ΠΛΕΝΟΝΤΑΣ ΠΙΑΤΑ

φυτά πότισμα κηπουρική σπίτι χόμπυ χειρωνατικές εργασίες διάλειμμα

Χειρωνακτικές εργασίες. Θέλετε πλύσιμο πιάτων; Θέλετε κηπουρική; Θέλετε σιδέρωμα; Θέλετε μαγείρεμα; Θέλετε επισκευές παντός είδους; Θέλετε κατασκευές; Βεβαίως και οι τέχνες. Και η άθληση. Ότι βάζει το σώμα σε θέση πρωταγωνιστή. Είναι βάλσαμο! Είναι σαν ένας μηχανισμός επιβίωσης. Αποφόρτισης. Όταν το σώμα δουλεύει, το μυαλό αδειάζει. Ξεκουράζεται. Ησυχάζει. Σαν ένας μικρός, αυθόρμητος διαλογισμός. Σώμα, ψυχή και νους σε ισορροπία και σε επικοινωνία. Δεν συμβαίνει πάντα, το ξέρω. Αλλά όταν καλούμαστε να κάνουμε κάτι χειρωνακτικό, τότε θεωρώ ότι έχουμε αυξημένες πιθανότητες να συγκεντρωθούμε σε αυτό και άρα να αφήσουμε για λίγο τον ακατάπαυστο εσωτερικό μονόλογο. Αυτό δεν προσπαθεί να κάνει και η yoga άλλωστε; Να μας φέρει στην τωρινή στιγμή, σε αυτό το δευτερόλεπτο, σε αυτήν την ανάσα και ότι και αν κάνουμε, να το κάνουμε με όλο μας το "είναι";

Είναι εύκολη παγίδα ο καναπές. Και η τηλεόραση. Και το ατελείωτο scroll στα social media. Μετά από μία κουραστική ημέρα, για πολλούς η μόνη "λύτρωση" είναι ο καναπές και ένα τηλεοκοντρόλ ή κινητό (ή πιθανότατα και τα δύο) στο χέρι. Πέφτω και εγώ σε αυτήν την παγίδα. Γιατί θέλω απλά να μην κάνω τίποτα. Να δώσω στον εαυτό μου ένα πολυπόθητο διάλειμμα. Έλα όμως που διάλειμμα δεν είναι όταν συνεχίζω να με βομβαρδίζω με εικόνες και νέα και θόρυβο και αναλύσεις. Αντιθέτως, έχω πιάσει πολλές φορές τον εαυτό μου πραγματικά να ηρεμεί όταν πλένω τα πιάτα. Ναι, ναι. Όταν πλένω τα πιάτα. Είναι και το νερό που από μόνο του σε γαληνεύει. Και αναγκαστικά συγκεντρώνεσαι στο τώρα. Σε αυτές τις τόσο απλές, σχεδόν μηχανικές κινήσεις. Όταν η μία απλά διαδέχεται την άλλη. Είναι και η αίσθηση της καθαριότητας που σε ανταμείβει ούτως ή άλλως. Ο τέλειος συνδυασμός! Και όλο θυμάμαι την γλυκιά Πελαγία που στις γιόγκικες εξορμήσεις μας, τότε που είμασταν πολλοί και πλυντήριο πιάτων δεν είχαμε, ήταν η πρώτη που θα ξεκινούσε το πλύσιμο καθώς την γαλήνευε. Ακόμα και τώρα στην εποχή του home office, αν έχω κανά δεκάλεπτο διάλειμμα μες στην ημέρα, νοιώθω την ανάγκη να σηκωθώ και να κάνω κάτι μακριά από οθόνες. Κάτι με τα χέρια μου. Και ναι, κάποιες φορές θα μαγειρέψω κάτι γρήγορο, άλλες θα τακτοποιήσω, άλλες θα ποτίσω και βεβαίως άλλες θα πλύνω. Ένας επιπλέον λόγος στη μακρά λίστα των πλεονεκτημάτων του home office. Ότι έχεις την επιλογή να αποφορτιστείς όπως εσύ αγαπάς.

Την επόμενη λοιπόν φορά που θα βουλιάξετε στον καναπέ και θα χαζεύετε μηχανικά εκπομπές και βιντεάκια, δώστε μια ευκαιρία σε κάτι που απαιτεί χειρωνακτική εργασία. Πλύντε εκείνα τα πιάτα που συσσωρεύονται, τακτοποιήστε τα ρούχα, ζωγραφίστε, διαβάστε, γράψτε. Στρίψτε το νου σε κάτι εποικοδομητικό, θρεπτικό και αναζωογονητικό. Σε κάτι που πραγματικά θα τον χαλαρώσει, προσφέροντάς του ένα πραγματικό διάλειμμα.

ανδριάνα

Σχόλια