Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου 2015

(Cup)cake love! #13 Nuts



Η σχέση μου με τα καρύδια είναι λίγο περίεργη. Όσο δεν μου αρέσουν ωμά, τόσο μου αρέσουν μαγειρεμένα. Τι καρυδόπιτες, τι κέικ, τι μπακλαβάδες.... Αρκεί να έχουν μαγειρευτεί και ανακατευθεί με τα αρώματα. Με ένα πρόσφατο λοιπόν πακέτο που κατέφτασε στας Ελβετίας, αποκτήσαμε και φρέσκα καρύδια. Και επειδή το κρύο θέλει και το ζεστό του τσάι παρέα με σπιτικό κέικ, τον τελευταίο καιρό φροντίζω να φτιάχνω σχεδόν κάθε εβδομάδα και από ένα (λέτε να φταίει η εγκυμοσύνη;). Γευστικά μας έχει ανταμείψει  αυτή η νέα συνήθεια και με το παραπάνω.... Νομίζω ότι και "θερμιδικά" καλά τα πάμε.

Την Κυριακή λοιπόν που μας πέρασε έφτιαξα κέικ με καρύδια με μια μικρή όμως καινοτομία. Αντί να ανακατευθούν τα καρύδια στη ζύμη, μπαίνουν στο κέντρο σαν γέμιση, δημιουργώντας έτσι διαφορετική υφή και γεύση. Το τελικό αποτέλεσμα είναι πολύ αρωματικό και γευστικό, και η διαδικασία είναι πολύ εύκολη.


Υλικά:

  • Μία κούπα καρύδια χοντροκομμένα (εγώ τα έκοψα με τα χέρια)
  • 4 κουταλιές καστανή ζάχαρη
  • 2-3 κουταλιές κανέλα (αναλόγως πόσο την αγαπάτε)
  • μισή κούπα βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου*
  • μισή κούπα ελαιόλαδο
  • 1,5 κούπες λευκή ζάχαρη
  • 4 αβγά
  • 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3 κουταλάκια baking powder
  • μισό κουταλάκι σόδα
  • 2 βανίλιες
  • 1 κούπα γιαούρτι (εγώ χρησιμοποίησα το αγαπημένο total 2%)


Ξεκινάμε κλασικά προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύουμε τα καρύδια, την κανέλα και την καστανή ζάχαρη.
Σε ένα μεγαλύτερο χτυπάμε με το μίξερ την λευκή ζάχαρη, το ελαιόλαδο και το βούτυρο.
Προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας μέχρι να ενσωματωθεί, και στο τέλος βάζουμε και το γιαούρτι.
Βουτυρώνουμε - αλευρώνουμε αν χρειάζεται μία στρογγυλή φόρμα κείκ και βάζουμε το 1/3 του μείγματος. Απλώνουμε από πάνω το μισό μείγμα των καρυδιών, συνεχίσουμε με το 1/3 του μείγματος, το υπόλοιπο των καρυδιών και κλείνουμε με το τελευταίο μέρος του μείγματός μας.
Ψήνουμε στον φούρνο για 50-60 λεπτά στη μεσαία σχάρα ελέγχοντας με το μαχαίρι ή την οδοντογλυφίδα.

*Αν δεν έχουμε προλάβει να βγάλουμε το βούτυρο από το ψυγείο ώστε να μαλακώσει, το τρίβουμε όπως είναι σκληρό στον τρίφτη!


Η συνταγή είναι βασισμένη σε αυτή του cretan gastronomy.

1 σχόλιο:

  1. Ετσι μπραβο... να καταλαβαινεις το καρύδι στο δοντάκι ;)

    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

the bright side of blogging :: by andriana

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη LifeLikes