free space


Τα παραδείγματα, οι ιστορίες, τα αποφθέγματα πολλά…  Όπως και το παραπάνω! Όλα με το ίδιο κεντρικό μήνυμα: πώς μπορείς να αλλάξεις, να εξελιχθείς, να προσθέσεις εμπειρίες και γνώση αν μένεις δεμένος στο παρελθόν και στις πεποιθήσεις; Πώς μπορείς να προσθέσεις κάτι σε ένα μυαλό – μια καρδιά – μια ψυχή που είναι ήδη γεμάτη με τα παλιά; Πού να χωρέσουν τα θετικά, τα αισιόδοξα, τα δημιουργικά, τα σημαντικά αν όλο το χώρο καταλαμβάνουν οι στεναχώριες, τα αρνητικά, τα απαισιόδοξα και τα ουσιαστικά ασήμαντα; Free some space! 

Ή όπως το περιγράφει και η παρακάτω ιστορία που μου είχαν στείλει πολυυύ παλιά. Εν συντομία, πήγαινε κάπως έτσι:

Ένας καθηγητής εμφανίστηκε στην τάξη του με ένα μεγάλο χάρτινο κουτί. 
Έβγαλε ένα άδειο γυάλινο βάζο και άρχισε να το γεμίζει με πέτρες.
Οι μαθητές τον κοιτούσαν με απορία.
Όταν το βάζο 
δεν χωρούσε άλλο ρώτησε: 
-Είναι γεμάτο το βάζο;
Οι μαθητές απάντησαν: - Ναι, είναι γεμάτο.

Αυτός χαμογέλασε και χωρίς να μιλήσει, έβγαλε από τη χάρτινη κούτα ένα σακουλάκι με μικρά βότσαλα και άρχισε να γεμίζει το βάζο, το κούνησε λίγο και τα βότσαλα κύλησαν και γέμισαν τα κενά ανάμεσα στις πέτρες. 
Όταν το βάζο δε χωρούσε άλλο, ρώτησε: - Είναι γεμάτο το βάζο;
Οι μαθητές απάντησαν: - Ναι, είναι γεμάτο.

Αυτός χαμογέλασε πάλι και χωρίς να μιλήσει, πήρε από τη χάρτινη κούτα ένα σακουλάκι με άμμο και άρχισε να την αδειάζει μέσα στο βάζο. Η άμμος χύθηκε και γέμισε όλα τα κενά ανάμεσα σε πέτρες και βότσαλα. 
Όταν το βάζο δε χωρούσε άλλο, ρώτησε: - Είναι γεμάτο το βάζο;
Οι μαθητές δίστασαν για λίγο, αλλά απάντησαν: - Ναι, είναι γεμάτο.

Το βάζο αυτό αντιπροσωπεύει τη ζωή μας:
1. Οι πέτρες είναι τα πιο σημαντικά στοιχεία της ζωής: η οικογένεια, ο σύντροφος, τα παιδιά, η υγεία, οι καλοί φίλοι. Είναι τόσο σημαντικά που ακόμα κι αν όλα τα υπόλοιπα λείψουν, η ζωή μας θα εξακολουθήσει να είναι γεμάτη.
2. Τα βότσαλα είναι τα άλλα πράγματα που έρχονται στη ζωή, όπως οι σπουδές, η δουλειά, το σπίτι, το αυτοκίνητο. Αν αυτά τα βάλουμε πρώτα στο βάζο δεν θα υπάρχει χώρος για τις πέτρες, τα σημαντικά της ζωής.
3. Η άμμος είναι όλα τα υπόλοιπα, τα πολύ μικρά της ζωής. Αν βάλουμε πρώτα άμμο στο βάζο, δεν θα υπάρχει χώρος ούτε για τις πέτρες, αλλά ούτε για τα βότσαλα.

Σχόλια

  1. Θα σας πω μιά ιστορία που διάβασα σε ένα περιοδικό του Yale University.
    Ένας καθηγητής μπήκε μια μέρα στην αίθουσα διδασκαλίας και χωρίς κουβέντα έβγαλε μέσα από μια μεγάλη σακούλα μια γυάλα.
    Στην συνέχεια την γέμισε με πέτρες και ρώτησε τους φοιτητές.
    "Θεωρείτε ότι η γυάλα είναι γεμάτη? χωράει κάτι άλλο"
    "Φυσικά και είναι γεμάτη και δεν χωράει άλλο" απάντησαν εν χωρώ οι φοιτητές.
    Τότε ο καθηγητής έβγαλε από την τσάντα του ένα σακουλάκι με μικρά βοτσαλάκια και απογέμισε την γυάλα με αυτά, και ξανα κάνει την ίδια ερώτηση...και φυσικά παίρνει την ίδια απάντηση από το αμήχανο ακροατήριό του.
    Τότε ξαναβγάζει ένα σακουλάκι, με άμμο αυτήν την φορά και το αδειάζει και αυτό μέσα στην γυάλα και η άμμος γέμισε τα μικροσκοπικά κενά΄της γυάλας...και ξανακάνει την ερώτηση και οι φοιτητές απαντούν γελώντα (σίγουροι τώρα για την σωστότητα της απάντησής τους)
    "Είναι γεμάτη και δεν χωρά τίποτα άλλο"
    Τότε ο καθηγητής βγάζει από την τσάντα μία κανάτα με νερό και ένα φλυτζάνι του καφέ...χύνει το νερό στην γυάλα και αυτό καταλαμβάνει όσο χώρο είχε απομείνει από την άμμο.
    "Τώρα, τους είπε, είναι γεμάτη η γυάλα"
    "Η γυάλα αυτή αναπαραστά την ζωή σας...οι πέτρες είναι τα σημαντικά πράγματα της ζωής...η υγεία σας, οι γονείς, η οικογένεια, οι φίλοι,τα παιδιά σας..οι αγαπημένοι σας γενικά.
    Τα βότσαλα είναι τα λιγότερα σημαντικά...η δουλειά, τα χρήματα, τα υλικά,γενικά, αγαθά.
    Η άμμος είναι τα σχεδόν ασήμαντα...οι κακιούλες, οι ζήλεις, οι εγωισμοί, οι περαστικές και ασήμαντες σχέσεις της ζωής...οι μικροί και ασήμαντοι άνθρωποι.
    Το νερό είναι τα τελείως άχρηστα...η κακία, η ζήλεια, ο εγωισμός, οι κακιές σκέψεις, οι στεναχώριες, τα αρνητικά συναισθήματα.
    Άν λοιπόν ξεκινούσατε να γεμίσετε την γυάλα με το νερό δεν θα χωρούσε τίποτα άλλο και όλα τα σημαντικά θα έμεναν απ'έξω...το ίδιο και με την άμμο και τα βότσαλα... όλο και κάποιο σημαντικό θα έμενε έξω...
    Έτσι λοιπόν πρέπει να είναι και στην ζωή σας...πάντα να έχουν προτεραιότητα τα σημαντικά και μετά τα άλλα.
    Ένας φοιτητής τολμά και ρωτά ...
    "Και το φλυτζάνι του καφέ τί ρόλο παίζει κύριε?"
    "Αυτό είναι για να σας θυμίζει πάντα ότι όσο και αν είστε απασχολημένοι και πνιγμένοι..πάντα υπάρχει χρόνος για ένα καφεδάκι με έναν καλό φίλο"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

the bright side of blogging :: by andriana