Προτεραιότητες

ζωή προτεραιότητες χρόνος αποφάσεις λωζάνη ελβετία

Πρόσφατα στη δουλειά, μάλλον στο πλαίσιο του ευρύτερου κλίματος της νέας χρονιάς με resolutions, υποσχέσεις και τα γνωστά, η ομάδα του Wellness ζήτησε να επιλέξουμε μία λέξη που θα θέλαμε να χαρακτηρίσει το 2024. Εγώ λοιπόν επέλεξα τη λέξη προτεραιότητες. Θεωρώ ότι είναι μια ιδιαίτερα ισχυρή λέξη η οποία καθορίζει, συνειδητά ή μη, τις μικρές ή μεγάλες μας αποφάσεις.

Πόσες φορές έχετε ακούσει ή έχετε πει οι ίδιοι τη φράση "δεν έχω χρόνο"; Μάλλον πολλές! Πόσες φορές έχετε όμως καταγράψει πού ξοδεύετε πραγματικά αυτόν τον πολύτιμό σας χρόνο; Τα κινητά νέας γενιάς καταγράφουν, για παράδειγμα, τον χρόνο που περνάμε στις διάφορες εφαρμογές. Ο γνωστός και ως screen time. Ναι, κάποιες φορές μπορεί να είναι πραγματικά εποικοδομητικός ή χρήσιμος χρόνος (διαβάζοντας ένα ενδιαφέρον άρθρο ή πληρώνοντας λογιαριασμούς) αλλά μάλλον η πλειοψηφία αυτού του χρόνου έχει ξοδεφτεί στα διάφορα κοινωνικά δίκτυα. Αυτός ο χρόνος μάλλον αγγίζει τις 1-2 ώρες (στην καλύτερη περίπτωση) ακόμη και τις 5-6 ημερησίως! Το διανοείστε; Ημερησίως! Σε αυτές τις ώρες δεν μετράει βεβαίως ο χρόνος μπροστά στην τηλεόραση ή σε βιντεοπαιχνίδια που κάποιες φορές είναι άλλος τόσος.

Συνήθως, θύμα αυτής της "έλλειψης χρόνου" είναι πρώτα από όλα ο χρόνος που θα ξοδεύαμε σε εμάς, στην άθλησή μας, στα χόμπι μας, στην προσωπική μας ευεξία και περιποίηση. Το πρωί είναι πολύ νωρίς, το βράδυ είναι πολύ αργά, μες στην ημέρα εργαζόμαστε, τα απογεύματα έχουμε τα παιδιά, και στο ενδιάμεσο όλων αυτών έχουμε όλες αυτές τις ώρες σκρολάροντας ή χαζεύοντας με απάθεια.

Είναι σκληρή η αλήθεια αλλά όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων (βεβαίως εκτός των ακραίων εξαιρέσεων όπου υπάρχουν σοβαρά θέματα διαβίωσης). Είδα πρόσφατα μια ανάρτηση από την Wall Street Journal (ναι, σκρολάροντας στο instagram, τι ειρωνία ε;) που προέτρεπε κάθε φορά που λέμε τη φράση "δεν έχω χρόνο" να προσπαθήσουμε να την αντικαταστήσουμε με τη φράση "δεν είναι στις προτεραιότητές μου". Πόσο πιο αληθινή είναι αυτή η εκδοχή της πραγματικότητας τις περισσότερες φορές! Μεταφέρει το βάρος της ευθύνης από το σύμπαν - την άδικη ζωή - την τραγική μας εποχή - την άτιμη κοινωνία, σε εμάς! Εμάς, τους κυρίαρχους της δικής μας ζωής. Τους πρωταγωνιστές. Έτσι, αλλάζοντας τις λέξεις, αλλάζει και ολόκληρο το νόημα. Ο χρόνος μετατρέπεται σε συνειδητή επιλογή. Ίσως από τις σπουδαιότερες αποφάσεις που παίρνουμε καθημερινά είναι πού, με ποιους και πώς εν τέλει τον ξοδεύουμε. 

Δοκιμάστε το και θα δείτε πόσο σοκαριστικά διαφορετική γίνεται κάθε μας απόφαση. Δεν έχω χρόνο να αθληθώ vs. Δεν είναι στις προτεραιότητές μου η άθληση. Δεν έχω χρόνο να σε συναντήσω vs. Δεν είναι στις προτεραιότητές μου να σε συναντήσω. Δεν έχω χρόνο να παίξω με τα παιδιά vs. Δεν είναι στις προτεραιότητές μου να παίξω με τα παιδιά. Και αν όντως κάτι δεν είναι στις προτεραιότητές μας (να σιδερώσουμε τα σεντόνια ή να συναντήσουμε τον τάδε για παράδειγμα) τότε μια χαρά. Αυτός είναι άλλωστε και ο σκοπός των προτεραιοτήτων, να βγουν από τη λίστα αυτά που δεν είναι. Αν όμως θα θέλαμε κάτι να είναι, και κρυβόμαστε πίσω από την "έλλειψη χρόνου", τότε μάλλον κάπως αλλιώς πρέπει να δράσουμε. Αν δηλαδή αυτές οι φράσεις ξαφνικά μας σοκάρουν ή μας κάνουν να αισθανόμαστε άβολα, τότε μάλλον σημαίνει ότι κάτι πρέπει να αλλάξουμε.

Ο χρόνος δεν θα είναι ποτέ αρκετός. Είτε έχεις παιδιά, είτε όχι. Είτε εργάζεσαι, είτε όχι. Είτε έχεις βοήθεια στο σπίτι, είτε όχι. Είτε έχεις οικογένεια κοντά, είτε όχι. Αποφεύγοντας όμως να αναλάβουμε την ευθύνη του χρόνου μας, των προτεραιοτήτων μας και εν τέλει της ζωής μας, απλά μετατρεπόμαστε σε παρατηρητές της ίδιας μας της ζωής υιοθετώντας την ψυχολογία του θύματος. Προσθέστε και σαν κερασάκι τις τύψεις που ενδέχεται να νιώθουμε κάποιοι από εμάς όταν θέλουμε να θέσουμε τις προσωπικές μας ανάγκες ως προτεραιότητα και έκλεισε η συνωμοσία ενάντια στην ευεξία μας. Ο εαυτός μας αξίζει να είναι η προτεραιότητά μας όπως και οι άνθρωποι και οι ασχολίες που μας εξελίσσουν, μας γεμίζουν χαρά, μας καλλιεργούν.

"Προτεραιότητες" είναι λοιπόν η δική μου λέξη αυτής της χρονιάς και ήδη περνάω από κόσκινο σε τι λέω ναι και σε τι όχι, πού ξοδεύω τον χρόνο και την ενέργειά μου, και πώς εν τέλει θα ήθελα να είναι η καθημερινότητά μου. Χωρίς τύψεις, με ειλικρίνεια, αυτογνωσία και αποφασιστικότητα.

Ποια είναι η δική σας λέξη της χρονιάς; Και ποιες οι δικές σας προτεραιότητες;

ανδριάνα

Σχόλια