Μπορώ, μπορείς, μπορούμε!


Η μοναδική στο είδος της TEDX Academy οργάνωσε στην Αθήνα στις 8 Δεκεμβρίου ένα από τα διάσημα «συνέδριά» της. Με ενημέρωσε μια φίλη, μπήκα στο site, διάβασα, παρακολούθησα παλαιότερες ομιλίες, ενθουσιάστηκα, συμπλήρωσα την αίτησή μου, έγινα δεκτή! Όταν πλησίαζαν οι ημέρες όμως συνειδητοποίησα ότι η ώρα έναρξης ήταν στις 12.00 (στο αποκορύφωμα της εργασιακής μου ημέρας). Δεν πήγα λοιπόν. Βρήκα όμως ένα θησαυρό ομιλιών και ομιλητών από όλο τον κόσμο, για ένα πολύ ευρύ φάσμα θεμάτων… Όλα με τον ίδιο παρονομαστή: την έμπνευση για έναν ομορφότερο κόσμο.

Μέσα στον καταιγισμό λοιπόν ιδεών, ξεχώρισα 2 βίντεο και τα δύο με το ίδιο μήνυμα για εμένα: όποιος θέλει μπορεί! Μπορεί να φέρει την αλλαγή, μπορεί να κάνει τη διαφορά, μπορεί να αλλάξει τον κόσμο (του/της)… αρκεί να το πιστέψει και να αφοσιωθεί σε αυτό!

«I can» λέγεται το κίνημα που ξεκίνησε από την Ινδία η Kiran Bir Sethi για να εμπνεύσει τα παιδιά ότι η αλλαγή είναι εφικτή και Δημήτρης Τσουκαλάς λέγεται ο -διάσημος πλέον- δήμαρχος της Ανάβρας Μαγνησίας που κατόρθωσε να μεταμορφώσει υποδειγματικά το ξεχασμένο χωριό του. Δύο άνθρωποι από δύο εντελώς διαφορετικούς κόσμους, με διαφορετικά βιώματα αλλά με την ίδια ανάγκη: να προσφέρουν στην κοινωνία τους ώστε να γίνει ομορφότερη! Να προσφέρουν εμπράκτως γιατί μόνο αυτή η προσφορά ουσιαστικά υπάρχει.

Μπορούμε αρκεί να το πιστέψουμε……. Και πόσο σημαντικό είναι αυτό! Η αυτοπεποίθηση και η αποφασιστικότητα. Να πιστέψουμε εμείς πρώτα ότι το μπορούμε. Πόσες φορές ακούω γονείς να μιλάνε τελεσίδικα για κάποια χαρακτηριστικά των παιδιών τους, ή φίλους να περιγράφουν την πραγματικότητα που ζουν ως κάτι έξω από αυτούς, αυτοδημιούργητο. Τίποτα δεν θα αλλάξει αν δεν αλλάξουμε κάτι εμείς. Εύκολο στη θεωρία. Ας το κάνουμε και πράξη αλλάζοντας κάτι κάθε ημέρα... από την καλημέρα που θα πούμε μπαίνοντας σε ένα χώρο, την προτεραιότητα που δίνουμε σε ανθρώπους με περισσότερες ανάγκες από εμάς, τα σκουπίδια που δεν πετάμε όπου μας βολεύει,  τη βόλτα που θα κάνουμε με φίλους αντί να χαζέψουμε ξανά στην τηλεόραση και τόσα άλλα μικρά και καθημερινά. 

Ας βάλουμε στόχους.... είναι και επίκαιρο με την έλευση του νέου έτους.


Η φωτογραφία προέρχεται από graffiti του Αλέξανδρου Βασμουλάκη.

ΥΓ. Για όποιον έχει περιέργεια, η ανταλλαγή δώρων με βρήκε με ένα ακόμα αγγελάκι.. του φίλου Γιάννη αυτή τη φορά, με δύο μηνύματα: Love & Peace :-)

Σχόλια