Εμείς και ο κόσμος


"Η ομορφιά μπορεί να σώσει τον κόσμο"


Τι όμορφη φράση! Πόσο θα ήθελα να είναι αληθινή. Την δήλωση δεν την έκανε κάποιος ποιητής, φιλόσοφος ή ζωγράφος αλλά ο διάσημος αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο -υπεύθυνος για το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος. Πριν αρκετά χρόνια είχα διαβάσει για μία έρευνα που αποδείκνυε τον καίριο ρόλο που παίζει το περιβάλλον στην προσωπικότητα, τα χαρακτηριστικά, την αισθητική μας. Το αστικό περιβάλλον. Αυτό που αντικρίζουμε από την ημέρα που γεννιόμαστε. Αυτό που συναντάμε τριγύρω μας κάθε μέρα. Αυτό που μας περιβάλλει. Ότι και αν είναι, όσο όμορφο ή άσχημο, καθαρό ή βρώμικο, φυσικό ή τεχνητό.

Συζητάγαμε με μία φίλη τις προάλλες για το πόσο καλόγουστοι και καλοντυμένοι είναι οι Ιταλοί. Μα έχετε δει τις πόλεις τους; Τις πλατείες τους; Τα καφέ τους; Τα πάρκα τους; Έχετε δει τη διαδρομή που διανύουν για να πάνε στη δουλειά; Τη θέα από το παράθυρο του σπιτιού τους; Τις βιτρίνες των καταστημάτων; Τα κτίριά τους; Δεν είναι λογικό όταν γεννιέσαι και περιβάλλεσαι από τέτοια ομορφιά, να γίνει και κτήμα σου; Να γίνει μέρος του εαυτού σου. Να την αποζητάς. Να την δημιουργείς. Να είναι το δικό σου αυτονόητο. Το δικό σου μέτρο σύγκρισης. 

Και τι κάνεις; Αλλάζεις πόλη; Αλλάζεις χώρα; Δύσκολο. Μάλλον φτιάχνεις τον δικό σου μικρόκοσμο όσο πιο όμορφο και αρμονικό μπορείς. Γεμίζεις με ερεθίσματα τις ημέρες σου από τις τέχνες, τη φύση, τους ανθρώπους και προσπαθείς να βάλεις το λιθαράκι σου ώστε να γίνει και η δική σου εξωγενής πραγματικότητα όσο ομορφότερη γίνεται.

Ας νικήσει η ομορφιά!
ανδριάνα

Σχόλια

  1. Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
    Ωραία σύμπτωσις: έκανα την προηγούμενη εβδομάδα μια συνέντευξη με την Τάνια Τσανακλίδου (που θα δημοσιευθεί αυτές τις ημέρες) και μου επεσήμανε μια αντίστοιχη φράση του Ντοστογιέφσκυ: "η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο".

    Αμήν, θα πω εγώ.

    Καλημέρα ξανά!

    γμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αμήν! Ας την κάνουμε κτήμα μας και ας την εκπέμπουμε.

      Διαγραφή
  2. Καλημερα!
    Στα λογια αυτα ερχομουν τόσα χρονια και δεν το ηξερα!
    Το κακο ειναι οτι ο νεο-Ελληνας εχει μεγαλώσει σε ενα περιβαλλον με σκουπιδια/καυσαεριο/τσιμεντο/αγενeια ;)
    Λες να υπάρχει ακομη σωτηρια?

    ΥΓ
    θυμαμαι μια γαλλιδα που μου ειχε πει οτι της είχε κάνει εντύπωση, πόσο πολύ εμεις οι Αθηναιοι νιαζομαστε για το εσωτερικο του σπιτιου μας, αλλα μετά την εξωπορτα θεωρουμε οτι δεν μας αφορα το θεμα. Ενω αυτοι, το αντιθετο, εχουν μικρά σπιτια (που μπορει να μην τριβουν τα πατωματα μερα παρα μερα) αλλα απο το κατωφλι τους και πέρα θεωρουν οτι ειναι δικη τους δουλεια να το πρστατεψουν και αν το διατηρησουν καθαρό. Γιατι αυτος ειναι ουσιαστικά ο χώρος που περνούν την καθημερινοτητα τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα συμφωνήσω με την Γαλλίδα φίλη.
      Δεν έχουμε την αίσθηση ότι ανήκουμε στην πόλη που ζούμε, ότι είναι μέρος του σπιτιού μας. Για αυτό και δεν την ζούμε στην πραγματικότητα και αντί να περπατάμε στις γειτονιές και να ξαπλώνουμε στα πάρκα, προτιμούμε μία απομίμηση του σπιτιού που λέγεται καφετέρια - εστιατόριο.
      Η σωτηρία είναι νομίζω στα μικρά και καθημερινά. Σαν τους φίλους που τα πάρτι των παιδιών τους τα διοργανώνουν στον Εθνικό Κήπο. Τόσο απλό.

      Διαγραφή
    2. Aυτο ειναι το κακό με εμας... οτι λειτουργουμε για την πάρτη μας. Χώρα μας θεωρουμε τα λίγα τετραγωνικά του σπιτιου μας... ποτέ δεν καταλαβα τι εννοουμε οταν λέμε οτι αγαπάμε την χώρα μας!
      Και δεν ξέρω αν υπάρχει σωτηρία!

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

the bright side of blogging :: by andriana