Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2016

(Cup)cake love! #15 Blueberry Oats


Αν σας πω πώς κατέληξα σε αυτή τη συνταγή θα γελάσετε και ίσως να με λυπηθείτε και λιγάκι. Το μικρό φυστίκι εκεί στα τέλη του 2ου μήνα αύξησε τις διατροφικές του ανάγκες με αποτέλεσμα η μαμά του (εγώ δηλαδή... χιχι) να πρέπει να ακολουθήσει με την αντίστοιχη παροχή γάλακτος. Παράλληλα όμως, υπό τον φόβο μια παλινδρόμισης, έπρεπε να αποφεύγει όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα (ναι, σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και το βούτυρο), την σοκολάτα (!), τον χυμό πορτοκάλι..... Το λες και αναγκαστική (και σίγουρα αναγκαία) δίαιτα. Στην προσπάθεια λοιπόν να εμπλουτίσω τη διατροφή μου με υγιεινά - μη γαλακτοκομικά - ελαφριά - εύγεστα σνακ που ενισχύουν και την παραγωγή γάλακτος, κατέληξα σε αυτά τα καταπληκτικά (είτε είσαι μητέρα είτε όχι) muffins. Βρήκα την συνταγή στο αγαπημένο pinch of yum και την προσάρμοσα στα δικά μου δεδομένα. Είναι πανεύκολη, πολύ υγιεινή και θρεπτική, χωρίς μίξερ και πολλά τεχνάσματα. Στο εξωτερικό είναι γνωστά ως lactation cookies - muffins - cakes... Κανονικά δηλαδή cookies - muffins - cakes με επιλεγμένα όμως υλικά, υγιεινά, που ενισχύουν τον θηλασμό. Μην τρομάζετε! Αυτά είναι υλικά που ούτως ή άλλως βρίσκουμε συχνά στα γλυκά και είναι εξίσου εύγεστα.




Υλικά:
  • 1/2 κούπα βρώμη (η παραδοσιακή)
  • 1/2 κούπα γάλα ρυζιού - αμυγδάλου ή αγελαδινό αν το πίνετε
  • 1,5 κουταλιές μαργαρίνη (ή βούτυρο)
  • 1 αβγό
  • 1/3 κούπας καστανή ζάχαρη
  • 1 φακελάκι βανίλια
  • 1/2 κούπα αλεύρι
  • 2 κουταλιές λιναρόσπορο
  • 1/2 κουταλάκι baking powder 
  • 1/2 κουταλάκι baking soda
  • λίγο αλάτι
  • 1/2 κούπα (ή και παραπάνω) blueberries

Ανάβουμε τον φούρνο στους 180-190 C.
Αφήνουμε την βρώμη και τον λιναρόσπορο στο γάλα για 20 λεπτά τουλάχιστον.
Προσθέτουμε τη λιωμένη μαργαρίνη (ή βούτυρο), το αβγό, τη ζάχαρη, τη βανίλια και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το αλεύρι, την baking powder, την baking soda και το αλάτι.
Ετοιμάζουμε τα θηκάκια για muffins. Βάζουμε από μία κουταλιά του χυλού σε κάθε θήκη για να μην κολλήσουν στον πάτo τα blueberries. 
Προσθέτουμε τα blueberries στο χυλό και γεμίζουμε τα θηκάκια κατά 2/3 περίπου.
Αν θέλουμε βάζουμε 1-2 blueberries στην κορυφή για ομορφιά.
Ψήνουμε για 15 λεπτά περίπου (ελέγχουμε πάντα με την οδοντογλυφίδα για να μην στεγνώσουν).

Αν θέλετε ανακατεύετε στο τέλος λίγη άχνη ζάχαρη με χυμό λεμονιού και ρίχνετε από πάνω όταν είναι έτοιμα για περισσότερη γλύκα.

Έτοιμα! Μέχρι να φτιάξεις και να πιεις έναν καφέ, έχουν γίνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

the bright side of blogging :: by andriana

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη LifeLikes