Δευτέρα, 2 Ιουνίου 2014

Καλοκαιρινή τάρτα με φράουλες


Επίσημα ξεκίνησε η σεζόν της φράουλας! Και την αδυναμία μου την ξέρετε! Είπα λοιπόν, με ευκαιρία τα διάφορα BBQs που συμβαίνουν δεξιά - αριστερά, να φτιάξω μία καλοκαιρινή τάρτα. Ήθελα να είναι ελαφριά (για ευνόητους λόγους), γρήγορη και βεβαίως νόστιμη. Έψαξα, συνέκρινα, άνοιξα folders και pinterest pins, και τελικά κατέληξα στο mix που σας παρουσιάζω. Η ζύμη είναι μία πραγματική καινοτομία. Ενώ τα υλικά είναι πάνω - κάτω τα ίδια, η παρασκευή της είναι πολύ διαφορετική και γρήγορη. Όπως γράφει και η Βίκυ στο tastefull, είναι μια ζύμη άμεσης δράσης, προσαρμοσμένη από αυτή των σου. Η αγωνία μου λοιπόν ήταν κυρίως για την ζύμη, ήταν too good to be true. Τελικά ήταν γευστικότατη και τραγανή σαν μπισκότο. Η γέμιση από την άλλη, καλύπτει το 'ελαφρύ' σκέλος καθώς το μασκαρπόνε συμπληρώνεται μόνο με μέλι, βανίλια και λεμόνι. Και βεβαίως, τελειώνουμε με τις φράουλες κομμένες στα 4 (χωρίς ζάχαρες, μαρμελάδες και λοιπά περιττά). Πάμε....




Ζύμη Τάρτας

  • 250 γρ. αλεύρι
  • 10 γρ. baking powder
  • 100 γρ. νερό
  • 50 γρ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 50 γρ. ζάχαρη

Γέμιση Mascarpone
  • 500 γρ. τυρί mascarpone
  • 160 γρ. μέλι (ή λίγο περισσότερο αν την θέλετε πιο γλυκιά)
  • 3-4 κουταλάκια φρέσκο χυμό λεμονιού (δοκιμάστε το γιατί εμάς μας αρέσει το λεμόνι)
  • 2 κουταλάκια ξύσμα λεμονιού
  • 2 λοβούς βανίλια
  • 500 γρ. φράουλες

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς, με την σχάρα στην πιο χαμηλή θέση.
Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι το νερό, το λάδι και το βούτυρο μέχρι να λιώσουν και να ενωθούν (2-3 λεπτά). Κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το baking powder και την ζάχαρη. Αναμειγνύουμε τα υγρά με τα στερεά ώστε να φτιάξουμε μία μπάλα. Βουτυρώνουμε μία ταρτιέρα 28 εκατοστών, βάζουμε την ζύμη στο κέντρο και με τα δάχτυλά μας την ανοίγουμε ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια. Έχετε υπόψη σας ότι αυτού του είδους η ζύμη δεν θα συρρικνωθεί στο ψήσιμο. Κάνουμε τρύπες με το πιρούνι σε όλη την επιφάνεια και την βάζουμε να ψηθεί για 15 λεπτά καλύπτοντας την επιφάνεια με λαδόκολλα και φασόλια ξερά (ώστε να έχει βάρος και να μην φουσκώσει πολύ). Αφαιρούμε τα φασόλια (ή ότι άλλο ευφάνταστο σκεφτούμε) και την αφήνουμε να ψηθεί για ακόμη 30 λεπτά περίπου. Οδηγός στο ψήσιμο είναι το χρώμα.

Παράλληλα, με ένα σύρμα ανακατεύουμε το μασκαρπόνε, το λεμόνι (ξύσμα και χυμό), το μέλι (το λιώνουμε λίγο αν χρειαστεί) και την βανίλια. Δοκιμάστε μήπως θέλετε λιγότερο ή περισσότερο λεμόνι. Εγώ θα ψήφιζα λίγο περισσότερο....

Αφήνουμε την ζύμη να κρυώσει, απλώνουμε την γέμιση και την βάζουμε στο ψυγείο να σταθεί  για λίγο. Τοποθετούμε τις φράουλες κυκλικά και αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες.


Καλή επιτυχία!
ανδριάνα


ΥΓ1. Η ζύμη της τάρτας είναι από το tastefull ενώ η γέμιση είναι -αρκετά- προσαρμοσμένη από το Blahnik Baker.
ΥΓ2. Λόγω έλλειψης χρόνου, εμένα δεν πρόλαβε να 'σταθεί' πριν προσθέσω τις φράουλες για αυτό αν δείτε βουλιάξανε λιγάκι.....
ΥΓ3. Οι φίλοι που παρέλαβαν την τάρτα, μάς πληροφόρησαν ότι την επόμενη ημέρα ήταν ακόμα καλύτερη. Αξίζει λοιπόν να σκεφτείτε την παρασκευή της από την προηγούμενη.

5 σχόλια:

  1. Πολλές καλημέρες!Ανδριάννα το μέλι πότε το βάζουμε?...Όλγα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ολγα: έχεις δίκιο, ξέχασα να το γράψω στην παρασκευη.... Το λιωνεις (αν χρειάζεται) και το προσθετεις στο μασκαρπόνε. Ευχαριστώ για την ερώτηση :) το προσεθεσα και στην ανάρτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ευχαριστώ για την απάντηση και εγώ..:)...Όλγα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανδριάνα ευχαριστώ πολύ για την συνταγή!!! :-)
    αναρωτιέμαι με τι μπορώ να αντικαταστήσω το μασκαρπόνε, δεν τρώω τυρί :-(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @sonia: μμμ.... ισως με κρεμα ζαχαροπλαστικης; η με ενα μειγμα γιαουρτιου κ κρεμας γαλακτος; θελει λιγο πειραματισμο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

the bright side of blogging :: by andriana

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη LifeLikes