First be a woman!




Η ημέρα της Γυναίκας. 8 Μαρτίου. Και; Υπάρχει και της μητέρας, και του πατέρα, και του νερού και και και τόσες άλλες. Και γυναίκες μαζεύονται απόψε για να γιορτάσουν κάνοντας την "επανάστασή τους" αφήνοντας άντρες και παιδιά σπίτι για ένα ποτό με τα κορίτσια. Και πολύ καλά κάνουν. Είναι όμως αυτό το νόημα της σημερινής ημέρας; Ή μήπως θεωρούμε ότι το αρχικό νόημα, αυτό της 8ης Μαρτίου του 1857 στη Νέα Υόρκη όπου εργάτριες ξεσηκώθηκαν ζητώντας τα αυτονόητα όπως ίση μεταχείριση και ίσους μισθούς, είναι πλέον ξεπερασμένο; Μακάρι να ήταν!

Φτάνοντας στο σήμερα, συνειδητοποιείς ότι ο δρόμος ήταν μακρύς, οι νίκες πολλές αλλά ακόμα και εν έτη 2018 (!) πολλά από τα αυτονόητα είναι ακόμα όνειρο θερινής νυκτός. Ίση μεταχείριση στην εργασία και ίσοι μισθοί; Διάβαζα σε άρθρο πρόσφατα ότι μία μεγάλη πολυεθνική εταιρεία εδώ στην Ελβετία έχει θεσπίσει υποχρεωτικά ίσους μισθούς για τις ίδιες θέσεις σε άντρες και γυναίκες. Το αυτονόητο δηλαδή. Και ήταν είδηση. Γιατί ήταν από τις ελάχιστες εταιρείες που προχώρησαν σε αυτή τη δέσμευση. Μέχρι και οι διασημότητες του Hollywood παλεύουν ακόμα ώστε γυναίκες και άντρες ηθοποιοί να αμοίβονται το ίδιο. Να μη συζητήσουμε για τις μέλλουσες μητέρες και μητέρες - εργαζόμενες. Αυτές που τις κοιτούν με μισό μάτι, τις υποβιβάζουν (όταν δεν μπορούν απλά να τις απολύσουν), τις παρακάπτουν στις προαγωγές και τις πολεμούν. 

Τα αυτονόητα; Όταν σε δεκάδες χώρες του πλανήτη οι γυναίκες δεν έχουν ακόμη δικαίωμα στη μόρφωση, την εργασία, την επιλογή συντρόφου, την επιλογή τεκνοποίησης, την αντισύλληψη, την σεξουαλική ευχαρίστηση, την οδήγηση, την επιλογή ένδυσης, τον αθλητισμό. Όταν τα κορίτσια παίζουν με σκούπες και τα αγόρια με 3d κατασκευές. Όταν οι πριγκίπισσες σώζονται από τον όμορφο νέο αλλά οι σούπερ-ήρωες σώζουν τον πλανήτη. Όταν μία γυναίκα πιλότος γίνεται είδηση και όταν η πρώην συνάδελφός μου Μηχανολόγος μου εξηγούσε ότι τον 21ο αιώνα είχε ελάχιστες συμφοιτήτριες στο Πολυτεχνείο. Όταν Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κάνουν τις νόμιμες εκτρώσεις σχεδόν αδύνατες, και όταν Αμερικανικές κυβερνήσεις δεκαετιών δεν έχουν προβλέψει επίσημη άδεια μητρότητας. Γιατί πολλές φορές νομίζουμε ότι η μάχη για ισότητα και σεβασμό αφορά -μόνο- τους βιασμούς στη μακρινή Ινδία, τους πυροβολισμούς μαθητριών στο Πακιστάν και τις ακρωτηριάσεις γεννητικών οργάνων στη Κένυα. Βεβαίως αφορά και όλα αυτά. Αλλά όποια γυναίκα επαναπαύεται μάλλον είναι γελασμένη.

Όταν ο νυν Πρωθυπουργός του Καναδά Justin Trudeau δήλωσε φεμινιστής και ότι μεγαλώνει τα παιδιά του (αγόρια και κορίτσια) ως φεμινιστές, μέρος του σύγχρονου, δυτικού κόσμου εξεπλάγην. Γιατί ακόμα και ο όρος φεμινισμός καταφέραμε να αποκτήσει αρνητική χροιά για κάποιους. 

"Φεμινισμός για εμένα σημαίνει η αναγνώριση ότι άντρες και γυναίκες θα έπρεπε, μπορούν και πρέπει  να είναι ίσοι και επιπλέον, ότι έχουμε ακόμα πάρα πολλή δουλειά να κάνουμε".
J. Trudeau

Χρόνια μας πολλά λοιπόν! Με υπερηφάνεια, αυτοπεποίθηση, αποφασιστικότητα, δυναμικότητα και... ισότητα!

ανδριάνα

SaveSaveSaveSaveSaveSaveSaveSave

Σχόλια

  1. Και για να στο "εμπλουτίσω"...με νόμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση επετράπη να μπορείς να απολύεις τις εγκυμονούσες υπαλλήλους....τώρα την περασμένη εβδομάδα εν έτει 2018......τί να πεις πια???
    Θα ήθελα λοιπόν, ως μεγαλύτερη....πολύ μεγαλύτερη, να σας συμβουλεύσω όλες εσάς τις νέες, να μην ακολουθείτε τον αίσχιστο τρόπο εορτασμού της σημερινής ημέρας που έχουν υιοθετήσει οι απανταχού γυναίκες τα τελευταία 30 χρόνια...
    Να κάνετε ό,τι μπορείτε για να αλλάξουν όλες οι ανισότητες σχετικά με την γυναίκα σε όποιον τομέα και σε όποιο σημείο του πλανήτη που λέγεται ΓΗ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

the bright side of blogging :: by andriana