Χορτοφάγος ετών 2

 χορτοφαγική διατροφή χορτοφάγος veganuary vegetarian

Πέρασαν 2 χρόνια από τον Ιανουάριο του 2021 όταν έλαβα μέρος στον Veganuary (στον Vegan January δηλαδή). Η διατροφή μου έκτοτε είναι χορτοφαγική με ελάχιστες, μετρημένες στα δάχτυλα, "παρασπονδίες" (συνήθως για τα αγαπημένα μου sushi που εκάστοτε περιλαμβάνουν ψαρικά). Κατά τ'άλλα, δεν έχω φάει κανενός είδους κρέατος και να σας πω κάτι, δεν μου έχει λείψει και καθόλου. Θέλει βεβαίως προσαρμοστικότητα, υπομονή, ευελιξία και φαντασία, κυρίως όταν τρως έξω ή είσαι καλεσμένος. Στο σπίτι, όλοι έχουν μπει στο κόλπο οπότε ακόμα και αν δεν είναι η ημέρα που μαγειρεύω εγώ, ο συνοδοιπόρος θα φροντίσει για τη δική μου, χορτοφαγική εκδοχή του μενού. Είτε έχοντας διαφορετικό "κρέας" (το δικό μου θα είναι ένα από τα πολλά χορτοφαγικά) είτε δημιουργώντας παραλλαγές της ίδιας συνταγής ώστε να καλυφθούν όλοι (η δική μου σάλτσα θα έχει πχ μανιτάρια και πιπεριές αντί bacon). Όταν τρώμε έξω, δυστυχώς, οι επιλογές είναι συνήθως περιορισμένες. Και λέω δυστυχώς γιατί θεωρώ ψιλοτραγικό (συγγνώμη αλλά θα είμαι ειλικρινής) μέσα σε ένα μενού 10-15 διαφορετικών πιάτων, να έχεις 1 ριζότο ή 1 ζυμαρικό όλο και όλο ως χορτοφαγικό. Μα όλοι όσοι βγαίνουν έξω για να φάνε, τρώνε κρέας και ψάρι κάθε φορά; Το συνήθισα όμως πια και ναι, οι επιλογές πέραν της σαλάτας (που και αυτή πολλές φορές περιλαμβάνει κάποιου είδους ζώου) είναι συνήθως κάποια σούπα, ένα ριζότο μανιταριών ή ζυμαρικά με κόκκινη σάλτσα. It's ok αν και θεωρώ ότι και εμπορικά θα ήταν προς το συμφέρον των εστιατοριών να προσθέσουν και μία - δύο χορτοφαγικές επιλογές οι οποίες συνήθως είναι και πιο υγιεινές. Anyway.... 

Όταν είμαστε καλεσμένοι σε φίλους, η εμπειρία είναι συνήθως πολύ συγκινητική καθώς με φροντίζουν τόσο ώστε να υπάρχει πάντα η δική μου χορτοφαγική εκδοχή του μενού. Ο φίλος Γιάννης, για παράδειγμα, που συχνά - πυκνά μας μαγειρεύει, όχι απλά με σκέφτεται αλλά φροντίζει ώστε και η δική μου επιλογή να είναι εξίσου γευστική και ευφάνταστη. Δεν με "ξεπετά" δηλαδή με ένα μακαρόνι ή μια σαλάτα αλλά μου φτιάχνει γεμιστές μελιτζάντες με μανιτάρια ενώ εκείνοι τρώνε παπουτσάκια. Και ξέρετε πόσο συγκινητικό είναι αυτό; Δεν έχω καμία απαίτηση οι άλλοι να συμμερίζονται τις ανησυχίες και ευαισθησίες μου, αλλά το να τις σέβονται είναι θεωρώ ένδειξη αγάπης και πολιτισμού. Πώς θα σεβόμασταν αν κάποιος ήταν αλλεργικός, για παράδειγμα, στα τυριά και θα τα αποφεύγαμε στο μενού που θα του προσφέραμε; Ε, έτσι! Είναι τόσο απλό. Δεν θα σας κρύψω όμως ότι έχω βρεθεί και σε δύσκολη θέση ούσα καλεσμένη. Ευτυχώς οι φορές είναι πολύ λίγες αλλά το συναίσθημα είναι πολύ άβολο. Να νιώθεις ότι δεν έχουν καμία όρεξη να παρεκκλίνουν από το μενού που έχουν σκεφτεί, ούτε να το εμπλουτίσουν, και έτσι να κάνουν το ελάχιστο δυνατό (να υπάρχει μια σαλάτα για παράδειγμα). Είτε άλλες φορές, όταν η οικοδέσποινα εξηγεί ότι έφτιαξε ντολμαδάκια χωρίς κρέας ώστε να φάω και εγώ,  κάποιοι να απαντούν "ε, καλά, δεν πειράζει και να μην τα έτρωγε". Ξέρετε, ο σεβασμός δεν διαφέρει αν πρόκειται για μία διατροφική επιλογή, ενδυματολογική, σεξουαλική, οπαδική ή κομματική. Για να σεβόμαστε τις επιλογές του διπλανού μας, δεν είναι προαπαιτούμενο να συμφωνούμε με αυτές ή να τις συμμεριζόμαστε. Πόσο μάλλον όταν κάποιος είναι καλεσμένος μας, είναι, θεωρώ, αναπόσπαστο μέρος της φιλοξενίας να τον/την κάνεις να αισθανθεί όμορφα και άνετα.

Δύο χρόνια λοιπόν και ακόμα αρκετοί με ρωτούν αν θα συνεχίσω, αν η χορτοφαγική διατροφή αποκλείει και τα ψαρικά, πώς αντέχω, τι μαγειρεύω, από πού παίρνω τις πρωτεΐνες μου... Μου αρέσει όμως να κάνω αυτές τις συζητήσεις γιατί, όπως και εγώ εμπνεύστηκα και ενημερώθηκα από αγαπημένους φίλους, έτσι θέλω με τη σειρά μου να μεταλαμπαδεύσω και εγώ αυτήν τη γνώση και ίσως να εμπνεύσω και άλλους με το παράδειγμά μου. Από εκεί και πέρα, οι επιλογές είναι προσωπικές και σεβαστές. Και να σας πω ποιο είναι το μεγαλύτερο όφελος για εμένα από αυτήν μου την επιλογή; Η αίσθηση ότι όλον αυτόν τον καιρό δεν έχω συμβάλλει στον πόνο, τον εγκλεισμό, τον βασανισμό και εν τέλη τον θάνατο τόσων ζώων. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή. Είναι πολύ ωραίο να αισθάνεσαι καλά με τις επιλογές σου και να νιώθεις ότι σε οδηγούν εκεί που θέλεις.

ανδριάνα


ΥΓ. Ένα από τα αγαπημένα μας εστιατόρια εδώ στη Λωζάνη είχε όλως τυχαίως ένα Σάββατο του Οκτωβρίου μενού αυστηρά χορτοφαγικό! Δεν μπορώ να σας περιγράψω την εκπληκτική αίσθηση του να έχεις ένα μενού μπροστά σου και να ξέρεις ότι μπορείς να παραγγείλεις όποιο πιάτο θέλεις! Priceless. Από εκεί και το πιάτο που βλέπετε πιο πάνω με το vol-au-vent μανιταριών.

Σχόλια