Strawberry fields.....



Η φράουλα είναι μακράν και χωρίς ανταγωνισμό το αγαπημένο μου φρούτο! Από πού να αρχίσω……. και πού να τελειώσω. Η γενέθλια τούρτα των παιδικών μου χρόνων ήταν μους σοκολάτας με φράουλες και την Φραουλίτσα (η οποία έχει αναβιώσει νομίζω) ως σχέδιο, ενώ το πλέον αγαπημένο γλυκό των τελευταίων χρόνων είναι το σου με φράουλες!
Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι αυτή την ανοιξιάτικη περίοδο την αγαπώ για ακόμη έναν λόγο. Επειδή όμως θέλω να τις απολαμβάνω όλο το χρόνο, ο πιο γευστικός τρόπος είναι η μαρμελάδα. Σας παραθέτω λοιπόν μια εύκολη και δοκιμασμένη συνταγή για μαρμελάδα φράουλα, φιλική συνεισφορά της Ζεττού:

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΦΡΑΟΥΛΑ by Zetta
·       1 κιλό φράουλες
·       1 κιλό ζάχαρη (αν είναι γινωμένες μπορούμε να βάλουμε λιγότερο)
·       1/2 λεμόνι

Πλένουμε καλά τις φράουλες, αφαιρούμε τα κοτσάνια και τις κόβουμε στα τέσσερα. Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε μία στρώση φράουλες, μία ζάχαρη και συνεχίζουμε εναλλάξ. Κλείνουμε την κατσαρόλα και την βάζουμε για 1 μέρα στο ψυγείο. Έρχεται η επόμενη ημέρα, και βάζουμε τη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά για να αρχίσει να ‘δένει’ η μαρμελάδα. Όταν δούμε ότι αρχίζει και πήζει χαμηλώνουμε και άλλο τη φωτιά και λίγο πριν αφαιρέσουμε την κατσαρόλα από το μάτι στίβουμε το μισό λεμόνι. Καθ’ όλη τη διαδικασία, ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα (πάρτε σκαμπώ γιατί θα πιαστεί η μέση σας). Αφαιρούμε στο τέλος τον αφρό που έχει δημιουργηθεί στην επιφάνεια.

Επειδή το ρήμα ‘δένω’, ‘έδεσε’ κτλ δεν είναι πολύ κατατοπιστικό ειδικά για τις νεότερες μαγείρισσες και μάγειρες, ιδού και ένα tip για να επιβεβαιώσουμε ό,τι η μαρμελάδα έδεσε:

Αφού έχει ξεκινήσει το βράσιμο της μαρμελάδας μας, βάζουμε στην κατάψυξη 3 μικρά πιατάκια. Όταν θεωρούμε ότι έχει ‘δέσει’ η μαρμελάδα, βγάζουμε το 1 πιατάκι και βάζουμε μία κουταλιά μαρμελάδα. Αν μπορούμε με το δάχτυλό μας να κάνουμε μία γραμμή από μαρμελάδα χωρίς να ξαναενώνεται, τότε είναι έτοιμη! Και τα άλλα 2 πιατάκια που είναι στην κατάψυξη; Ε, επειδή οι πιθανότητες είναι ότι δεν θα το πετύχουμε με την πρώτη, έχουμε ακόμη δύο ευκαιρίες!

Νομίζετε ότι τελειώσαμε; Πού θα την βάλουμε τη μαρμελάδα; Σε βαζάκια, που πρέπει όμως να αποστειρωθούν. Μην πανικοβάλεστε, είναι εύκολο:

ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΜΕΝΑ ΒΑΖΑ
Πλένουμε καλά τα βάζα (συστήνω μικρά ώστε να ανοίγουμε και ένα “φρέσκο” κάθε φορά ή να το κάνουμε δώρο) και τα ξεπλένουμε με καυτό νερό. Τα τοποθετούμε στο φούρνο στους 120 βαθμούς για 15-20 λεπτά και τα αφήνουμε μέχρι να είναι έτοιμη η μαρμελάδα μας. Τα γεμίζουμε με ζεστή –όχι καυτή- μαρμελάδα, αφήνουμε 2-3 εκατοστά πάνω – πάνω, κλείνουμε με τα καπάκια και αναποδογυρίζουμε. Τα αφήνουμε έτσι να κρυώσουν. Κατά αυτό τον τρόπο κάθε βαζάκι κρατάει μέχρι και 1 χρόνο στο ψυγείο μέχρι να ανοιχτεί!

Καλή επιτυχία & καλή όρεξη!

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

the bright side of blogging :: by andriana