Η καλοσύνη

καλοσύνη έρευνα άρθρο οφέλη

Η καλοσύνη θα σώσει το κόσμο. Το θεωρείτε ουτοπικό; Ίσως πολύ ρομαντικό; Μη-ρεαλιστικό; Well, κατά την ταπεινή μου άποψη είναι ο μόνος τρόπος να σώσουμε τον εαυτό μας και να βάλουμε και το μικρό μας λιθαράκι ώστε να καλυτερεύσουμε τη ζωή όλων μας. Τις τελευταίες εβδομάδες όλο και διαβάζω για αυτό το θέμα που είναι ούτως ή άλλως πολύ κοντά στη δική μου κοσμοθεωρία. 

Πρόσφατα, ο Πρόεδρος της πολυεθνικής εταιρείας στην οποία εργάζομαι εδώ στην Ελβετία (μιλάμε για πολύ υψηλό στέλεχος για να καταλάβετε) ανέβασε ένα άρθρο του με τίτλο "Η χειρότερη επαγγελματική συμβουλή που μου έδωσαν". Το θέμα λοιπόν του άρθρου ήταν πώς όλα αυτά τα χρόνια επαγγελματικής του πορείας, μία από τις "εποικοδομητικές κριτικές" που του έκαναν επανειλλημένα οι ανώτεροί του ιεραρχικά, ήταν ότι έδειχνε πολύ καλοσύνη και βεβαίως, η καλοσύνη ήταν κάτι που το εισέπρατταν ως αρνητικό στην αυστηρή, επαγγελματική σφαίρα. Προς τιμήν του, τουλάχιστον βάσει των δικών του λεγομένων, ποτέ του δεν άλλαξε και συνέχισε να εργάζεται με καλοσύνη και να προχωρά με αυτήν ως γνώμονα. Όχι μόνο επειδή ήταν συμβατή με τις δικές του αρχές, αλλά και επειδή έβλεπε πρακτικά ότι "δούλευε". Η καλοσύνη, όταν είναι αυθεντική και αυθόρμητη, προδιαθέτει τους συνεργάτες μας, αλλάζει τις ισορροπίες, ανεβάζει την ενέργεια της ομάδας και εν τέλει φέρνει αποτελέσματα. Ως εκ τούτου, έχουμε και τον πρόσφατο δείκτη εν ονόματι Kindness Quotient (KQ) ο οποίος μετρά πόσο ένα άτομο λειτουργεί με τις αρετές της καλοσύνης, της γενναιοδωρίας και της φροντίδας. Και ναι, μεγάλες εταιρείες και στελέχη, μιλούν πλέον ανοιχτά για αυτό και ενθαρρύνουν την καλοσύνη στον εργασιακό χώρο. No more bitches please! Κουράστηκα να διαβάζω και να ακούω για το πόσο bitch ήταν η τάδε και πόσο αδίστακτος ο δείνα. Όλοι μας έχουμε αναγκαστεί να συνυπάρξουμε και να υποστούμε τέτοιες συμπεριφορές και χαρακτήρες (εντός και εκτός δουλειάς) και έχουμε ζήσει στο πετσί μας πόσο δύσκολο είναι να διατηρήσουμε τις αξίες μας, τον σεβασμό μας, την καλοσύνη μας, όταν εκείνοι λειτουργούν σε πολύ διαφορετικές συχνότητες. Αξίζει όμως, πρώτα για εμάς.

Πρόσφατα, πάλι, άκουσα ένα επεισόδιο του Feel Better, Live Morepodcast του Dr. Chatter Jee με τίτλο "Why Kindness is The Superpower You Didn't Know You Had" (γιατί η καλοσύνη είναι η υπερδύναμη που δεν ήξερες ότι είχες). Η συζήτηση ήταν με την Καθηγήτρια Ψυχολογίας Claudia Hammond με θέμα, βεβαίως, την καλοσύνη και πώς μας κάνει καλό, ψυχικά αλλά και σωματικά. Την χρειαζόμαστε, για εμάς και για τους άλλους, και ξεκινά από πολύ μικρές, καθημερινές πράξεις που έχουν εν τέλει σημαντικό αντίκτυπο. Όπως το να λέμε μια καλημέρα σε αυτόν που περιμένει στην ουρά μαζί μας ή μια καλή κουβέντα στην κοπέλα που φτιάχνει τον καφέ. Και το εντυπωσιακό είναι ότι, προφανώς, η καλοσύνη ωφελεί τον παραλήπτη αλλά, ίσως προς έκπληξη κάποιων, ωφελεί εξίσου (ή και ακόμα περισσότερο) τον "αποστολέα". Σε μια έρευνα όπου μία ομάδα συναδέλφων έπρεπε να κάνει Χ αριθμό πράξεων καλοσύνης προς συγκεκριμένους συναδέλφους, μετά από 1 μήνα, και των δύο ομάδων η ψυχική υγεία είχε βελτιωθεί σημαντικά. Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι η ομάδα των "αποστολέων" συνέχισε σε αυτήν την βελτιωμένη κατάσταση και τους επόμενους μήνες. Άλλωστε, μόνο και μόνο η σκέψη μια καλής πράξης που κάναμε είναι αποδεδειγμένα ικανή να μας αλλάξει ολόκληρη τη διάθεση. Σε μια άλλη πολλή μεγάλη έρευνα, με χιλιάδες συμμετέχοντες, ξέρετε ποια ήταν στην Ευρώπη η 1η απάντηση στην ερώτηση "γιατί δεν δείχνουμε καλοσύνη"; Γιατί φοβόμαστε ότι ίσως παρεξηγηθούμε ή φανούμε χαζοί επειδή "διαβάσαμε" λάθος την κατάσταση. Πόσο κρίμα είναι όμως! Να δούμε κάτι, να θέλουμε να δράσουμε με καλοσύνη αλλά να αυτο-λογοκρινόμαστε φοβούμενοι την αντίδραση ή την παρεξήγηση.

Όπως έκλεισε το άρθρο του και ο Πρόεδρος της Εταιρείας μας, "η καλοσύνη είναι ένα από αυτά τα σπάνια πράγματα στη ζωή όπου μπορείς να έχεις τον πλήρη έλεγχο -εσύ αποφασίζεις και εσύ την προσφέρεις.". Η αντίδραση, η ανταπόκριση, το αποτέλεσμα μιας πράξης πραγματικής καλοσύνης δεν έχει καμία σημασία. Τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει το γεγονός ότι δράσαμε με γνώμονα την καλοσύνη και αυτό από μόνο του, είναι μεγάλη ανταμοιβή.

Η καλοσύνη λοιπόν θα σώσει τον κόσμο και θα μας σώσει και εμάς.
ανδριάνα 

Σχόλια