Ύπνος vs. Διαδίκτυο 0-1

στατιστικά χρήση διαδικτύου ώρες ύπνου social media online offline sleep insights

Παρακολούθησα τις προάλλες στα πλαίσια της δουλειάς μου μια διάλεξη ενός παγκόσμιου insights agency η οποία παρουσίαζε τις γενικότερες digital τάσεις στα social media, τα χαρακτηριστικά των χρηστών, τα στατιστικά κτλ. Και ξέρετε, η στεγνή παρουσίαση αριθμών, συνήθως δε λέει πολλά στους περισσότερους από εμάς που δεν είμαστε εξπέρ. Η ανάλυση και εκλογίκευση των αριθμών, των δεδομένων, από την άλλη, είναι το πραγματικό ταλέντο, θεωρώ, το οποίο έχουν λίγοι. Να μπορείς δηλαδή να μετατρέψεις άψυχους αριθμούς, διαγράμματα και στατιστικά, σε έμψυχα συμπεράσματα, κατευθύνσεις και insights. Σε ένα λοιπόν διάγραμμα ο τίτλος ήταν "Η Γενιά Ζ ξοδεύει περισσότερο χρόνο στην κατανάλωση παρά στον ύπνο". Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο αποτελεσματικός ήταν ο τίτλος ώστε να τραβήξει την προσοχή όλων μας, μη πιστεύοντας αρχικά αυτό που διαβάζαμε. Και βεβαίως η "κατανάλωση" ήταν η ψηφιακή. Όχι η αγορά προϊόντων αλλά ο χρόνος που καταναλώνουμε online.

Οι αριθμοί λοιπόν είναι σοκαριστικοί, με την Γενιά Ζ (οι σημερινοί 16 έως 27 ετών) να ξοδεύει κατά μέσο όρο εβδομαδιαίως το 33% του χρόνου της στα media παντός είδους και 31% στον ύπνο. Το διανοήστε;; Άλλο είναι να είσαι ξύπνιος περισσότερες ώρες απ' ότι κοιμάσαι (προφανώς) και άλλο οι ώρες που είσαι μπροστά από μία οθόνη (όχι για να δουλέψεις, αλλά απλά για να σκρολάρεις) να υπερβαίνουν τις ώρες ξεκούρασης. Για να προλάβω μερικούς από εσάς που ίσως σκέφτεστε: "Ναι, αυτή η νέα γενιά! Δεν κάνει τίποτα άλλο από το να σκρολάρει", οι υπόλοιπες - μεγαλύτερες γενιές δεν τα πηγαίνουν πολύ καλύτερα. Η Millenials (28-41 ετών) είναι online 29% του χρόνου ενώ κοιμούνται το 31%, ενώ ακόμα και για τη Γενιά Χ (42-60 ετών) τα ποσοστά είναι 27% και 31% αντίστοιχα.

Ας είμαστε λοιπόν ειλικρινείς με τους εαυτούς μας και ας αναλογιστούμε πόσες από τις "ξύπνιες" ώρες τις περνάμε offline ή κάνοντας κάτι πραγματικά δημιουργικό. Γιατί άλλο είναι να είσαι online γιατί μαθαίνεις μια ξένη γλώσσα, φτιάχνεις photo books ή διαβάζεις άρθρα, και άλλο καταναλώνοντας χωρίς σκέψη / κριτική / ανάλυση ότι μας σερβίρουν οι αλγόριθμοι. Ναι, είναι ακόμα πιο δημιουργικό, υγιές και ωφέλιμο οι όποιες δράσεις μας να αφορούν και εντελώς offline δραστηριότητες, όπως το μαγείρεμα, την κηπουρική, τη ζωγραφική, τα crafts, τον αθλητισμό, το διάβασμα... αλλά ακόμα και αν προτιμούμε να είμαστε online, ας αναλογιστούμε πού και πώς αξίζει να ξοδεύουμε τον πολύτιμό μας χρόνο. Γιατί, όπως έχουμε ξανασυζητήσει πολλές φορές, η δικαιολογία "δεν έχω χρόνο" για να αθληθώ / μαγειρέψω / συμμαζέψω / παίξω / μάθω (και ότι άλλο μπορείτε να βάλετε στην εξίσωση) μάλλον είναι ψευδής όταν το κινητό μας καταγράφει 3 και 4 και 5 ώρες σκρολαρίσματος, πόσο μάλλον 7 και 8!!

Όλα είναι επιλογές! Και είναι εύκολο να χάσουμε την αίσθηση του χρόνου, του σκοπού, των προτεραιοτήτων, των αναγκών μας. Αλλά είναι δική μας ευθύνη να πάρουμε τη ζωή μας και την καθημερινότητά μας στα χέρια μας. Με πρόγραμμα, πράξεις, όρια. Μα δεν το χωρά ο νους μου.... να κοιμόμαστε λιγότερο απ' ότι σκρολάρουμε;; Για σκεφτείτε το!

ανδριάνα

Σχόλια