CITY BREAK: Βέρνη


Τη Βέρνη την αγαπάμε! Όλους, μα όλους μας τους μουσαφιρέους τους πηγαίνουμε μια βόλτα από την παλιά της πόλη. Ακόμη και αν έρχονται για μόλις 2 ημέρες. Γιατί όλοι έχουν ακούσει - δει - διαβάσει για τις άλλες "μεγάλες" ελβετικές πόλεις, αλλά λίγοι για την πρωτεύουσα. Και το κέντρο της είναι πραγματικά μαγευτικό. Είναι "κυβερνητική" πόλη καθώς αποτελεί το κέντρο των κεντρικών - δημόσιων υπηρεσιών, του κοινοβουλίου, των πρεσβειών κτλ κτλ που την καθιστά λίγο πιο σοβαρή (ή μήπως σοβαροφανή;), λίγο πιο ήσυχη, λίγο πιο κυριλέ. Είναι όμως ταυτόχρονα και γεμάτη κόσμο, και καταπακτές που οδηγούν σε μπαρ, και ψαγμένα εστιατόρια μέσα σε βαγόνια παλιών τραμ. Και η παλιά της πόλη που την κυκλώνει το ποτάμι είναι σαν πίνακας!


Την επισκεπτόμαστε λοιπόν αρκετά συχνά. Μάλλον μετά το "δικό μας" Neuchatel, είναι η πόλη που επισκεπτόμαστε πιο συχνά από όλες. Και επειδή είναι κοντά (γύρω στα 40 λεπτά) και επειδή την αγαπάμε. Έχουμε βρει και τα σημεία μας οπότε μπορούμε να κινηθούμε άνετα και να περάσουμε καλά υπό όποιες συνθήκες και συνθέσεις.

Με τον εξαιρετικό λοιπόν ήλιο που είχαμε πριν μερικά Σάββατα αποφασίσαμε να την ξανα-επισκεφτούμε για να θυμηθούμε αγαπημένα, γνωστά σημεία αλλά και να ανακαλύψουμε καινούργια. Και η σύνθεσή μας ήταν mix, ενήλικες και πιτσιρίκια, οπότε οι προτάσεις που ακολουθούν είναι ιδανικές για οικογένειες! Για τις καταπακτές και τα underground μπαράκια και τα κυριλέ εστιατόρια θα σας γράψω άλλη φορά (αφού τα ζήσω και εγώ πρώτα... χιχι).


Στάση πρώτη: Tierpark
Πρόκειται για ένα μεγάλο πάρκο που φιλοξενεί ζώα φάρμας (κατσικάκια, γουρουνάκια, λαγουδάκια, γαϊδουράκια...), μία εκπληκτική - ξύλινη παιδική χαρά (μέχρι εδώ όλα δωρεάν) και ένα κομμάτι που αποκαλούν ζωολογικό κήπο αλλά περισσότερο μοιάζει με δάσος. Το τρίτο αυτό κομμάτι είναι επί πληρωμή (βγάζεις εισιτήριο ημέρας) και ανάλογα με την εποχή πετυχαίνεις και διαφορετικά ζώα. Εμείς είδαμε φλαμίνγκο και πιθηκάκια και ψάρια και βουβάλια και ερπετά και περίεργα πουλιά. Είναι όπως και να'χει μία εντυπωσιακή έκταση, με ακόμη μία παιδική χαρά στο εσωτερικό της και ένα μικρό εστιατοριάκι (το οποίο δεν επισκεφθήκαμε). Το πρώτο μέρος της "φάρμας" το είχαμε ξανα-επισκεφθεί και από μόνο του είναι μία πολύ όμορφη εκδρομή η οποία διατηρεί ζωντανό το ενδιαφέρον όλης της οικογένειας για τουλάχιστον 1-2 ώρες. Η έκταση είναι δίπλα στο ποτάμι (όπως όλα στη Βέρνη) οπότε αν έχετε όρεξη για περπάτημα μπορείτε να κινηθείτε παραπλεύρως και γιατί όχι να φτάσετε και μέχρι το κέντρο.



Στάση δεύτερη: Σνίτσελ
Πεινάσαμε όπως καταλαβαίνετε! Πέρασε η ώρα, περπατήσαμε και πολύ και η παρέα ήθελε σνίτσελ. Αυθεντικό. Δύο οι επιλογές (σίγουρα είναι πολλές αλλά αυτές τις έχουμε δοκιμάσει): μία πιο casual και μία πιο παραδοσιακή. Και οι δύο στο κέντρο της πόλης. Η πρώτη είναι το Lotscheberg. Νεανικό, χαλαρό, πολύχρωμο, με καρεκλάκια για τα μικρά, γρήγορους ρυθμούς, μεγάλες μερίδες και επίκεντρο τα κρεατικά και το fondue. Το δεύτερο, πιο παραδοσιακό, παλιομοδίτικο και κυριλέ, το FrohSinn, το οποίο φημίζεται για το σνίτσελ του που είναι πραγματικά σαν το Αυστριακό: τεράααστιο, πολύ λεπτό, τέλεια τηγανισμένο. Ο χώρος λιτός και μάλλον βαρετός αλλά εδώ θα έρθεις για το σνίτσελ. Τελεία. Το μεσημεριανό μενού του είναι μικρό ενώ το βράδυ πληθαίνουν οι επιλογές.


Στάση τρίτη: Münsterplattform
Είναι από τα πιο αγαπημένα μας σημεία της πόλης. Μία πλατφόρμα (όπως τη λένε οι Ελβετοί), ένα πάρκο, μία εξέδρα πίσω από τον καθεδρικό ναό και πάνω από το ποτάμι η οποία γεμίζει από κόσμο όλο το χρόνο και συχνά - πυκνά έχει και ανοιχτές αγορές με χειροποίητα αντικείμενα. Ο χώρος είναι μεγάλος και περιλαμβάνει κήπους και παγκάκια και άμμο για τα πιτσιρίκια και ξύλινα άλογα και τραπέζια του πινγκ-πονγκ και το μικρό παράρτημα του Einstein au Jardin με διάσπαρτα τραπεζάκια για εξαιρετικό καφέ και σπιτικό - παγωμένο τσάι και βεβαίως την ενατένιση της εκπληκτικής θέας! Σχεδόν 360 μοίρες! Όπου και αν κοιτάξεις, κάτω; πάνω; αριστερά; δεξιά;, η Βέρνη είναι εκεί, επιβλητική και όμορφη. Ένα με τη φύση που εισχωρεί στην πόλη και την ομορφαίνει ακόμα περισσότερο.


Όποιος έχει να προσθέσει tips και προτάσεις για την Βέρνη είναι βεβαίως ευπρόσδεκτος! Ειδικά για τις πιο μουντές και βροχερές ημέρες που μάλλον οι επιλογές λιγοστεύουν. Όσοι από την άλλη επισκέπτεστε την Ελβετία, βάλτε και τη Βέρνη στο πρόγραμμά σας. Δεν θα το μετανοιώσετε.

ανδριάνα

Σχόλια