Περί μπάνιου

μπάνιο ανακαίνιση λευκό μίνιμαλ σκανδιναβικό μπανιέρα λιτό

Το αγαπημένο μας ελβετικό σπίτι ενώ έχει χτιστεί εδώ και κάποιες δεκαετίες, είχε ανακαινιστεί από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες του οπότε η αίσθηση που σου δίνει, στα περισσότερα τμήματα, είναι ενός σύγχρονου σπιτιού. Πότε και τι ακριβώς έκανε ποιος από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες δεν το γνωρίζω, αλλά επειδή το σπίτι μας είναι ένα κτίριο κομμένο στα δύο ώστε να δημιουργηθούν δύο πανομοιότυπα σπίτια (δίδυμα όπως τα λένε εδώ στην Ελβετία), έχω το διπλανό σπίτι ως μέτρο σύγκρισης το οποίο έχει διατηρήσει τους εσωτερικούς του χώρους αναλλοίωτους. Θυμάμαι το σοκ όταν το είχα πρωτο - επισκεφθεί καθώς ήταν ακριβώς το ίδιο με το δικό μας αλλά και εντελώς διαφορετικό. Το σαλόνι με πλακάκι αντί για ξύλινο πάτωμα, με την κουζίνα κλειστή αντί για ανοιχτή και με βεβαίως τα μπάνια όπως ήταν αρχικά. Ένα κοινό μάς ένωνε: το οικογενειακό μπάνιο το οποίο ήταν ακριβώς ίδιο, με το μπλε πλακάκι παντού, και τα παλιά είδη υγιεινής. Ναι, ήταν το μόνο μέρος του δικού μας σπιτιού το οποίο δεν είχε ανακαινιστεί και ήταν σαν τη μύγα μες στο γάλα.  

ανακαίνιση μπάνιου μοντέρνο λευκό ντουζιέρα
Όπως καταλαβαίνετε, από την πρώτη μέρα που αντίκρισα το σπίτι μας μέχρι και σήμερα, σε αυτό το μπάνιο κόλλαγε η προσοχή μου καθώς μου φαινόταν (και μου φαίνεται ακόμα) εντελώς παράτερο. Μετακομίσαμε εν μέσω covid οπότε τα πρώτα δύο χρόνια όλες οι "βαριές" εργασίες είτε έγιναν από εμάς (βαψίματα, μικρό - επισκευές κτλ) ή μετατέθηκαν για αργότερα. Πέρασε ο covid, τουλάχιστον η εποχή με τους αυστηρούς περιορισμούς, και εμείς συνεχίσαμε με ένα πολύ γεμάτο και έντονο πρόγραμμα οπότε η ανανέωση μετατέθηκε για λίγο ακόμα. Είχαμε και τα άλλα μπάνια που είναι ανανεωμένα, σύγχρονα και βολικά οπότε η χρήση του συγκεκριμένου ήταν περιορισμένη. Προσθέστε στην εξίσωση ενός ούτως ή άλλως πολύπλοκου project, και τα θέματα της γλώσσας (άντε τώρα να βρεις την ορολογία για βρύσες και ντουζιέρες), των τεχνιτών που δεν γνωρίζουμε και βεβαίως του ιδιαίτερα αυξημένου κόστους εδώ στας Ελβετίας. Φέτος όμως είπαμε να είναι -επιτέλους- η χρονιά που το κεντρικό μας μπάνιο θα αλλάξει. Χωρίς ριζικές αλλαγές (χωρίς γκρεμίσματα και αλλαγές στη διαρρύθμιση και τις σωληνώσεις για παράδειγμα), είπαμε να επικεντρωθούμε στην ανανέωση των πλακιδίων, του επίπλου, της λεκάνης, της μπανιέρας (θα μείνει άραγε ή θα αντικατασταθεί από ντουζιέρα;) και των παρελκόμενων ειδών υγιεινής. Το συγκεκριμένο μπάνιο έχει μία επιπρόσθετη περιπλοκότητα καθώς έχει κεκλιμένη στέγη οπότε τα ύψη και τα πλάτη διαφέρουν.

καθρέφτες έπιπλο μπάνιο μίνιμαλ ξύλο στρογγυλός καθρέφτηςΚλασικά λοιπόν, ξεκίνησα ενδελεχή έρευνα στο αγαπημένο μου pinterest. Οι ιδέες άπειρες, ακόμα και αν γνωρίζεις περίπου το στυλ σου. Πόση ομορφιά και γαλήνη μπορεί να κρύβει ένα μπάνιο! Τα αγαπώ! Και μακάρι να είχα λευκό καμβά και ένα τσεκ με αρκετά μηδενικά ώστε να το κάνω πραγματικά ονειρικό. Δεν τα έχω όμως αλλά δεν πτοούμαι καθώς είμαι σίγουρη ότι και πάλι, θα γίνει πολύ όμορφο και λειτουργικό. Κάναμε λοιπόν ήδη μερικά ραντεβού ώστε να εμπνευστούμε (εντάξει, η ποικιλία στην Ελβετία είναι πάντα ένα θεματάκι) και να ενημερωθούμε για χρόνους, διαδικασίες, κόστη ώστε σιγά - σιγά να μπει το νερό στο αυλάκι και μέχρι το τέλος του έτους να έχουμε το νέο μας μπάνιο.
άσπρο μαύρο μπάνιο λιτό μίνιμαλΕυτυχώς, η αισθητική μας ταιριάζει με τον συνοδοιπόρο και τις γενικές κατευθύνσεις τις έχουμε αποφασίσει. Έτσι, και αυτό το μπάνιο θα έχει ήπιους τόνους και σκανδιναβικό στυλ. Θα είναι λευκό, γκρι, μπεζ, δεν γνωρίζουμε ακόμα αλλά κάπου εκεί τριγύρω. Ίσως με έναν τοίχο πιο "ανάγλυφο" ώστε να σπάει την ομοιομορφία. Αυτή τη φορά σκέφτομαι ότι ίσως ταιριάξουν και πιο ιδιαίτερα είδη υγιεινής (ντουζιέρες - βρύσες κτλ) σε χρυσό ή μαύρο χρώμα ώστε να σπάνε λίγο την ηρεμία και ουδετερότητα. Εγώ θα αντικαθιστούσα και την τωρινή μπανιέρα με ντουζιέρα αλλά εκκρεμεί η εκτίμηση του ειδικού ώστε να μας πει αν γίνεται βάσει του ύψους που έχουμε στο σημείο, αλλά και η σύμφωνη γνώμη του συνοδοιπόρου ο οποίος δεν έχει καταλήξει ακόμα. Νομίζω ότι έχουμε καταλήξει και στους επικαθήμενους νεροχύτες αρκεί να συμφωνήσουμε και στον αριθμό (το τωρινό μπάνιο έχει δύο αλλά στην οικογένεια των τριών που είμαστε εμείς μάλλον δεν χρειάζονται). 

μπάνιο λευκό χρυσό μίνιμαλ

Στο μεταξύ, μέχρι να βρούμε όλες τις απαντήσεις, δείτε μερικές από τις εμπνεύσεις μου και πείτε μου τη γνώμη σας.

ανδριάνα 

Σχόλια