Σσσσσς............


Σσσσσς.... Άκου! Άκου με προσοχή. Αυτά που σου λέει και αυτά που δεν σου λέει. Αυτά που θέλει να πει και αυτά που δεν μπορεί. Αυτά που λέει η σιωπή και κρύβουν τα μάτια. Είναι τόσο εύκολο να μιλάμε, να συμβουλεύουμε, να βρίσκουμε λύσεις (πάντα για τους άλλους και σπάνια για εμάς), να βγάζουμε συμπεράσματα και βεβαίως να διακόπτουμε. Δυστυχώς, πολλοί από εμάς ακούμε επιφανειακά αυτό που μας λέει ο φίλος / ο αδελφός / ο σύζυγος ενώ ταυτόχρονα μέσα μας ζούμε ένα μικρό αναβρασμό καθώς ετοιμάζουμε ήδη (πριν καν καταλάβουμε ή ακούσουμε) την απάντησή μας, την ΛΥΣΗ. Ακούμε για να απαντήσουμε, όχι για να ακούσουμε. Πόσες φορές η απάντησή μας είναι "α ναι, και εμένα μου έχει συμβεί" και απλά μεταθέτουμε το επίκεντρο της συζήτησης πίσω σε εμάς. Ή πάλι, άλλες φορές, "ξέρεις τι σου προτείνω εγώ...", νομίζοντας ότι βοηθάμε ενώ μάλλον 'ευνουχίζουμε' τον συνομιλητή μας. 

Active listening. Και όπως γράφει πολύ εύστοχα η Sheryl Paul, το να παίρνουμε θέση και να προσφέρουμε εύκολες λύσεις, στην ουσία 'κλέβει' από τον φίλο / αδελφό / σύζυγο τη δυνατότητα να βρει ο ίδιος την λύση για τη δική του ζωή / κατάσταση / ιδιοσυγκρασία / ανάγκη. Και μας φέρνει εμάς, από την μία, σε θέση 'ισχύος' (εγώ ξέρω και θα σου βρω τη λύση) και τον συνομιλητή από την άλλη σε αδυναμία και σύγχυση. Αν ακούμε όμως με αληθινό ενδιαφέρον, τότε μπορούμε πραγματικά να είμαστε εκεί για τον άνθρωπό μας, καταλαβαίνοντας την ουσία και τη δική του πραγματικότητα. Με αυτό τον τρόπο, μπορούμε να βάλουμε και εμείς το λιθαράκι μας ώστε να προχωρήσει την σκέψη του ένα βήμα παραπέρα βρίσκοντας τη δική του λύση. 

Ας ακούμε λοιπόν περισσότερο και ας αφήσουμε και τη σιωπή να κάνει τη δουλειά της. Ξέρετε πόσα ειπώνονται χωρίς να αρθρώσουμε λέξη;

ανδριάνα

Σχόλια

  1. Δεν είναι πάντα έτσι κοριτσάκι μου.
    Δεν λες "α..εμένα μου συνέβη αυτό..." για να μεταθέσεις σε εσένα την προσοχή και να ευνουχίσεις του άλλου την κουβέντα...
    Πολλές φορές μπορεί να βρεθέι μιά λύση, να δοθεί μια ιδέα, μιά άλλη άποψη του προβλήματος, να ιδωθεί κάτι κάτω από άλλη προοπτική και άλλο πρίσμα...και ναι.... να βοηθήσει στην εύρεση λύσης..
    Δεν είναι πάντα εύκολο να βρίσκεις την λύση μόνος σου...κάθε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη...αν θέλεις πραγματικά να βοηθηθείς και να βρεις λύση.
    Δεν σημαίνει ότι άμα βοηθηθείς, θα βρείς πάντα την λύση .. αλλά ούτε ότι μόνος σου θα βρείς πάντα την λύση...
    Δεν σημαίνει ότι σου στερεί την εύρεση της λύσης η βοήθεια του άλλου...ίσως σε βοηθά να κατευθύνεις τον νου σου στην λύση που (θολωμένος όν) δεν είχες δει πριν.
    Μην καταδικάζεις την προσφορά βοηθείας από τους άλλους...δεν είναι πάντα "ευνουχισμός" ούτε "αλλαγή προσοχής προς εαυτόν"
    Μπορεί να είναι ειλικρινής προσπάθεια, ανιδιοτελής και αμερόληπτη...
    Αυστηρή σε βρίσκω μερικές φορές

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

the bright side of blogging :: by andriana