Πασχαλινή ανανέωση -Easter tree



Εδώ, στην Ελβετία, ζουν (ή καλύτερα ζούμε) ήδη στο ρυθμό του Πάσχα καθώς το "δικό τους" είναι τώρα στις αρχές Απριλίου. Το "δικό μας" αργεί λιγάκι, εκεί στις αρχές Μαΐου, αλλά όπως και τα Χριστούγεννα, έτσι και τώρα, γιατί να περιμένεις να ανανεώσεις το σπίτι όταν μπορείς να το κάνεις από τώρα; Έτσι, θα επωφεληθούμε και από τα δύο Πάσχα καθώς ξεκινήσαμε ήδη τους στολισμούς και τις χειροτεχνίες.


Ως παιδί, στολίζαμε και εμείς στην Ελλάδα "Easter Trees". Βλέπετε η νονά μου είναι Γερμανίδα και μας είχε μάθει από νωρίς αυτό το όμορφο έθιμο, γνωστό και ως Ostereierbaum*. Έτσι, κάθε Πάσχα μαζεύαμε όμορφα, μακριά κλαδιά γεμάτα μπουμπούκια, κρεμούσαμε αβγουλάκια και απολαμβάναμε το πασχαλιάτικό μας δέντρο όπως άνθιζε μέρα με τη μέρα. Η νονά έφτιαχνε μόνη της και τα αβγά - στολίδια αδειάζοντάς τα και μετά ζωγραφίζοντάς τα. Εμείς είχαμε περιοριστεί στα έτοιμα που αγοράζαμε από διάφορα υλικά (ξύλινα, χάρτινα, πορσελάνινα, γυάλινα...). Όπως θα δείτε όμως στις διάφορες προτάσεις που σας έχω συγκεντρώσει, είναι τόσο εύκολο να φτιάξετε τα δικά σας στολίδια. Είτε από την αρχή (όπως το πανέμορφο δέντρο της πρώτης φωτογραφίας με τα χειροποίητα, χάρτινα φύλλα ή το δεύτερο με τα τρισδιάστατα, χάρτινα αβγά) είτε απλά ζωγραφίζοντας στολίδια που έχετε ήδη αγοράσει. Βρείτε τους συνδέσμους στο τέλος της ανάρτησης για να δείτε βήμα-βήμα πώς μπορείτε να φτιάξετε και εσείς κάποια από αυτά τα στολίδια, μόνοι ή με τα παιδιά. Από την άλλη, μπορείτε κάλλιστα να προσπεράσετε το βήμα της χειροτεχνίας και να στολίσετε με ότι τραβάει η όρεξή σας (όπως στις δύο πιο κάτω φωτογραφίες όπου έχουν χρησιμοποιηθεί έτοιμα αβγουλάκια σε ωραίους, χρωματικούς συνδυασμούς).



Εδώ στην Ελβετία το ακολουθούν το συγκεκριμένο έθιμο και πολύ χαίρομαι! Έτσι, τα διάφορα ανθοπωλεία γεμίζουν από νωρίς με κλαδιά, μικρά δεντράκια σε γλάστρες και πληθώρα στολιδιών. Είναι τόσο όμορφα και ανοιξιάτικα! Αλλάζουν μεμιάς όλη την ατμόσφαιρα φέρνοντας -κυριολεκτικά- τη φύση εντός του σπιτιού. Όλες τις ελβετικές μας λοιπόν χρονιές στολίζουμε και εμείς τα κλαδιά μας και μόλις μία (για ανεξήγητους μέχρι στιγμής λόγους) τα κλαδιά μας δεν άνθισαν. Φέτος είχαμε την τύχη να βρούμε κλαδιά Ιαπωνικής Κερασιάς (με αυτά τα εκπληκτικά ροζ άνθη που μοιάζουν με ψεύτικα) και αποφασίσαμε να φτιάξουμε τα δικά μας, χειροποίητα στολίδια (παρέα με αυτά που ήδη είχαμε από τις προηγούμενες χρονιές). Και μέσα από την πληθώρα επιλογών, καταλήξαμε στις αγαπημένες μας χάντρες ή perles όπως τις λέει και ο Στεφανάκος. Και βρήκαμε σχέδια online, βάλαμε την φαντασία μας, τον χρόνο μας, την υπομονή και τη δημιουργικότητά μας, και ιδού το αποτέλεσμα! Λαγουδάκια, αβγουλάκια, κοτοπουλάκια φτιαγμένα από χάντρες. Τις χάρηκα τόσο αυτές τις δημιουργίες που καθόμουν και μόνη μου και έφτιαχνα για να στολίσω τα δώρα των φίλων και να στείλουμε και στους αγαπημένους μας στην Ελλάδα. Και τα στολίσαμε μαζί τα κλαδιά και όπως βλέπετε, ο Στεφανάκος έχει πολλές αρετές, ο μινιμαλισμός όμως δεν είναι μία από αυτές! Χιχι.. δεν ήθελα όμως να του το χαλάσω οπότε το άφησα έτσι, φορτωμένο μεν, πολύχρωμο και ζωντανό δε.



Εσείς, θα στολίσετε το Πασχαλιάτικό σας δέντρο;
ανδριάνα


*Διάβασα πρόσφατα σε ένα ελβετικό άρθρο ότι εν τέλει μπορεί να είναι Ρώσικο το έθιμο το οποίο αργότερα μεταφέρθηκε στους Γερμανούς και λοιπούς ευρωπαίους.

ΥΓ. Ανοιξιάτικες Χειροτεχνίες μπορείτε να δείτε και εδώ. Τις λαγουδένιες δηλαδή κάρτες που φτιάξαμε πέρσι με τον Στεφανάκο και στείλαμε σε όλους μας τους φίλους και τις οικογένειες για να τους, και μας, ανυψώσουμε το ηθικό.

ΥΓ2. Πηγές φωτογραφιών: Lars, Lia Griffith, Martha Stewart, Young House Love.

Σχόλια