Blueberry Cheesecake


Δύο λέξεις που από μόνες του σε βάζουν αμέσως στο θέμα: Blueberry Cheesecake. Τα blueberries είναι αγαπημένα, ειδικά εδώ στην Ελβετία που είναι άφθονα και φρέσκα. Για το cheesecake δεν χρειάζεται να σας πω κάτι. Καταλαβαίνετε. Στο κάλεσμα λοιπόν των φίλων πριν λίγες ημέρες, ο συνοδοιπόρος υποσχέθηκε γλυκό και έτσι είπα να εκμεταλλευτώ τα blueberries που περίμεναν υπομονετικά στο ψυγείο. Η συνταγή είναι σχετικά απλή. Το τελικό αποτέλεσμα είναι αρκετά εντυπωσιακό -και γευστικά και αισθητικά. Λόγω της απουσίας της μαρμελάδας, δεν είναι ιδιαίτερα γλυκό αλλά ιδιαιτέρως αρωματικό. Οι διαφορές από το κλασικό, Αμερικάνικο Cheesecake που κάνω συνήθως είναι μικρές όσον αφορά στη συνταγή αλλά θα δείτε ότι ακολούθησα μία λίγο πιο διαφορετική (και πιο χρονοβόρα) διαδικασία ψησίματος. Στόχος είναι να μην 'σπάσει' το cheesecake στην επιφάνεια όπως -δυστυχώς- συμβαίνει αρκετές φορές.


























Υλικά:
  • 300γρ μπισκότα digestive
  • 140γρ βούτυρο λιωμένο
  • 300γρ ζάχαρη
  • 200γρ blueberries
  • 1 κουταλάκι cornflour
  • 800γρ cream cheese
  • 4 κουταλιές αλεύρι
  • 2 κουταλιές βανίλια
  • 3 μεγάλα αβγά
  • 200γρ κρέμα γάλακτος

Κλασικά, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Αυτή τη φορά χρησιμοποίησα ορθογώνιο σκεύος ώστε να βγουν τα κομμάτια σαν sticks. Το μέγεθος ήταν περίπου 20 x 30. Για πιο εύκολο ξεφορμάρισμα, κάλυψα την βάση με λαδόκολλα τόση ώστε να εξέχει στα πλάγια. Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κλασική, στρογγυλή φόρμα απλά πιθανότατα να σας περισσέψει γέμιση -κάτι που δεν είναι απαραιτήτως κακό! 

Θρυμματίζουμε τα μπισκότα, λιώνουμε το βούτυρο και τα ανακατεύουμε καλά ώστε να απορροφηθεί όσο γίνεται πιο ομοιόμορφα. 
Τοποθετούμε το μείγμα στη βάση του ταψιού και πιέζουμε ώστε να γίνει συμπαγές και λείο.
Ψήνουμε στον φούρνο για 10' και το αφήνουμε να κρυώσει.

Παράλληλα, σε ένα μικρό τηγανάκι, βάζουμε τα blueberries με 100 γραμμάρια από την ζάχαρη και τα ζεσταίνουμε ελαφριά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αναμειγνύουμε το cornflour με 1 κουταλάκι κρύο νερό και το προσθέτουμε στο τηγάνι. Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία και τα αφήνουμε να 'βράσουν' για 1-2 λεπτά. Αφαιρούμε από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.

Χτυπάμε στο μίξερ το cream cheese προσθέτοντας σιγά-σιγά την υπόλοιπη ζάχαρη, το αλεύρι, την βανίλια, τα αβγά και την κρέμα γάλακτος μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Ρίχνουμε τη μισή γέμιση τυριού πάνω από το μπισκότο, σκορπίζουμε τα μισά blueberries με την σάλτσα τους, και με ένα κουτάλι (όχι από ύψος και όχι μεγάλες ποσότητες) ρίχνουμε σιγά-σιγά και την υπόλοιπη γέμιση (ώστε να μην δημιουργήσουμε σεισμό και έρθουν όλα τα blueberries στην επιφάνεια). Στο τέλος, ρίχνουμε τα υπόλοιπα blueberries και με το πίσω μέρος του κουταλιού κάνουμε σχέδια με την σάλτσα τους.

Ψήνουμε για 10' και μετά κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 120 βαθμούς και ψήνουμε για ακόμη 30'. Σβήνουμε τον φούρνο και αφήνουμε το cheesecake μέσα για 1 ακόμη ώρα. Μετά την 1 ώρα, ανοίγουμε την πόρτα και το αφήνουμε έτσι να κρυώσει εντελώς. Το τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 βράδυ αφού έχει κρυώσει πλήρως.




Καλή επιτυχία! Αναμένω εντυπώσεις αν το φτιάξετε.
ανδριάνα

ΥΓ. Η συνταγή είναι προσαρμοσμένη από το BBC Good Food.

Σχόλια

  1. Πω πω τι ωραιο το pattern που εφτιαξες! Ωραιο χρωμα και έντονο. Καλοφάγωτο ;)

    Καλή καλοκαιρινή εβδομαδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

the bright side of blogging :: by andriana