1 ημέρα την εβδομάδα


Μία από τις πολλές αρετές / αρχές της yoga είναι και η πειθαρχία. Σαν να ακούω τα ‘ωχ’ σας... Πειθαρχία όχι βεβαίως με την έννοια της υποταγής, και όχι βεβαίως στα ‘θέλω’ και στα ‘πρέπει’ τρίτων. Η πειθαρχία αφορά την αυτο-πειθαρχία μας, τα θέλω, τους στόχους που θέτουμε εμείς, τις προτεραιότητές μας, τις ανάγκες μας και τι κάνουμε στην πράξη ώστε να τα επιτύχουμε. Πόσες φορές όμως δεκάδες δικαιολογίες εμφανίζονται (ή μάλλον τις εμφανίζουμε) με αποτέλεσμα να μας απομακρύνουν βήμα – βήμα από όλα αυτά που θεωρητικά δηλώνουμε ότι θέλουμε; Από τα πιο απλά: θέλω να αθλούμαι... τέτοια ώρα όμως που γυρνάω από τη δουλειά δεν γίνεται. Μέχρι τα πιο δύσκολα: θέλω να διατηρώ την καλή μου διάθεση.... αλλά οι άλλοι με βγάζουν εκτός εαυτού (αχ πόσα καμπανάκια χτυπάει αυτό!!). Και πάντα είναι οι τρίτοι παράγοντες που φταίνε.

Πειθαρχία λοιπόν σε εμάς, σε αυτό που θέλουμε να είμαστε και σε αυτά που θέλουμε να κάνουμε. Και επειδή στην τύχη δύσκολα γίνονται θαύματα, σε πρόσφατη συζήτηση προέκυψε μία πολυ ενδιαφέρουσα πρόταση: ας ξεκινήσουμε από κάτι σχετικά απλό και ας δεσμευτούμε (η δέσμευση μάλλον είναι αδελφή της πειθαρχίας) μία ημέρα την εβδομάδα να το τηρούμε ή 2 αν μπορούμε.... για 21 μέρες. Έτσι δείχνουν οι έρευνες ότι δημιουργούνται ή καταργούνται οι συνήθειες. 21 ημέρες είναι αρκετές. Θέλετε παραδείγματα; Πολλά!

Μία ημέρα την εβδομάδα θα αθλούμαι.
Μία ημέρα την εβδομάδα θα παρακολουθώ μία πολιτιστική εκδήλωση.
Μία ημέρα την εβδομάδα θα τηλεφωνώ στον αδελφό μου που ζει στο εξωτερικό.
Μία ημέρα την εβδομάδα θα μαγειρεύω και ένα καινούργιο φαγητό.
Μία ημέρα την εβδομάδα δεν θα νευριάζω ό,τι και αν συμβεί.
Μία ημέρα την εβδομάδα θα χρησιμοποιώ τις μάσκες προσώπου που στοιβάζονται στο ντουλάπι.
Μία ημέρα την εβδομάδα θα γράφω στο ημερολόγιό μου.
Μία ημέρα την εβδομάδα δεν θα κορνάρω.
Μία ημέρα την εβδομάδα δεν θα δω τηλεόραση.

Και αν αυτή η 1 ημέρα είναι και σταθερή, τότε ακόμα πιο εύκολη η πειθαρχία. Και ποιος ξέρει, μπορεί αυτή η 1 ημέρα να γίνει 2.... Οι Κυριακές να γίνουν και Τετάρτες και σιγά-σιγά να μας γίνει «κακή συνήθεια» ώστε να προχωρήσουμε στην επόμενη δέσμευση. Χμμμ.... ποια να διαλέξω.... Εσείς;

Σχόλια

  1. Δέσμευση:
    Μια μέρα την εβδομάδα θα τρώω όση σοκολάτα θέλω!
    Χωρίς Τύψεις...
    ααααα ξέχασα την αυτοπειθαρχία ανδριανούλα μου..
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ego pali pitharxo kalytera stis megales desmeuseis para stis mikres. Alli pali anomalia. Ola osa les gia mia fora tin evdomada exoun perasei apo to kefali moy kai tipota den kano systimatika. Apo tin alli gia tous perissoterous andres isxyei to antitheto. I eulaviki prosilosi stis mikres tous desmeuseis katanta polles fores ekneuristiki.
    Eimaste apo diaforetiko planiti.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @athens in athens: μια χαρά μου ακούγεται η δέσμευσή σου.. .ειδικά το κομμάτι 'χωρίς τύψεις'... αυτοπειθαρχία δεν είναι και αυτό;

    @marianna: εγώ από την άλλη προχωράω καλύτερα τα πράγματα που θέλω αν τα συμπεριλάβω σε ένα πρόγραμμα... λες να ήμουν άντρας στην προηγούμενη ζωή; :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. epeidh ws gnwston eimai poly athlitikos typos :P h aderfh moy mporei na sas to vevaiwsei.
    ara epeidh athloumai dyo fores thn evdomada mporw aneta loipon na symsifisw thn extra mera poy athloymai kai na mhn valw ton periorismo "Μία ημέρα την εβδομάδα δεν θα νευριάζω ό,τι και αν συμβεί"
    tha prospathisw shmera mera xwris korna. kalo sk se oloys

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

the bright side of blogging :: by andriana