L' Arboretum du Vallon de l'Aubonne

 

Ήταν ένα ιδανικό, φθινοπωρινό, Κυριακάτικο πρωινό. Είχαμε ήδη κανονίσει με τους φίλους να επισκεφθούμε μία κοντινή μας περιοχή μάλλον παρεξηγημένη. Γιατί τo Aubonne, που ανήκει και αυτό στο καντόνι του Vaud, είναι μια περιοχή που οι περισσότεροι, ημών συμπεριλαμβανομένων, την επισκέπτονται για έναν και μοναδικό λόγο: το κατάστημα ΙΚΕΑ και τα λοιπά εμπορικά κέντρα. Όταν λοιπόν ανακάλυψα αυτόν τον μικρό παράδεισο που ακούει στο όνομα L' Arboretum du Vallon de l'Aubonne εντυπωσιάστηκα. Τέτοια έκταση, τέτοιο δάσος τόσο κοντά και κανείς να μην το έχει πάρει χαμπάρι; Το προγραμματίσαμε λοιπόν, συντονιστήκαμε και με τους φίλους και το επισκεφθήκαμε. Και πολύ καλά κάναμε!

Γιατί πρόκειται για ένα βοτανικό -και όχι μόνο- πάρκο, προστατευόμενο και μοναδικό, που εκτείνεται σε 200 εκτάρια πάνω από τους αμπελώνες της περιοχής La Côte. Εκεί, ανάμεσα σε πάνω από 3.000 είδη δέντρων και θάμνων προερχόμενων από τα πλάτη και τα μήκη του κόσμου, πραγματοποιούνται ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα για την προστασία μερικών ειδών, όπως κάποιων μοναδικών ποικιλιών μηλιών και τριανταφυλλιών. Μέχρι και η Ελβετική Βιβλιοθήκη Δενδρολογίας βρίσκεται εκεί. Παράλληλα, διαφορετικές διαδρομές επιτρέπουν στους επισκέπτες να βρεθούν πραγματικά σε ένα παρθένο τοπίο, με τα ποτάμια, τις γέφυρες, τα μονοπάτια και τη λίμνη του.


Εμείς ακολουθήσαμε ένα από τα οργανωμένα μονοπάτια, αυτό που οδηγούσε στη λίμνη, και είμασταν τόσο τυχεροί ώστε να βρούμε το τραπεζάκι του πικ-νικ που βλέπετε παραπάνω ελεύθερο. Έτσι, εκεί φάγαμε ότι είχαμε ετοιμάσει (γιατί λόγω κορωνοϊού οι καντίνες και το εστιατόριο του πάρκου ήταν κλειστά) και τα είπαμε απολαμβάνοντας το τοπίο. Μπορείτε να φανταστείτε ιδανικότερο σημείο για φθινοπωρινό πικ-νικ; Δίπλα στη λίμνη, κάτω από τα πανύψηλα δέντρα, με δροσερό αεράκι και ησυχία. Τα μονοπάτια πολλά, το ένα που περνά μέσα από το Ιαπωνικό Δάσος, το άλλο με τα οπωροφόρα δέντρα, το τρίτο με τον κήπο των ρόδων.... έχουμε πολλά ακόμα να ανακαλύψουμε και υποσχεθήκαμε ότι την άνοιξη πια, θα επανέλθουμε.


ανδριάνα

Σχόλια