. Όπως και να εισέρχεσαι σε ένα χώρο και να πέφτεις στην πλάτη ενός επίπλου ή όλα τα χρώματα - υφάσματα - έπιπλα του χώρου να είναι σκούρα και βαριά. Αντίθετα, ένας χώρος γαλήνιος, φωτεινός, ισορροπημένος μας παρασύρει και εμάς σε αυτή του τη γαλήνη....


Βάσει όλων αυτών λοιπόν, υπάρχουν πολλοί κανόνες που προσπαθούν να 'τακτοποιήσουν' την ενέργεια κάθε χώρου, των ανθρώπων που ζουν σε αυτόν και των αντικειμένων ώστε να δημιουργηθεί ένα αρμονικό σύνολο. Πέραν των βασικών, γενικών αρχών, υπάρχει και ο Χάρτης του Μπακούα. Βάσει αυτού, το σπίτι χωρίζεται σε 8 χώρους: Γνώση, Υγεία & Οικογένεια, Πλούτος & Ευημερία, Φήμη & Υπόληψη, Έρωτας & Γάμος, Δημιουργικότητα & Παιδιά, Άνθρωποι που βοηθούν τα ταξίδια και Καριέρα. Στο κέντρο βρίσκεται ο 9ος χώρος, αυτός της Γης. Τώρα αρχίζει λίγο να περιπλέκεται το θέμα... Κάθε χώρος έχει τη δική του θέση βάσει συντεταγμένων και ενισχύεται ή αποδυναμώνεται ανάλογα με τα  αντικείμενα, τα χρώματα, τη διάταξη που έχουμε επιλέξει. Όπως μπορείτε να δείτε και στο χάρτη, η επιλογή χρώματος, υλικών, θέσης καθορίζουν κατά ένα μέρος και την ενέργεια κάθε χώρου. Πάρτε λοιπόν πηξίδα, την κάτοψη του κτιρίου και βουρ στη μελέτη. Αυτό προσπαθώ και εγώ να κάνω... όχι με μεγάλη επιτυχία (προς το παρόν τουλάχιστον).


Κάποιες βασικές, πρώτες πληροφορίες μπορείτε να πάρετε από το About Feng Shui.

Σχόλια