Fall-ing

φθινόπωρο ελβετία φύση δάσος καταφύγιο πεζοπορία εκδρομή δάσος δραστηριότητες οικογένεια

Αν με ρωτούσατε, μάλλον θα σας απαντούσα ότι είμαι ένα κορίτσι του καλοκαιριού! Καλοκαίρι άλλωστε γεννήθηκα (εκεί στα τέλη Αυγούστου), σε μία χώρα και μία πόλη που ζει σε καλοκαιρινούς ρυθμούς σχεδόν όλο τον χρόνο. Αγαπώ τον ήλιο! Το φως! Σπάνια θα παραπονεθώ για τη ζέστη. Αγαπώ τα ελαφριά ρούχα! Την ευκολία του να φοράς ένα φουστανάκι, ένα ζευγάρι σανδάλια και να βγαίνεις από το σπίτι. Τη δυνατότητα να είσαι έξω (στη φύση, στον κήπο, στο μπαλκόνι, στην ταράτσα, στη θάλασσα, στο βουνό, στο μπαρ) όλη μέρα και νύχτα. Το ελαφρύ μαύρισμα που σου προσφέρει ο ήλιος και λειαίνει όλες αυτές τις μικρές ατέλειες. Θα μπορούσα να συνεχίσω επί ώρες απλά απαριθμώντας όλα όσα αγαπώ στο καλοκαίρι. Δεν θα το κάνω όμως γιατί το θέμα αυτής της ανάρτησης είναι το φθινόπωρο! Η εποχή που ακολουθεί τη θέρμη και τη ξεγνοιασιά του καλοκαιριού και που κάπως μας επαναφέρει προσθέτοντας ζακετάκια και meetings και πρόγραμμα στην καθημερινότητά μας.

Πόσο εύκολο είναι απλά να ακυρώνουμε μια εποχή. Ή απλά να γκρινιάζουμε για το πόσο δεν μας αρέσει. Και να κουβαλάμε αυτή τη διάθεση επί μήνες απλά αναμένοντας την αγαπημένη μας εποχή ώστε να ανθίσουμε ξανά. Όχι όχι! Κατ' αρχάς, το φθινόπωρο το αγαπώ όπως και να 'χει (μάλλον ο χειμώνας θα έλεγα ότι είναι για εμένα ο πιο δύσκολος μήνας). Αλλά και να μην το αγαπούσα, αποτελεί το 1/4 του έτους και καλό θα ήταν αυτούς τους 3 μήνες να τους αγκαλιάσουμε με ζεστασιά ώστε να απολαύσουμε ότι έχουν να μας προσφέρουν. Γιατί η αλήθεια είναι ότι κάθε εποχή έχει τη δική της γλύκα, το δικό της άρωμα, τα δικά της μοναδικά μυστικά.

Φθινόπωρο λοιπόν και κατά κάποιον τρόπο η έναρξη μιας ακόμη χρονιάς (και ας είναι μόνο στα σχολικά ημερολόγια). Νιώθετε και εσείς αυτήν την ανανέωση; Αυτήν την ανάγκη για νέες ασχολίες, νέες υποσχέσεις, νέα προγράμματα; Εγώ πολύ!! Θεωρώ ότι το φθινόπωρο είναι η πιο δραστήρια εποχή του έτους. Η εποχή που παίρνει την μικρή τεμπελιά και ραστώνη του καλοκαιριού και την μεταμορφώνει σε δράση! Όσοι έχουμε παιδιά, η δράση είναι αναπόφευκτη! Νέα σχολική χρονιά, νέα προγράμματα, νέα χόμπυ, νέα τρεξίματα. Κάπως έτσι όμως νιώθω και για το δικό μου πρόγραμμα. Πώς θα γεμίσω αυτή τη σχολική μου χρονιά; Τι ζητά ο οργανισμός μου; Ποια μέρη θα επισκεφθώ; Τι ανανεώσεις χρειάζεται το σπίτι; Τι έχει μείνει στη λίστα που δεν υλοποιήθηκε την προηγούμενη σχολική χρονιά;

Αυτό το φθινόπωρο λοιπόν το γεμίζω με τα παρακάτω:

  • Baking! Όπως και να'χει, το παραμελώ το καλοκαίρι (ε, δεν είναι η εποχή για ψησίματα όταν έχει 36 βαθμούς). Το φθινόπωρο όμως του δίνω και καταλαβαίνει! Κέικ, τάρτες, μπισκότα.... με μήλα, με δαμάσκηνα, με κολοκύθες, με φρούτα του δάσους, με κανέλα... Μοσχοβολά το σπίτι και γεμίζουμε με θαλπωρή (και θερμίδες αλλά ποιος τις μετρά αυτές;).
  • Πεζοπορίες! Ναι, μαζί με την άνοιξη, είναι θεωρώ οι ιδανικότερες εποχές για πεζοπορία. Και η Ελβετία είναι η βασίλισσα! Τόσες διαδρομές, τόσα διαφορετικά τοπία, τόσα μοναδικά χωριά, και λίμνες.... Τώρα που έχει μεγαλώσει κάπως και ο μικρός, είμαι αισιόδοξη ότι θα κάνουμε περισσότερες και μακρύτερες! Ήδη ξεκινήσαμε τον Σεπτέμβρη με την πρώτη, εκεί στα βουνά του Gstaad και ήταν φανταστική εμπειρία.
  • Οικιακή ανανέωση! Είμαστε πλέον 2 χρόνια σε αυτό το σπίτι αλλά ακόμα έχουμε αρκετά που θα θέλαμε να φτιάξουμε, να διορθώσουμε, να τακτοποιήσουμε, να αναβαθμίσουμε. Δύο χρόνια υπό covid και περιορισμούς δεν βοήθησαν αλλά τώρα δεν έχουμε δικαιολογίες. Είναι και το φθινόπωρο η αρχή του indoors η οποία θα διαρκέσει μέχρι την άνοιξη οπότε ζούμε πολύ περισσότερο το σπίτι μας. Η λίστα λοιπόν περιλαμβάνει μικρά και εύκολα projects (όπως η τακτοποίηση κουτών ή η εκκαθάριση παλιών εγγράφων) αλλά και μεγάλα και πολύπλοκα (όπως η ανακαίνιση του μπάνιου). Ας ξεκινήσουμε όμως και θα δούμε εν τέλει τι θα υλοποιήσουμε.
  • Κηπουρική! Χαμός! Το φθινόπωρο ο κήπος μάς χρειάζεται πιο πολύ από ποτέ! Χιλιάδες φύλλα που πέφτουν και πρέπει να μαζευτούν, δεκάδες δέντρα και θάμνοι και φράκτες που πρέπει να κλαδευτούν ώστε να ησυχάσουν, να προστατευτούν και να ξανά πάρουν τα πάνω τους από την άνοιξη και μετά. Πάντα εντυπωσιάζομαι από τη σοφία της φύσης που ξέρει και οργανώνει κάθε τι στην ώρα του... πότε πρέπει να πέσουν τα φύλλα, πότε να ανθίσουν τα λουλούδια, πότε να ωριμάσουν οι καρποί.... Αυτή είναι ο μαέστρος και εμείς απλά οι οργανοπαίχτες.
  • Άθληση! Ω ναι! Κάθε εποχή έχει και τη δική της εκδοχή, έτσι το φθινόπωρο δημιουργείται ένας συνδυασμός εντός και εκτός. Εντός, με τον διάδρομο και yoga και pilates, και εκτός, με περπάτημα, πατίνια, πεζοπορίες. Κατάφερα και προσέθεσα και μία εβδομαδιαία -προς το παρόν- επίσκεψη σε στούντιο για μάθημα barre η οποία σίγουρα τεντώνει τα όριά μου κάθε φορά.
  • Φωτογραφίσεις! Εντάξει, τι μπορεί να ξεπεράσει την ομορφιά της φθινοπωρινής φύσης; Είναι μαγικά αυτά τα χρώματα και ο τρόπος που η φύση μάς τα παρουσιάζει κάθε φθινόπωρο. Είμαστε τυχεροί καθώς είμαστε περιτριγυρισμένοι από φύση στο ελβετικό μας σπίτι και έτσι, όπου και αν σταθούμε, όπου και αν κοιτάξουμε, όπου και αν περπατήσουμε, η φύση μάς κυριεύει! Είναι και αυτές οι αποχρώσεις του κίτρινου, του πορτοκαλί, του κόκκινου, του καφέ... τόσο γαλήνιες, τόσο αρμονικές, τόσο ζεστές και οικίες! Ε, δεν σταματώ λοιπόν να φωτογραφίζω! Ακόμα και αν είναι το ίδιο δέντρο ξανά και ξανά! Μα είναι εντελώς διαφορετικό κάθε εβδομάδα! Μέχρι να ξεγυμνωθεί εντελώς και να περιμένει υπομονετικά την άνοιξη για να φορέσει πάλι τα φύλλα του και να ξεκινήσει το νέο του ταξίδι.
  • Φίλοι! Το καλοκαίρι όλοι εμείς οι expats σκορπίζουμε στα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη! Οι περισσότεροι επισκεπτόμαστε τις εκάστοτε πατρίδες μας ή έχουμε τις οικογένειες και τους φίλους να μας επισκέπτονται εδώ, στην Ελβετία. Έτσι, μπορεί να περάσουν μήνες μέχρι να ανταμώσουμε με κάποιους από τους "ελβετούς" φίλους μας. Το φθινόπωρο λοιπόν γεμίζει με reunions! Σιγά - σιγά ανταμώνουμε με όλους είτε γύρω από ένα τραπέζι, είτε έξω παίζοντας με τα μικρά, είτε περπατώντας σε κάποιο βουνό. Και τα νέα είναι πάντα πολλά! Και οι συνδυασμοί επίσης. Και συνήθως χρειάζονται πάνω από μία συναντήσεις για να καλύψουμε όλα τα καλοκαιρινά μας νέα και να μπούμε ξανά στους κλασικούς, ελβετικούς μας ρυθμούς.

Πώς περνάτε εσείς το φθινόπωρό σας;

ανδριάνα

Σχόλια