Veganuary


Πέρασε~! Ο πρώτος μου ever vegan μήνας χάρις στην παγκόσμια πρωτοβουλία που ακούει στο όνομα Veganuary και βεβαίως την συνεχή έμπνευση που λαμβάνω από την αγαπημένη μου vegan Jessica. Γιατί νηστεία γενικότερα είχα ξανακάνει, κλασικά για τις 40+ ημέρες χωρίς κρέας, αλλά δεν είχα δοκιμαστεί ποτέ ξανά στην πλήρη αποχή ζωικών. Και η διαφορά είναι ΜΕΓΑΛΗ. Μόνο όταν ξεκινήσεις μία vegan διατροφή συνειδητοποιείς πόσο ευκολότερη είναι η χορτοφαγική. Γιατί λίγο γάλα ή αβγό ή βούτυρο κρύβεται σχεδόν σε όλες τις παρασκευές, ειδικά στις συσκευασμένες ή τις εστιατορικές. Όταν μαγειρεύεις σπίτι, η αντικατάστασή τους είναι σχετικά εύκολη υπόθεση καθώς με την πρακτική, την έρευνα και την στήριξη των έμπειρων vegan φίλων, διευρύνεις τους ορίζοντές σου, την γκάμα των υλικών που χρησιμοποιείς, κάνοντας μικρά θαύματα. Όταν όμως η μαγειρική δεν προέρχεται από εσένα, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν.

Ένας μήνας λοιπόν και τα πήγα περίφημα. Για να είμαι απολύτως ειλικρινής μαζί σας, μέσα σε αυτόν τον μήνα είχα 3-4 παρασπονδίες: μία για την τούρτα γενεθλίων του συνοδοιπόρου και κανα-δυο φορές όταν είχαμε καλεσμένους (ή είμασταν καλεσμένοι) και το μενού περιείχε γαλακτοκομικά. Κρέας όμως ή ψάρι και συναφή ζωάκια δεν έφαγα καθόλου. Και αυτός είναι και ο πρωταρχικός μου στόχος, να αποκτήσω μία χορτοφαγική διατροφή, καθώς το να μετατραπώ σε vegan εν μια νυκτί μου φαντάζει αρκετά δύσκολο. Και μου ήταν τόσο εύκολη, ήρεμη, συνειδητή η χορτοφαγική διατροφή. Αν και κρέας μαγείρεψα για τα αγόρια της οικογενείας, και συχνά-πυκνά το μενού ήταν ζωικό, εγώ είχα πάντα τις δικές μου εναλλακτικές και απήλαυσα όλα τα γεύματα ανεξαιρέτως. Στην vegan για παράδειγμα μακαρονάδα alfredo, είχα ξεχωριστά bacon για τα αγόρια και μανιτάρια για εμένα. Και εννοείται ότι κανείς δεν αντελήφθην την έλλειψη του βουτύρου ή του τυριού στην alfredo.

Αν έχετε λοιπόν περιέργεια, η διατροφή μου κινήθηκε κάπως έτσι.

Σε γενικές γραμμές το πρωϊνό μου ήταν σχεδόν πάντα ίδιο (γιατί να αλλάξεις κάτι που αγαπάς και είναι και υγιεινό;), μαύρο, ψημένο δηλαδή ψωμί με φυστικοβούτυρο και λίγη μαρμελάδα φραμπουάζ, συνοδευόμενο από έναν εξαιρετικό, σπιτικό καπουτσίνο με φυτικό γάλα (συνήθως ρυζιού, αμυγδάλου ή σόγιας). Τα μεσημεριανά γεύματα του κορωνοϊού γενικά αλλά και του Ιανουαρίου μου ειδικότερα, ήταν και είναι συνήθως σαλάτες (πάνε οι εποχές που στο γραφείο μάς περίμεναν 3-4 επιλογές φαγητού και salad bars με τόσα καλόυδια). Και γιατί, πού χρόνος να μαγειρεύεις δύο φορές την ημέρα, και για να διαφυλάξουμε με αυτόν τον τρόπο ότι τρώμε τα ωμά λαχανικά μας. Επειδή όμως μια απλή σαλάτα δεν αρκεί για να σε κρατήσει μέχρι το απόγευμα (που για εμάς είναι το κυρίως γεύμα μας), χρειάζεται μια επιπλέον φροντίδα. Στη δική μου περίπτωση λοιπόν ήταν συνήθως όσπρια, ρύζι, κους-κους, κινόα. Πολύ εύκολη, υγιεινή, θρεπτική και ιδιαιτέρως χειμωνιάτικη λύση και οι σούπες αλλά και τα διάφορα wraps (με χούμους, λιαστές ντομάτες, λαχανικά, πέστο, φαλάφελ, αβοκάντο...). Παρομοίως, το γλυκό της ημέρας ήταν ένα κομματάκι μαύρη σοκολάτα Παυλίδης με 70% κακάο (τις αγαπώ!!) ή κάποιο σπιτικό γλυκό που έφτιαχνα. Και δεν ήταν λίγα... Και η πιο πάνω μους που βλέπετε, vegan είναι. Η vegan ζαχαροπλαστική είναι σε γενικές γραμμές εύκολη. Οι αντικαταστάσεις πχ του αβγού ή του γάλακτος είναι πανεύκολες, χωρίς να μειώνουν καθόλου το γευστικό αποτέλεσμα. Στο κυρίως τώρα γεύμα της ημέρας, που για εμάς είναι το βραδινό, εκεί κατά τις 18.00, από τη μία κινήθηκα στις κλασικές επιλογές που ακολουθούμε και ως οικογένεια (με όσπρια και λαχανικά σε κλασικές αλλά και ευφάνταστες συνταγές) αλλά και στην ευρύτατη πλέον γκάμα προϊόντων νέας γενιάς που αντικαθιστούν (και προσωμοιάζουν) το κρέας με βάση όμως τον αρακά ή τη σόγια ή το tofu ή τόσα άλλα. Vegan λοιπόν burgers και σνίτσελ και nuggets όταν χρειαζόταν, υπό τη συνοδεία βραστών λαχανικών, σαλάτας, πουρέ, ρυζιού. Στην ουσία δηλαδή το "ίδιο" τρώγαμε σαν οικογένεια, σνίτσελ για παράδειγμα με πουρέ και μπρόκολο, απλά το δικό μου δεν περιείχε κρέας. Μέρα με την μέρα, και με την αυξανόμενη δημοτικότητα της vegan και vegetarian διατροφής, οι επιλογές όλο και εμπλουτίζονται προσφέροντας θρέψη και γεύση χωρίς συστατικά ζωικής προέλευσης. Για φανταστείτε τους vegan τρεις - τέσσερις δεκαετίες πριν; Η ζωή μας είναι τόσο πιο εύκολη σήμερα, με πλειάδα επιλογών που ενισχύουν τον οργανισμό μας χωρίς να ζημειώνουν τον πλανήτη.

Μπήκαμε λοιπόν στον Φεβρουάριο και οι φίλοι με πείραζαν για το πώς θα κινηθώ τώρα μιας και ολοκληρώθηκε ο veganuary μου. Και προς το παρόν κινούμαι ακόμα vegan αλλά πιστεύω ότι μακροπρόθεσμα η κύριά μου διατροφή θα είναι χορτοφαγική - vegetarian. Δεν θέλω να βάζω ταμπέλες ούτε πολύ μακροπρόθεσμους στόχους ούτε πολλούς αυτο-περιορισμούς (αρκετούς εξωγενείς έχουμε αυτήν την covid περίοδο). Αλλά θέλω να ακούω το σώμα μου, να το σέβομαι και να πορεύομαι συνειδητά στις επιλογές μου.

Εσείς; Έχετε σκεφθεί τις διατροφικές σας επιλογές;

ανδριάνα


ΥΓ. Θεωρώ εξαιρετικά θετικό σημάδι ότι οι περισσότεροι φίλοι δεν με ρώτησαν "γιατί" προχώρησα σε αυτήν την απόφαση. Γιατί πλέον, στη δική μας γενιά και υπό τις δικές μας συνθήκες διαβίωσης, είναι θεωρώ πασιφανή τα οφέλη μιας vegan διατροφής για ηθικούς, διατροφολογικούς και περιβαλλοντικούς λόγους.

Σχόλια