Επιλογές


Ελευθερία σημαίνει επιλογές. Να έχεις τους ορίζοντες ανοιχτούς, χωρίς κανέναν εξωτερικό περιορισμό, και να μπορείς να πορευτείς όπως επιθυμεί η καρδιά σου! Είτε πρόκειται για τα απλά και καθημερινά, από το τι θα φας και πού θα συναντηθείς με τους φίλους, μέχρι τα μεγάλα και τα σημαντικά, τι θρησκεία θα ασπαστείς και τι οικογένεια θα δημιουργήσεις. Πόσο δεδομένα τα θεωρούμε όμως όλα αυτά! Εμείς, οι μεγαλωμένοι στον 20ο και 21ο αιώνα, στην "εύπορη" (εντός και εκτός εισαγωγικών) Ευρώπη. Εμείς που δεν εκτιμήσαμε μάλλον ποτέ την παιδεία που μας προσφέρθηκε, την ειρήνη, την οικογενειακή θαλπωρή, την ασφάλεια και την ξεγνοιασιά. Εμείς που δεν χάσαμε ποτέ την γκάμα των επιλογών μας, ίσα - ίσα που με τα χρόνια την εμπλουτίσαμε κιόλας. Εμείς που καταστρώναμε μέχρι πρότινος σχέδια για αποδράσεις, επετειακά πάρτυ, μετακομίσεις, επαγγελματικές αλλαγές.... Εμείς οι τυχεροί από τόσες απόψεις! Κανονίζαμε όμως δυστυχώς χωρίς τον ξενοδόχο.



Πώς είναι λοιπόν εν μια νυκτί να συνειδητοποιείς πως ότι έχεις και δεν έχεις βρίσκεται εντός των 4 τειχών του σπιτιού σου; Ποιες εξορμήσεις και ποιες συναντήσεις και ποιος αθλητισμός και ποια πάρτυ. Πλέον είσαι εσύ, βασικά με εσένα και μετά και με τα πιο κοντινά μέλη της οικογένειάς σου. Αλλά πρώτα είσαι εσύ με εσένα, χωρίς αντιπερισπασμούς, χωρίς υπεκφυγές και υποκατάστατα. Εσύ με εσένα. Χωρίς πολλές - πολλές επιλογές και διεξόδους. Ή μάλλον, με τις επιλογές που χρόνια τώρα έκανες και τώρα καλείσαι να τις "υποστείς" και να τις υποστηρίξεις! Τις επιλογές που έκανες ως άνθρωπος και είσαι αυτός που είσαι σήμερα. Τις επιλογές που έκανες ως αξίες και που κρίνονται πλέον αν σε βοηθούν ή σε χαντακώνουν. Τις οικογενειακές επιλογές που έκανες ή δεν έκανες. Τους ανθρώπους που επέλεξες και αυτούς που δημιούργησες -ή όχι. Τις ασχολίες που επέλεξες για να διευρύνεις το μυαλό και την καρδιά σου ή αυτές που άφησες και έμεινες κενός. Τη δουλειά που επέλεξες και τώρα καλείσαι να φέρεις εις πέρας μόνος, μέσω διαδικτυακών ομάδων και συνεδριάσεων. Τους φίλους που επέλεξες να έχεις, που επένδυσες σε αυτούς με αγάπη και χρόνο και αφοσίωση -ή όχι- και τώρα είναι εδώ, έστω μέσω βιντεοκλήσης -ή όχι.

Όταν ησυχάζουμε, όταν απομονωνόμαστε, όταν οι θόρυβοι μειώνονται, τότε είναι η στιγμή που ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις πραγματικές μας επιλογές ετών, ίσως και δεκαετιών. Με τον εαυτό που έχουμε δημιουργήσει μέσω αυτών. Με τη ζωή την πραγματική που ζούμε κάθε μέρα μέσα μας και όχι στα social media. Γιατί όλοι φαντάζουν λαμπεροί και ευτυχισμένοι με ένα ποτό στο χέρι δίπλα στους "φίλους" το βράδυ του Σαββάτου αλλά ποιοι είναι πραγματικά έτσι όταν βρίσκονται στην οικία τους, χωρίς αντιπερισπασμούς, μόνο με τον εαυτό και τους πραγματικά οικείους τους;

Η ζωή με τον κορωνοϊό. Η ανθρωπότητα δεν θα είναι ποτέ πια η ίδια μετά από αυτό. Ή τουλάχιστον αυτό ελπίζω. Εκτιμώντας και αναγνωρίζοντας πλέον την αξία των ουσιαστικών επιλογών. Των πραγματικών αγαθών. Των απλών απολαύσεων. Αναγνωρίζοντας και εκτιμώντας όλες αυτές τις καθημερινές αλλά τόσο ουσιώδεις επιλογές που έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε. Αναθεωρώντας τις προτεραιότητές μας, τους ρυθμούς, ίσως και τις αξίες μας. Ζώντας τη στιγμή, αυτήν την μοναδική. Ζώντας τη ζωή. Γιορτάζοντάς την κάθε ημέρα. Απολαμβάνοντας ότι έχει να μας προσφέρει γιατί ακόμα και αυτός ο καφές με τους φίλους ή η βουτιά στη θάλασσα ή το οικογενειακό Κυριακάτικο γεύμα, δεν θα είναι πια δεδομένα. Γιατί ζήσαμε την εποχή του κορωνοϊού που μας τα στέρησε όλα και μας έφερε αντιμέτωπους με εμάς.

Κουράγιο αγαπημένοι μου.
Προστατέψτε τους εαυτούς σας όχι μόνο από τον κορωνοϊό αλλά και από την μισαλλοδοξία και την αρνητικότητα. Δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να παλέψουμε, να αναθεωρήσουμε, να υπομείνουμε και να επιμείνουμε.

ανδριάνα

Σχόλια