(Cup)cake love! #20 Τρούφα (vegan)


Πραγματικά πιστεύω ότι όλοι, μα όλοι, οι άνθρωποι που μπαίνουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στη ζωή μας, έχουν κάτι να μας διδάξουν. Άλλοι πιο πολλά, άλλοι πιο λίγα, άλλοι μέσα από ένα ευχάριστο ταξίδι και άλλοι μέσα από δυσκολίες. Τον τελευταίο λοιπόν χρόνο, με την έναρξη και της εργασιακής μου, ελβετικής απασχόλησης, πολλοί άνθρωποι μπήκαν στη ζωή μου μονομιάς! Μπαμ! Μακράν ένας όμως (ή πιο σωστά μία) είναι αυτή που έχει σημαδέψει τη χρονιά μου αυτή με την ενέργειά της, το χιούμορ της, την γενναιοδωρία της αλλά και τις υπεύθυνες επιλογές που έχει κάνει σχετικά με τον τρόπο διαβίωσής της. Η συνάδελφος Jessica λοιπόν είναι vegan. Χορτοφάγος από περίπου 8 ετών (από δική της επιλογή καθώς οι γονείς της δεν ήταν) και vegan εδώ και πολλά χρόνια. Επειδή αυτοί οι όροι έχουν γίνει αρκετά trendy τα τελευταία χρόνια και συχνά χρησιμοποιούνται κάπως αυθαίρετα και γενικευμένα, να διευκρινίσουμε ότι vegan σημαίνει ότι δεν καταναλώνεις και δεν χρησιμοποιείς κανένα προϊόν που προέρχεται από τα ζώα. Δεν τρως κρέας ή ψάρι, αλλά ούτε αβγό, βούτυρο, μέλι και τυρί. Δεν φοράς δερμάτινα αλλά ούτε μάλλινα. Πόσο την θαυμάζω δεν μπορώ να σας το περιγράψω. Θα σας τα γράψω σε άλλη όμως, πιο σχετική ανάρτηση.




Στο θέμα μας όμως που είναι η ζαχαροπλαστική. Ανέκαθεν, όπως μπορείτε να δείτε και από τις περισσότερες συνταγές εδώ στο lifelikes, προσπαθώ να κάνω την ζαχαροπλαστική μου πιο υγιεινή και πιο ελαφριά. Έτσι, την πλειονότητα των φορών προτιμώ το λάδι, για παράδειγμα, έναντι του βουτύρου. Ποτέ όμως δεν είχα μπει στην διαδικασία να αφαιρέσω όλα τα ζωικά προϊόντα. Ποτέ μέχρι να γνωρίσω, και να αγαπήσω, την Jessica. Έτσι, οι γλυκές μου δημιουργίες που έφταναν στο γραφείο έπρεπε να είναι vegan ώστε να μπορεί και εκείνη να τις απολαύσει. Και η αποκάλυψη ήταν συγκλονιστική! Ποιος χρειάζεται αβγά σε ένα κέικ; Κανείς! Δεν προσφέρουν τίποτα γευστικά και ποιοτικά και μπορούν πανεύκολα να αντικατασταθούν με υλικά που βρίσκουμε παντού. 

Με χαρά λοιπόν σας παρουσιάζω τα κλασικά, ταπεινά muffins που έφτιαξα με βανίλια και τρούφα σοκολάτας, μετατρέποντάς τα σε μια vegan απόλαυση με μια κίνηση. Ξεκίνηστε αν θέλετε και εσείς με αυτές τις μικρές, απλές κινήσεις και θα ανακαλύψετε ότι υπάρχει τεράστιο εύρος επιλογής υλικών χωρίς να χαραμίσετε τη γεύση. Τα συγκεκριμένα είναι τόσο, μα τόσο εύκολα! Χωρίς μίξερ, χωρίς προεργασίες, με ένα μπολ, ένα σύρμα και θήκες για muffins. Voila!



Muffins βανίλιας με τρούφα σοκολάτας -vegan
Υλικά:
  • 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 φακελάκι baking powder (ή 2 αν θέλετε να φουσκώσουν ακόμη περισσότερο)
  • 2 φακελάκια βανίλια
  • 1 κούπα φυτικό γάλα (ρυζιού, σόγιας, αμυγδάλου, βρώμης...)
  • 1/2 κούπας ελαιόλαδο
  • 1/2 κούπας πουρέ μήλου - applesauce*
  • 100-150 γρ. τρούφα μαύρης σοκολάτας

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά (αλεύρι, ζάχαρη, βανίλιες, baking powder), ρίχνουμε ένα - ένα τα υγρά (γάλα, λάδι, πουρέ μήλου), και στο τέλος την τρούφα και ανακατεύουμε απαλά.
Μοιράζουμε στις θήκες των muffins, γεμίζουμε κατά τα 2/3 και ψήνουμε για 20-25 λεπτά (ελέγχουμε κλασικά με την οδοντογλυφίδα).
Συνολικά μου βγήκαν 20 μεσαία muffins και ήταν απλά εξαιρετικά! Μου θύμισαν τα κέικ που φτιάχναμε με την γιαγιά μου. Τόσο, μα τόσο αφράτα! 
Παρασκευή τα έφτιαξα, Δευτέρα τα πήγα στο γραφείο και ήταν φρεσκότατα. Σαν να είχαν βγει μόλις από τον φούρνο. Τα είχα φυλάξει βέβαια σε σκεπασμένο μπολ.


*Εδώ στην Ελβετία βρίσκεις applesauce έτοιμη σε κονσέρβα ή βαζάκι. Δεν έχει κομμάτια μήλου αλλά την υφή πουρέ. Αντίστοιχη με τον πουρέ μήλου που αγοράζουμε για τα μωράκια (και αυτό θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε). Αλλιώς μπορείτε κάλλιστα να την φτιάξετε στο πι και φι. Απλά ξεφλουδίζετε, βράζετε τα μήλα καλά και τα πολτοποιείτε.

Καλή απόλαυση!

ανδριάνα



ΥΓ. Εκτός από vegan τα λες και νηστίσιμα ;)
ΥΓ2. Εξαιρετική ιδέα και για οικογενειακή μαγειρική με τα μικρά.


Σχόλια