Δευτέρα, 27 Μαΐου 2013

Lemon Cake


Τις προάλλες, αποφάσισα να φτιάξω ένα κέικ λεμονιού! Οι λόγοι πολλοί: είχαμε πολλά λεμόνια (να 'ναι καλά οι λεμονιές των γονιών), είχα καιρό να φτιάξω ένα γλυκό (πού χρόνος), μας αρέσουν πολύ και τα λεμόνια και τα κέικ, είχα γεμίσει το ντουλάπι με προμήθειες (πόσα αλεύρια και άχνες ζάχαρη χωράνε σε ένα ντουλάπι;) και είχα όρεξη να δημιουργήσω κάτι όμορφο.. και ας ήταν 10 το βράδυ.


Με τα πολλά, αποφάσισα να φτιάξω κάτι λίγο πιο challenging από το κλασικό κέικ και έτσι επέλεξα αυτή τη συνταγή από την πάντα ευφάνταστη Martha Stewart. Και επειδή είμαι πάντα ειλικρινής μαζί σας, να σας πω ότι είναι λίγο μπελαλίδικη καθώς στην ουσία φτιάχνεις 3 στρώσεις και τις ενώνεις: το κλασικό κέικ λεμονιού, τα λεπτά τεμαχισμένα και ζεματισμένα λεμόνια και το crumble για την κορυφή. 


Από την συνταγή που βλέπετε εδώ παρέκλινα λιγάκι... Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Crumble (ή Streusel όπως το λέει στη συνταγή)
- 1,5 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- μισό φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
- αλάτι
- μισό φλιτζάνι (περίπου) κρύο, ανάλατο βούτυρο

Κέικ
- 3 λεμόνια ακέρωτα, πλυμένα, κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες ή στικς
- 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλάκι baking powder
- 1 κουταλάκι baking soda
- μισό φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 3 κουταλιές ξύσμα λεμονιού
- 2 μεγάλα αυγά
- βανίλια
- 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος

Γλάσο
- μισό φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
- 3 κουταλιές χυμό λεμονιού

Φτιάχνουμε το crumble ανακατεύοντας και τρίβοντας με τα χέρια μας όλα τα υλικά μέχρι να γίνουν σαν χοντρά ψίχουλα. Το φυλάμε στο ψυγείο.

Ζεματίζουμε τις φέτες λεμονιού σε λίγο νερό που βράζει για 1-2 λεπτά. Χύνουμε το νερό και επαναλαμβάνουμε. Τα αφήνουμε να κρυώσουν σε μία στρώση σε λαδόκολλα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί (ιδανικά αυτό με το δαχτυλίδι που αφαιρείται).
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη και το ξύσμα σε μέτρια ταχύτητα.
Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, την βανίλια και σε 3 δόσεις το μείγμα του αλευριού - baking powder - baking soda εναλλάξ με την κρέμα γάλακτος.
Ρίχνουμε το μισό μείγμα στο ταψί, στρώνουμε μία στρώση λεμονιών, ρίχνουμε το υπόλοιπο μείγμα, ξανά μία στρώση λεμονιών και τελειώνουμε με το crumble.

Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα ελέγχοντας αν βγαίνει το μαχαίρι καθαρό από το κέντρο.
Αφήνουμε να κρυώσει τουλάχιστον 15 λεπτά, αφαιρούμε το δαχτυλίδι του ταψιού και μεταφέρουμε το κέικ σε πιατέλα ώστε να κρυώσει τελείως.

Πριν το σερβίρουμε, ανακατεύουμε τη ζάχαρη άχνη με το χυμό του λεμονιού και το περιχύνουμε.

Tip: Θα σας συμβούλευα να κόψετε τα λεμόνια σε στικς... Εγώ τα έκοψα στρογγυλά, και φαίνονται όντως πολύ όμορφα απλά δυσκολεύουν λίγο το σερβίρισμα.

Βγήκε ωραίο, αφράτο, αρωματικό και ζουμερό! Είναι λίγο όμως άγλυκο (που εμένα μου αρέσει)... αν το θέλετε πιο γλυκό ενισχύστε τη ζάχαρη στη βασική συνταγή του κέικ.



Καλή επιτυχία!
ανδριάνα

3 σχόλια:

  1. Καλησπέρα!!!
    Λίγο μπελαλίδικο αλλά πρέπει να είναι πεντανόστιμο!!!
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ!! Το έφτιαξα δύο φορές. Τη δεύτερη με λάϊμκαι ήταν επίσης καταπληκτικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πολύ χαίρομαι που το δοκίμασες και βγήκε τόσο καλό :-) (κρίμα που δεν άφησες όνομα...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

the bright side of blogging :: by andriana

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη LifeLikes