Ωραίο!


Ο φίλος Γιώργος μου έστειλε αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία TEDx σχετικά με το Schoolwave. Και ενώ ανατρίχιασα (κυριολεκτικά) παρακολουθώντας τη και αναπόλησα τις δικές μου εφηβικές στιγμές, το δικό μας σχολικό συγκρότημα, αυτό που μου έμεινε δεν ήταν τόσο τα σχολικά συγκροτήματα αλλά το 'ωραίο'. Η ετυμολογία λοιπόν της λέξης 'ωραίο' προέρχεται από τη λέξη 'ώρα'. Ωραίο λοιπόν, όπως εξηγεί και ο καθηγητής στο βίντεο, είναι αυτό που γίνεται στην ώρα του. Στο σωστό timing δηλαδή!

Πόσο ιδιαίτερη ερμηνεία είναι αυτή και πόσο σοφή. Δείτε τριγύρω σας αλλά και μέσα σας για όλα όσα δεν ζήσατε στην ώρα τους και είτε τα έχετε ως απωθημένο είτε τα πράττετε ετεροχρονισμένα, άρα μη-ωραία. Τα παραδείγματα πολλά..... Οι 40άρες που κυκλοφορούν με θανατηφόρα μίνι, οι 50άρηδες που κάνουν tattoo και κοιτούν τα κοριτσάκια, αλλά και αντίστροφα οι 15άρες που πηγαίνουν στο σχολείο με eyeliner και οι πιτσιρικάδες που κλείνονται όλη μέρα μέσα σε ένα δωμάτιο.

Η ομορφιά λοιπόν έγκειται στο 'κάθε πράγμα στο καιρό του'.... Γιατί τι να το κάνεις αν περάσεις 1ος στις πανελλαδικές εξετάσεις αλλά δεν έχεις περάσει ούτε απέξω από το μπαράκι που πήγαιναν οι φίλοι ή δεν έχεις πιάσει ούτε το χέρι της κοπέλας από το μπροστινό θρανίο; Θα μεγαλώσεις και πιθανώς να γίνεις ένα 50άρης 'επιτυχημένος' επαγγελματίας που θα κυνηγά τις 20άρες που δεν μπόρεσε όταν ήταν ο καιρός τους. 

Μπορεί η σημερινή κοινωνία (εμείς δηλαδή) να αναθρέφει τελικά την πρώτη γενιά που είχε τα πάντα αλλά δεν έζησε τίποτα. Και μέσα σε πολλούς προβληματικούς ανθρώπους, δύστροπους, μίζερους, κακότροπους πιστεύω ότι κρύβεται ένα απωθημένο, μια κοπέλα ή ένα αγόρι, μια πενθήμερη, ένα ξενύχτι, τα γρατζουνίσματα από το παιχνίδι, οι πατητές στη θάλασσα, τα κρυφά φιλιά και οι κοπάνες. Και σας το λέω εγώ που όλη και όλη μία κοπάνα έκανα και με έπιασαν! Αλλά όλα τα άλλα, τα έζησα και με το παραπάνω. Ίσως για αυτό να απολαμβάνω τόσο το παρόν, γιατί προέρχεται από ένα γεμάτο, ένδοξο (χιχι...) παρελθόν.

Μας εύχομαι λοιπόν, στα δικά μας παιδιά, να προσφέρουμε το δώρο αυτό της ελευθερίας, της έκφρασης, της δημιουργίας, της ανεμελιάς... του ωραίου.

Σχόλια

  1. Τι ωραίο κείμενο! εγώ, πάλι, δεν έκανα νομίζω ποτέ κοπάνα και τώρα το βλέπω στον ύπνο μου. Ευτυχώς τα υπόλοιπα τα έζησα ωραία! Ελπίζω και τα επόμενα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

the bright side of blogging :: by andriana