Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2020

(Cup)cake love! #21 Κολοκύθα - Κανέλα (vegan options)


Θέλει εναλλαγή η ζωή. Ποια λοιπόν καλύτερη αφορμή από την αλλαγή των εποχών; Προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα και ρουφάμε ότι καλύτερο έχουν να μας προσφέρουν. Και το φθινόπωρο μπορεί να μην έχει την ανεμελιά του καλοκαιριού, τον λαμπερό ήλιο, τα αραχνοΰφαντα υφάσματα και τις μοσχομυριστές φράουλες, έχει όμως τις δικές του ομορφιές. Έχει μια εσωτερικότητα, μία επιστροφή στο σπίτι, ζεστούς καφέδες και μηλόπιτες, τραπεζώματα και κόκκινο κρασί.

Το αγαπώ το φθινόπωρο. Και για εμένα κρύβει μερικές από τις πιο αγαπημένες μυρωδιές όλης της χρονιάς. Αυτές της κανέλας και του γαρύφαλλου, των ψημένων μήλων και της κολοκύθας. Εκμεταλλευτείτε τις ομορφιές του και γεμίστε το σπίτι με θαλπωρή και νοστιμιά. Για να υποδεχτούμε λοιπόν και το φθινόπωρο και τους φίλους που θα μας επισκέπτονταν, φτιάξαμε αυτό το εξαιρετικό κέικ κολοκύθας - κανέλας. Εννοείται ότι όλα τα λεφτά είναι αυτό το streusel - crumble όπως θέλετε πείτε το. Ειδικά το πάνω μέρος που ξεροψήνεται και προσφέρει μία ακόμη διάσταση στο κέικ. Είναι πολύ εύκολο και γρήγορο στην παρασκευή του (ειδικά αν έχετε έτοιμο πουρέ κολοκύθας) και μετατρέπεται πολύ εύκολα σε vegan (εγώ αυτή την vegan εκδοχή έκανα).


Υλικά:

Για το streusel - crumble:

  • 1/2 κούπα αλεύρι
  • 1/2 κούπα καστανή ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο, ginger ... όποια και όσο τα αγαπάτε
  • 4 κουταλιές της σούπας λιωμένο βούτυρο/μαργαρίνη
  • 1/4 κούπας χοντρο-κομμένα καρύδια ή pecans ή αμύγδαλα
Για το κέικ:
  • 1/2 κούπα ζάχαρη
  • 6 κουταλιές της σούπας βούτυρο / μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου* 
  • 3/4 κούπας πουρέ κολοκύθας**
  • 4 κουταλιές της σούπας γάλα (φυτικό αν θέλετε την vegan εκδοχή)
  • 1 κουταλάκι - φακελάκι βανίλια
  • 1,5 κουταλάκια baking powder
  • 1 κούπα αλεύρι
  • 1,5 κουταλάκια κανέλα
  • 1 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
  • 1/2 κουταλάκι ginger
  • 1/4 κουταλάκι γαρύφαλλο
*Αν δεν έχετε βγάλει το βούτυρο εκτός ψυγείου εγκαίρως, don't panic ή pas de soucis που λέμε και εδώ στο χωριό μας. Το περνάτε από τον τρίφτη και έτοιμο!
**Για τον πουρέ κολοκύθας, αν δεν μπορείτε να βρείτε ή δεν θέλετε να αγοράσετε έτοιμο σε κονσέρβα ή βαζάκι, τότε απλά καθαρίζετε την κολοκύθα σας από την φλούδα και τα σπόρια, την κόβετε σε κύβους, βάζετε μία λαδόκολλα στο ταψί και την ψήνετε στον φούρνο στους 200 βαθμούς για 30-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσει και να τρυπιέται άνετα με το πιρούνι. Την λιώνετε με ένα πηρούνι και την αφήνετε να κρυώσει. Υπολογίστε όμως περισσότερη ποσότητα γιατί θα "μπει" ενώ ψήνεται.

Προθερμαίνουμε λοιπόν τον φούρνο στους 180 βαθμούς C.
Παίρνουμε μία μακρόστενη φόρμα για κέικ και την αλείφουμε με βούτυρο/μαργαρίνη και θωρακίζουμε με αλεύρι. Η δική μου μακρόστενη φόρμα είναι σιλικόνης οπότε γλυτώνω αυτό το στάδιο.

Ετοιμάζουμε το streusel απλά ανακατεύοντας με ένα πιρούνι όλα τα υλικά σε ένα μπολ. Πειραματιστείτε με τις ποσότητες των μπαχαρικών αν θέλετε. Εγώ που τα συγκεκριμένα τα αγαπώ πολύ, βάζω πάντα περισσότερο.

Για το κέικ, χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο/μαργαρίνη με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν (2-3 λεπτά). 

Προσθέτουμε τον πουρέ κολοκύθας (θερμοκρασία δωματίου), το γάλα και τη βανίλια και χτυπάμε να ομογενοποιηθούν.

Ανακατεύουμε σε ένα άλλο μπολ το αλεύρι με το baking powder και τα μπαχαρικά και τα προσθέτουμε σταδιακά στο υγρό μείγμα, ανακατεύοντας απαλά και ίσα-ίσα για να εξαφανιστεί το αλεύρι.

Βάζουμε το μισό μείγμα του κέικ στη φόρμα και απλώνουμε το μισό streusel από πάνω. Συνεχίζουμε με το δεύτερο μέρος του κέικ και τελειώνουμε με το δεύτερο μέρος του streusel στην κορυφή.

Ψήνουμε για περίπου 30' ελέγχοντας ώστε να βγει καθαρή η οδοντογλυφίδα.
Αφήνουμε να κρυώσει καλά και ρίχνουμε λίγη ζάχαρη άχνη αν θέλουμε.

Καλή επιτυχία & καλή σας απόλαυση!
ανδριάνα


ΥΓ. Η συνταγή είναι προσαρμοσμένη από αυτή: Jam Hands

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

the bright side of blogging :: by andriana

Αρχειοθήκη LifeLikes