Οικογένεια

Οικογένεια είναι αυτή η ομάδα που η ζωή επέλεξε για εσένα ώστε να πορευτείς. 

Οι γονείς που σε γαλούχισαν και τα αδέλφια που σε φρόντισαν. Η χούφτα αυτή ανθρώπων που σε ξέρει στα καλύτερα και στα χειρότερα και -ιδανικά- σε αποδέχεται και στα δύο. Που γνωρίζει όλες αυτές τις μικρές, ασήμαντες για άλλους, ιστορίες που σε έχουν σμιλέψει όλες αυτές τις δεκαετίες. Που έχετε μοιραστεί τόσες, μα τόσες χαρές αλλά και λύπες. Που έχει σταθεί βράχος στα δύσκολα της ζωής αλλά και φωτεινό αστέρι στα υπέροχα. Που μπορείς να ανατρέξεις ανά πάσα στιγμή για τα απλά αλλά και τα πολύπλοκα. Που γνωρίζει το παρελθόν σου σχεδόν όσο καλά και εσύ και κατανοεί την πορεία που έχεις διανύσει. Τα κατορθώματα, τις προκλήσεις, τις δυσκολίες, τους άθλους. Που σε αγαπά. Για αυτό που είσαι και αυτό που γίνεσαι κάθε μέρα. Που διαφέρεις σε τόσα αλλά έτσι συμπληρώνεστε και δεν αλληλοκαλύπτεστε. Που είστε εν τέλει ένα παζλ μοναδικών ανθρώπων που πορεύονται παρέα, μαθαίνουν, εξελίσσονται, προσαρμόζουν τις ισορροπίες και επανατοποθετούν την πυξίδα.


Οικογένεια είναι αυτή η ομάδα που εσύ επέλεξες ώστε να πορευτείς. 

Οι φίλοι. Πόσο υπέροχη λέξη. Οι φίλοι που σε γαλούχισαν και είναι πλέον μέρος σου. Γιατί χωρίς αυτούς, μάλλον θα ήσουν μια διαφορετική ανδριάνα. Οι φίλοι που σου στάθηκαν, που σε προφύλαξαν, που σε πεθύμησαν, που σε αγκάλιασαν, που σε παρηγόρησαν, που σε χάρηκαν. Ο πολύτιμος αυτός θησαυρός που μπορεί να αλλάζει πρόσωπα και status αλλά κατέχει πάντα ένα μέρος της καρδιάς σου. Οι παιδικοί φίλοι, οι πρώτοι έρωτες, οι εφηβικές παρέες, τα φοιτητικά χρόνια, οι πρώτοι συνάδελφοι, και οι επόμενοι, και οι χομπίστες, και οι τυχαίοι που μπήκαν στη ζωή σου από το πουθενά... Τόσες μοναδικές ιστορίες! Από την Κατερίνα που συναντηθήκαμε στα θρανία της πρώτης δημοτικού μέχρι την Έλενα που έπεσε πάνω μας στην Σαββατιάτικη, ελβετική λαϊκή μόλις την πρώτη μας εβδομάδα στην Ελβετία (το λες και καρμικό). Κάθε πρόσωπο και μία μοναδική ιστορία. Γιατί καμία φιλία δεν μοιάζει με την άλλη. Έτσι, με κάποιους, μπορεί να συναντιέσαι μόνο στο πρωϊνό μάθημα της γιόγκα, με άλλους να περνάς τις διακοπές σου και με άλλους να μιλάς ατελείωτες ώρες στο τηλέφωνο και ας σας χωρίζουν μερικοί ήπειροι. Δεν υπάρχει συνταγή για τη φιλία, ούτε εγχειρίδιο. Είναι μία μαγική εξίσωση που παίρνει σάρκα και οστά μεταξύ δύο μοναδικών ανθρώπων και δεν μπορεί να επαναληφθεί ποτέ. Και θέλει κόπο και τρόπο ώστε η εξίσωση αυτή να παραμείνει ζωντανή. Να συνεχίσει να είναι χρήσιμη και ουσιώδης και ειλικρινής, σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Και έτσι, στην πορεία, φίλοι θα χαθούν (αναίτια ή μη) και θα λείψουν και φίλοι θα προστεθούν και θα γεμίσουν. 


Οικογένεια είναι ο ένας που επέλεξες ώστε να πορευτείς ως ... οικογένεια.

Ένας! Άντρας ή γυναίκα. Τυχεροί όσοι τον βρήκαμε. Ακόμη πιο τυχεροί όσοι καταφέραμε να τον έχουμε δίπλα μας μετά από τόσα χρόνια, τόσες αλλαγές, τόσες περιπέτειες. Γιατί τον γνωρίζεις στα 22 και μέχρι τα 40 έχεις ήδη περάσει από 40 κύμματα. Αυτός ο ένας με τον οποίο πιθανώς να μοιραστείς ότι σπουδαιότερο υπάρχει: έναν νέο άνθρωπο, ένα παιδί. Μοιράζοντας την αγάπη, τη νοιάξη, τη φροντίδα, τον χρόνο, τις έγνοιες, τα άγχη δια τρια, δια τέσσερα.... Επαναπροσδιορίζοντας εσένα, τη σχέση, τις ισορροπίες, τις προτεραιότητες αδιάκοπα, κάθε μέρα! Και φτου και από την αρχή. Άθλος να βρίσκεις κάθε φορά το κέντρο ώστε να συντονιστούν όλα και όλοι. Αλλά γίνεται. Με κόπο και υπομονή και αγάπη και σεβασμό. Μέχρι την επόμενη φορά που η ισορροπία θα διαταραχθεί και οι 3 ή οι 4 θα πρέπει να συντονιστούν ξανά υπό νέα δεδομένα. Γιατί καμία χρονιά δεν μοιάζει με την προηγούμενη (μη σας πω κανένας μήνας!). Διαφορετικοί άνθρωποι υπό διαφορετικές συνθήκες με νέες ανάγκες και προτεραιότητες που πρέπει να συνυπάρξουν και να συν-εξελιχθούν. Αυτό και αν είναι επίτευγμα! Η οικογένεια λοιπόν η δική σου! Που δημιούργησες από το μηδέν και φροντίζεις ώστε να ανθίζει κάθε μέρα, κάθε λεπτό. Ξανά και ξανά. Που μέσα της εμπερικλύει όλα όσα έζησες μέσα από τις άλλες οικογένειες, όλα όσα κέρδισες, όλα τα μαθήματα που πήρες, ώστε σε αυτήν, τη δική σου οικογένεια, να μπορέσεις να δώσεις ότι καλύτερο έχεις. 


Οικογένειες ανθρώπων. Όλων των ειδών και συνδυασμών. Μαγικοί κύκλοι, καρμικοί. Οι άνθρωποι αυτοί που μένουν ανεξίτηλοι, μας σημαδεύουν και μας εξελίσσουν. Μερικές φορές the hard way. Είναι όμως αυτά τα σπουδαιότερα μαθήματα. Γιατί κανείς δεν αποτελεί μέρος αυτών των οικογενειών τυχαία. Βρίσκεται εκεί για κάποιο λόγο. Έχει επιλεγεί, συνειδητά ή υποσυνείδητα, για να επιτελέσει έναν σκοπό. Επιλέξτε λοιπόν με προσοχή ποιοι θα γίνουν μέλος αυτών των μαγικών κύκλων και δώστε ειδική έμφαση σε όσους ήδη είναι.


ανδριάνα

Σχόλια