Μίλα μου!


Τι απέγιναν τα τηλεφωνήματα; Αφήστε τις συναντήσεις που όσο περνάνε τα χρόνια γίνονται όλο και πιο δύσκολες. Και δεν μιλώ για τη δική μας συγκεκριμένη περίπτωση που με τους φίλους ζούμε πλέον σε διαφορετικές χώρες. Μιλώ για τις κλασικές περιπτώσεις φίλων που βρίσκονται στην ίδια πόλη αλλά μία απλή συνάντηση για καφέ προϋποθέτει προγραμματισμό και διαπραγματεύσεις ημερών, μη σας πω και εβδομάδων. Ούτε πρωθυπουργοί τέτοια πολυάσχολα προγράμματα! Αφήστε λοιπόν τις tête-à-tête συναντήσεις. Τώρα κοντεύουν να εκλείψουν και οι τηλεφωνικές συνομιλίες!

Όλα ανακοινώνονται, συζητιούνται και αποφασίζονται γραπτώς. Να είναι καλά τα δεκάδες μέσα τα οποία σου προσφέρουν εύκολη, γρήγορη, οικονομική, γραπτή -και μόνο- επικοινωνία. Facebook, twitter, email, what's app, viber... διαλέξτε και πάρτε. Και δε λέω, και εγώ τα χρησιμοποιώ όλα. Και επικοινωνώ συνέχεια γραπτώς με τους φίλους για τα καθημερινά νέα, για ενδιαφέροντα νέα, για ένα γρήγορο 'γεια', για μία φωτογραφία, για ένα άρθρο. Όταν όμως τα νέα ξεφεύγουν από τα καθημερινά, δεν πιστεύετε ότι αξίζουν ένα τηλεφώνημα; Η φίλη Α. μας έστειλε φωτογραφία από το μαιευτήριο με το νέο μέλος της οικογένειάς της! Πόσο συγκινητικό. Και βεβαίως της απάντησα στο email. Εξίσου όμως αυτονόητο ήταν για εμένα ότι αυτό το νέο δεν μπορούσε να περιοριστεί σε ένα γραπτό, απόμακρο email. Χρειαζόταν επιφωνήματα χαράς, τρυφερά λόγια, να νιώσεις τη διάθεση - την αγάπη - τον ενθουσιασμό - την κούραση στη φωνή της νέας μαμάς, και τα μάτια της γεμάτα συγκίνηση. Να την ακούσεις βρε παιδί μου. Αντίστοιχα είναι και τα αρνητικά νέα. Δεν γίνεται κάποιος να χωρίζει, να χάνει έναν δικό του άνθρωπο, να διχάζεται, να τον κλέβουν, να τον απολύουν και εσύ να μην παίρνεις ούτε ένα τηλέφωνο. Μα πόσο δύσκολο είναι τελικά; Πληκτρολογείς 10 αριθμούς και αφιερώνεις 10 λεπτά. Ίσως τον ίδιο χρόνο που θα σου πάρει να γράψεις αυτό το email αλλά με πολύ διαφορετικά αποτελέσματα! Αφήστε που θα χρειαστούν πολλά περισσότερα από 1 email για να μπορέσεις να κατανοήσεις τι έχει συμβεί. Και δώστου ερωτήσεις, και ξανά απαντήσεις, και ξανά ερωτήσεις. Πόσο πιο εύκολο και αποτελεσματικό θα ήταν αν παίρναμε απλά ένα τηλέφωνο. Πιστέψτε με. Μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά! 

Και όλα αυτά τα σκεφτόμουν τις τελευταίες εβδομάδες που διάφορα ευχάριστα και δυσάρεστα έπρεπε να επικοινωνηθούν και ένιωσα πόση διαφορά έκανε κάθε τηλεφώνημα που λάμβανα και που έκανα. Ωραία ήταν και τα μηνύματα και τα emails, και τα βασικά επικοινωνήθηκαν, αλλά η ουσία τελικά δεν κρύβεται στα βασικά. Ας σηκώσουμε λοιπόν το τηλέφωνο. Δεν θα το μετανιώσουμε.

Σχόλια

  1. Ποσο δικιο έχεις :) και ποσό χάρηκα που άκουσα τη φωνή σου αυτή τη βδομαδα. Φιλακια πολλα, καλο ΣΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

the bright side of blogging :: by andriana