Νους υγιής εν σώματι υγιεί


Ωραία.... και τρώμε τα λαχανικά μας, και επιλέγουμε βιολογικά, και ασκούμαστε σε τακτική βάση, και προσέχουμε το βάρος μας, και φτιάχνουμε τους υπερ-δυναμωτικούς πράσινους χυμούς κάθε πρωί, και μελετάμε τις τροφές και τα ταμπελάκια τους, και δεν καπνίζουμε, και δεν πίνουμε, και κάνουμε τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις... και ΔΕΝ είμαστε υγιείς! Μα γίνεται; Τι άλλο να κάνουμε;

Αυτό αναρωτήθηκε και η γιατρός Lissa Rankin όταν βρέθηκε σε μια κοινότητα φαινομενικά υγιών ανθρώπων, που έκαναν όλα τα παραπάνω (ή τουλάχιστον την πλειοψηφία τους) και παρόλα αυτά είχαν προβλήματα υγείας τα οποία δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει. Τότε, ορμώμενη και από τη δική της βιωματική εμπειρία, άρχισε να συνδέει αυτό που ζούμε | σκεφτόμαστε | αισθανόμαστε | ελπίζουμε | φοβόμαστε με την πραγματική κατάσταση της υγείας. Τότε άρχισε πέραν από το σωματικό, ιατρικό ιστορικό των ασθενών, να προσθέτει και κάποιες 'ιδιαίτερες' ερωτήσεις με αναπάντεχες όμως απαντήσεις. Όταν για παράδειγμα τους καλούσε να απαντήσουν στην ερώτηση "Τι χρειάζεται το σώμα σας για να ιαθεί" εκείνη περίμενε απαντήσεις όπως "περισσότερες βιταμίνες, μείωση του τάδε φαρμάκου, την τάδε επέμβαση". Οι απαντήσεις όμως που έπαιρνε μιλήσουν για συγχώρεση, αλλαγή, κατανόηση, αποφασιστικότητα. Όπως γράφει χαρακτηριστικά και εκείνη, καμία σούπερ-τροφή δεν μπορεί να μας σώσει από τις δηλητηριασμένες μας σχέσεις ή σκέψεις.


Στο Self Healing Tool Kit (που μπορείτε να κατεβάσετε και να διαβάσετε δωρεάν εδώ) προτείνει 10 'τρόπους' για να θεραπεύσουμε τον εαυτό μας, τους παρακάτω: 

  1. Ότι πιστεύεις για την υγεία σου γίνεται πραγματικότητα
  2. Μπορείς να αυτο-θεραπευτείς αλλά όχι μόνος
  3. Γνωρίζεις το σώμα σου καλύτερα από οποιονδήποτε γιατρό
  4. Δεν είσαι θύμα των γονιδίων
  5. Οι στενές σχέσεις με συγγενείς, φίλους, συντρόφους μπορούν να επηρεάσουν την υγεία σου περισσότερο από την άσκηση, τη διατροφή ή το κάπνισμα
  6. Αν βρεις το 'σκοπό' σου και ασχοληθείς με αυτόν με αγάπη, η ζωή σου μπορεί να βελτιωθεί
  7. Η ευτυχία δεν είναι απλά μια διάθεση, αλλά προληπτική ιατρική
  8. Μία αισιόδοξη αντιμετώπιση προστατεύει το σώμα
  9. Για να θεραπευτείς πρέπει πρώτα να εντοπίσεις τη ρίζα της ανισορροπίας
  10. Μόλις την εντοπίσεις, μπορείς να γράψεις την ιατρική σου συνταγή.

Προσωπικά, νιώθω μια γλυκιά ανακούφιση όταν όλο και πιο συχνά συναντώ γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, σε όλα τα μήκη του κόσμου, οι οποίοι πλέον αντιμετωπίζουν το σώμα, άρα και τη νόσο, ως ένα, ενιαίο, ολιστικό σύστημα... Η προσέγγιση αυτή όμως χρειάζεται πολλά παραπάνω από ένα παυσίπονο πριν τον ύπνο ή μία κρέμα. Χρειάζεται προσωπική, ουσιαστική, ειλικρινή ενδοσκόπηση, κουράγιο για την παραδοχή και τόλμη για την αλλαγή...  Μπορεί να πονέσει λίγο περισσότερο από μια ένεση ή μια επέμβαση, η 'θεραπεία' όμως είναι μαγική και η ανταμοιβή ανεκτίμητη!

Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο της Lissa Rankin και να βρείτε όλα τα παραπάνω links στο Mind Body Green.

Σχόλια

  1. προσωπικά θα ήθελα να μεταφερθώ αυτόματα στο παγκάκι της φωτογραφίας και να παραμείνω εκεί μέχρι να βαρεθώ τη θάλασσα... Να γεμίσει το μυαλό μου μπλε και να αφήσει στο νερό όλες τις σκέψεις σαν μικρά χάρτινα καραβάκια. Δίπλα μου να κάθεται ο αγαπημένος μου, να ακούμε μουσική μπερδεμένη με θαλασσινό αέρα και όταν ζεσταινόμαστε να ρίχνουμε καμιά βουτιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

the bright side of blogging :: by andriana