Άλλα είν' εκείνα που αγαπώ


Ξέρετε όλες αυτές τις λίστες των πετυχημένων; Των πλουσιότερων; Των ομορφότερων; Δισεκατομμυριούχος στα 24 και επιχειρηματίας στα 26 και best under 30 κτλ. κτλ. Όλα ωραία και καλά. Αλλά πόσοι από εμάς είχαμε βρει "το κάλεσμά μας" τόσο νωρίς; Μάλλον ανήκεις στους εξαιρετικά τυχερούς ανθρώπους αν από έφηβος γνωρίζεις την αγάπη σου, το πάθος σου, και έχεις καταφέρει να το κάνεις και επάγγελμα. Πολλοί όμως δεν ακολουθούν αυτή τη διαδρομή. Ή μήπως τελικά οι περισσότεροι; Έτσι, τα παραδείγματα είναι πολλά αυτών που εκεί στα 30 - 40, μετά από σπουδές και ξανά σπουδές, και δουλειές, και αλλαγές, και οικογένειες, και παιδιά, και προσαρμογές, και θυσίες, και υποχωρήσεις, και συμβιβασμούς συνειδητοποίησαν ότι τελικά άλλα ποθεί η καρδιά τους!

Αυτά τα "άλλα" ίσως φώλιαζαν όλα αυτά τα χρόνια μέσα τους αλλά ποτέ δεν βγήκαν στην επιφάνεια, ποτέ δεν αντιμετωπίστηκαν με την πρέπουσα σοβαρότητα ώστε να μπουν στον πυρήνα μιας εργασιακής πραγματικότητας. Θέλετε τα στερεότυπα; Θέλετε τα πρέπει των γονιών; Θέλετε η ημιμάθεια για το πώς μπορείς πραγματικά να επαγγέλλεσαι το χόμπι σου; Θέλετε μια εξιδανικευμένη εικόνα της καθημερινότητας του επαγγέλματος που διαλέξαμε (κάποιοι όλως τυχαίως) βγαίνοντας από το πανεπιστήμιο; Θέλετε η αλλαγή των εποχών - των συνηθειών - των προτεραιοτήτων - των ενδιαφερόντων; Κάθε ιστορία είναι τόσο υποκειμενική όσο και ο κάτοχός της.

Εδώ στου δρόμου τα μισά
έφτασε η ώρα να το πω
 Άλλα είν' εκείνα που αγαπώ
γι' αλλού γι' αλλού ξεκίνησα


Οδυσσέας Ελύτης

Και δεν ξέρω για εσάς, αλλά εγώ νοιώθω υπερήφανη που έχω αρκετές τέτοιες ιστορίες στον κύκλο μου. Φίλων και συγγενών που το τόλμησαν, που πήραν βαθιά ανάσα και βούτηξαν στο άγνωστο ώστε να αλλάξουν άρδην τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό και να φέρουν στο επίκεντρο τις αγάπες τους. Έτσι, η μία μου ξαδέλφη, η Diana, διακεκριμένη δικηγόρος με υποτροφίες και λαμπρή καριέρα, τα άφησε όλα πίσω ακολουθώντας την αγάπη της για την vegan διατροφή και έναν πιο ήπιο - zen τρόπο ζωής. Ή άλλη φίλη λογοθεραπεύτρια, η Γαλάτεια, μετά από άπειρες συνεδρίες και πολλές δύσκολες περιπτώσεις που έφερε εις πέρας, μετά από 2 δικά της παιδάκια και 1 μεταπτυχιακό δίπλωμα, έδωσε κατατακτήριες φέτος και πέρασε στη Γυμναστική Ακαδημία για να κάνει αυτό που πάντα λαχταρούσε! Η μισή της ημέρα άλλωστε ήταν ανέκαθεν αφιερωμένη στα αγαπημένα της αθλήματα, από capoeira μέχρι beach volley! Με την τρίτη φίλη, την Αθηνά, γνωριστήκαμε στον χώρο της Επικοινωνίας και της Διαφήμισης ως συνάδελφοι, μέχρι να μεταπηδήσει στα τραπεζικά και αυτή τη στιγμή που μιλάμε να είναι όχι απλά δασκάλα pilates αλλά και teacher trainer σε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα στο Λονδίνο. Όλα αυτά με 2 παιδιά και ένα "άλμα στο κενό" όταν αποφάσισαν ως οικογένεια να τα αφήσουν όλα πίσω και να κυνηγήσουν την τύχη τους στο Λονδίνο.

Αχ, τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα. Δεν είναι ΠΟΤΕ αργά. ΠΟΤΕ. Θέλει όμως αποφασιστικότητα, συνειδητοποίηση, ρίσκο, υπευθυνότητα. Πρέπει να είσαι διατεθειμένος να χάσεις αυτή την -επιφανειακή έστω- ασφάλεια και ρουτίνα και να βρεθείς σε limbo έστω για λίγο. Να πάρεις τη ζωή σου στα δικά σου χέρια, να γίνεις κύριος αυτής. Γιατί η νέα αγάπη θέλει αφοσίωση και σπουδές και κόπο και υπομονή και επιμονή μέχρι να καρποφορήσει και να μπορέσει να φτάσει στα επίπεδα της πρότερης καριέρας και να γίνει η κύριά σου απασχόληση. Όταν όμως κάτι το ποθείς τόσο, εμπόδια δεν υπάρχουν. Μόνο προκλήσεις.

ανδριάνα

Σχόλια