Lemon Pie


Έχω κάνει αρκετές προσπάθειες για αυτό το αγαπημένο, δροσερό, λεμονένιο γλυκό. Για αυτή τη θεσπέσια Lemon Pie. Και η αλήθεια είναι ότι μέχρι πρότινος κυμαίνονταν από μέτριες έως μέτριες. Η τελευταία όμως απόπειρα νομίζω ότι πήγε καλά. Κάθε φορά ακολουθούσα και άλλη συνταγή, συνήθως συνδυάζοντας 2-3 (όπως μου αρέσει να κάνω όταν μία συνταγή δεν με καλύπτει εξ' ολοκλήρου). Έτσι έκανα και αυτή τη φορά και πέτυχε. Η βάση λοιπόν μετατράπηκε σε μπισκοτένια (σαν αυτή του cheesecake), η γέμιση γέμισε με mascarpone και λεμόνι, και στην κορυφή στολίστηκε με μαρέγκα. Φωτογραφίες -δυστυχώς- δεν έχω πέραν αυτών των δύο καθώς την ετοίμασα για τα γενέθλια ενός φίλου οπότε προσφέρθηκε ολόκληρη και καταναλώθηκε στο πι και φι.




Υλικά:
Βάση:
  • 1,5 κούπες μπισκότα digestive θρυμματισμένα (200 περίπου γραμμάρια)
  • 100 γρ. βούτυρο λιωμένο
Γέμιση:
  • 3/4 της κούπας ζαχαρούχο γάλα
  • 1/4 ή 1/3 φρέσκο χυμό λεμονιών (δοκιμάστε την ποσότητα ώστε να ταιριάζει στα γούστα σας)
  • 2 κουταλιές ξύσμα λεμονιού
  • 1,5 κούπες κρέμα γάλακτος
  • 1 κούπα άχνη ζάχαρη
  • 350 γρ. τυρί mascarpone
Μαρέγκα:
  • 4 ασπράδια
  • λίγο αλάτι
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 1 κουταλιά corn flour

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς.
Ανακατεύουμε τα θρυμματισμένα μπισκότα με το λιωμένο βούτυρο και τα απλώνουμε σε στρογγυλό, αποσπώμενο ταψί ως βάση και ψήνουμε για 8-10 λεπτά. Το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Σε ένα μεσαίο μπολ ανακατεύουμε το ζαχαρούχο γάλα, τον χυμό λεμονιού και το ξύσμα.
Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος με την άχνη ζάχαρη μέχρι να δέσει και να γίνει σαντιγύ.
Προσθέτουμε το τυρί mascarpone στην σαντιγύ και χτυπάμε σε μεσαία ταχύτητα.
Προσθέτουμε το 1/3 περίπου του μείγματος με το λεμόνι και σιγά - σιγά το προσθέτουμε όλο.
Αδειάζουμε την γέμιση στην ψημένη βάση.
Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι σε μέτρια ταχύτητα και ρίχνουμε απαλά, λίγη - λίγη τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ. Ανεβάζουμε την ταχύτητα του μίξερ και χτυπάμε για περίπου 1 λεπτό ώστε να γυαλίσει η μαρέγκα. 
Την τοποθετούμε πάνω από την γέμιση και αν έχουμε φλόγιστρο περνάμε λίγο τις κορυφές ώστε να πάρουν χρώμα. Αν όχι -όπως εγώ- τότε βάζουμε για ελάχιστο χρόνο (10-20 δευτερόλεπτα) στο γκριλ του φούρνου ίσα - ίσα για να πάρει χρώμα. Προσοχή γιατί καίγεται χωρίς να προλάβεις να πεις "oh mon dieu!".
Αφήνουμε να κρυώσει τελείως σε θερμοκρασία δωματίου και μετά την τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 5 ώρες.

Καλή σας απόλαυση!
ανδριάνα

ΥΓ. Η συνταγή είναι προσαρμοσμένη από το life, love and sugar.

Σχόλια