Ο καιρός σήμερα


Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί το χιόνι σημαίνει κακοκαιρία και ο ήλιος καλοκαιρία. Που στην πραγματικότητα, ούτε καν αυτός ο πολύ γενικός διαχωρισμός δεν ισχύει 100% γιατί με τους καύσωνες πάλι "έντονα καιρικά φαινόμενα έχουμε". Με αυτές τις ανακοινώσεις, είναι σαν να προδιαθέτουν έναν ολόκληρο λαό να αντιπαθήσει το χιόνι (στην προκειμένη), ακόμα και να το θεωρήσει παρείσακτο. "Κακοκαιρία τις ερχόμενες ημέρες στην Αθήνα" ακούω στο ραδιόφωνο ενώ σας τα γράφω αυτά. Μα χειμώνα δεν έχουμε; Δεν είναι αναμενόμενο να πέσει η θερμοκρασία; Δεν θα πρέπει να δροσιστεί η φύση -και μαζί της και εμείς; Προς τι οι χαρακτηρισμοί του καιρού ως καλού και κακού; Οκ, ίσως κάποιες συνθήκες να είναι πιο ευνοϊκές ή εύκολες, αλλά όλες έχουν τη θέση τους σε αυτό τον πλανήτη. Και πραγματικά έκτακτες, είναι οι έκτακτες! Δεν μπορείς να θεωρήσεις έκτακτη μια συνηθισμένη βροχόπτωση ή το χιόνι Γενάρη μήνα. Αν εμείς, ως το σοφότερο ον, έχουμε κατορθώσει να μην μπορούμε να απολαύσουμε ή έστω να υποστούμε την γκάμα των καιρικών φαινομένων ανά εποχή, είναι άλλη υπόθεση. Γιατί όπως είχε αναφέρει ένας φίλος πριν αρκετά χρόνια, ο πλανήτης μια χαρά επιβιώνει και θα επιβιώσει ότι και αν γίνει. Εμείς από την άλλη ... δύσκολα.

Θα "χαλάσει" ο καιρός από εβδομάδα... Δηλαδή; Γενάρη μήνα ποιος θα ήταν ο "καλός" καιρός; Οι 20 βαθμοί C με ήλιο; Με τίποτα δεν είμαστε ευχαριστημένοι! Γκρίνια το καλοκαίρι για τη ζέστη, γκρίνια τον χειμώνα για το κρύο, γκρίνια το φθινόπωρο για τον αέρα και γκρίνια την άνοιξη για τις αλλεργίες. Ας μπούμε σε μια γυάλα τότε.

Με αυτά και με εκείνα, θυμήθηκα τις ιστορίες από σχολεία του εξωτερικού (Αγγλία, Σουηδία, Ελβετία) που τα πιτσιρίκια βάζουν τις γαλότσες και τα αδιάβροχά τους για να απολαύσουν τη βροχή, αντί να τα κλειδαμπαρώνουν οι γονείς και οι δάσκαλοι εντός ώστε να μην "κρυώσουν". Θυμήθηκα επίσης εκείνο το άρθρο που είχα διαβάσει για τους γονείς των Σκανδιναβικών χωρών που ζουν πραγματικά χαμηλές θερμοκρασίες για μεγάλα χρονικά διαστήματα, και αφήνουν τα μωρά με τα καρότσια εκτός των καφέ και των εστιατοριών πολύ απλά γιατί οι εξωτερικές - κρύες συνθήκες είναι πολύ πιο υγιεινές. Ζώντας λοιπόν τους τελευταίους 3-4 μήνες σε θερμοκρασίες κάτω των 10 βαθμών (και πλέον κάτω του μηδενός), έχω να σας πω ότι είναι όμορφος ο χειμώνας! Και ας θέλει περισσότερα ρούχα και προνόηση. Ζεις όμως την διαφορετικότητα και την φυσικότητα. Αρκεί να έχεις φροντίσει για τα βασικά (και εύχομαι πραγματικά τα βασικά αυτά όπως η ζεστασιά στο σπίτι να ήταν πραγματικά βασικά και αυτονόητα τον 21ο αιώνα). Είναι βαρετή η ζωή όταν είναι flat. Ακόμα και η φύση χρειάζεται την αλλαγή. Ας αλλάξουμε και εμείς μαζί της ακόμα και αν είναι μόνο στα ρούχα που φοράμε και στα αδιάβροχα.

ανδριάνα

ΥΓ. Δεν είναι μαγεία το πιτσιρίκι αυτό, με τα φλούο ρούχα και το ξύλινό του έλκηθρο μέσα στο κατάλευκο τοπίο; Εδώ πιο πάνω το εντοπίσαμε, στα βουνά του Neuchatel.

Σχόλια

  1. Το πιτσιρικι αυτο το ζηλεψα!
    Ο Χειμωνα ςοπως και το καλοκαιρι ειναι δυο εποχες που αγαπω πολυ. Το χιονι δε, το βρίσκο μαγικο. Ισως γιατι σπανιζει στην ΑΘηνα.
    Ποτε δεν καταλαβα αυτούς που λένε οτι θα θελαν το καλοκαίρι να κρατα ολο το χρονο. Και τότε ποτε θα ξεκουραζόμασταν? Γιατι μη μου πεις οτι οι καλοκαιρινοί καύσωνες (ειδικά στην πόλη) ειναι ευχαριστοι. Νομιζω οτι το χιονι ειναι λίγοτερο ενοχλητικο απο δαυτους!
    Εύχομαι να χιονισει, λοιπόν, μπας και δουμε μια άσπρη μέρα στην πόλη μας ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ με το χιόνι! Και εγώ όταν πιάνουν για τα καλά τα κρύα εδώ και αρχίζουν οι βροχές, ανυπομονώ να έρθει το χιόνι που είναι από όλες τις απόψεις πιο όμορφο. Ειδικά όταν δεν έχεςι φόβο να αποκλειστείς!

      Διαγραφή
  2. Πες τα γιατί εγώ τα λέω και κανείς δεν μα ακούει.Όλοι ερωτευμένοι με τον καύσωνα είναι.Είναι όμορφο το κρύο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σου πω την αλήθεια, και εγώ είμαι πιο καλοκαιρινός τύπος. Αλλά δεν μπορώ την μονοτονία! Η φύση, όπως και εμείς, χρειάζεται αλλαγή!

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

the bright side of blogging :: by andriana