(Cup)cake love! #16 Apple Toffee


Δεν είναι ότι είχα όντως τόσο καιρό να φτιάξω cupcakes, απλά τις περισσότερες φορές που έφτιαξα, στην μετά-Στεφάνου εποχή, τα έκανα τόσο γρήγορα και εξαφανίζονταν αντίστοιχα γρήγορα που δεν προλάβαινα να τα φωτογραφίσω. Και μετά, πού χρόνος να καταγράψεις την συνταγή; Αυτή τη φορά όμως οργανώθηκα και τα κατάφερα. Έφτιαξα αυτά τα μοσχομυριστά, τόσο ζουμερά και τόσο αμαρτωλά cupcakes με μήλα, κανέλα και frosting cream cheese + toffee για το baby shower έκπληξη που διοργανώσαμε για τη φίλη Έλενα. Και μιας και βρισκόμασταν στην καρδιά του φθινοπώρου, ήθελα να έχουν αυτή τη γεύση! Τη φθινοπωρινή. Και η αλήθεια είναι ότι στην Ελβετία τα μήλα είναι ντόπια και εξαιρετικά. Είναι μακράν το #1 φρούτο σε κατανάλωση εδώ. Και έτσι δημιουργήθηκαν τα apple toffee cupcakes!



Η διαφορά αυτών των cupcakes με όλα τα άλλα (γιατί έχουμε κάνει πολλά) με μήλα είναι ότι αυτή τη φορά τα μήλα δεν μπαίνουν ωμά αλλά μαλακώνουν με λίγη ζάχαρη στο τηγανάκι και γίνονται λίγο σαν κομπόστα. Το αποτέλεσμα; Διατηρούν αυτή την υγρασία και τα cupcakes γίνονται πολύ ζουμερά. Το frosting δε, αντί για το κλασικό με την κρέμα - τυρί (που είναι από μόνο του αρκετά αμαρτωλό!), αυτή τη φορά ενισχύθηκε με σπιτική καραμέλα γάλακτος. Πω πω! Όπως καταλαβαίνετε το θέμα θερμίδων δεν θα το συζητήσουμε. Γιατί είναι κάποιες περιστάσεις που ζητούν ελευθερία - δημιουργία - απόλαυση. Και εμείς αφεθήκαμε!


Προκαταβολικά θα σας πω ότι η φωτογραφική μας μηχανή έχει χαλάσει (κλαψ) οπότε οι φωτογραφίες ήταν ότι καλύτερο μπορούσα να κάνω με την κάμερα του κινητού, μια συννεφιασμένη Κυριακή (χωρίς καθόλου φυσικό φως) και με τον Στέφανο ανά χειρας. 

Υλικά:
Για τα cupcakes

  • 4 μεσαία μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε κυβάκια
  • 3 κουταλιές ζάχαρη
  • 1 κουταλιά νερό
  • 1 κουταλάκι βανίλια
  • 115γρ ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 250γρ ζάχαρη
  • 2 μεγάλα αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κουταλάκι βανίλια
  • 225γρ αλεύρι
  • 1,5 κουταλάκια baking powder
  • 1,5 κουταλάκια κανέλα
  • μισό κουταλάκι αλάτι

Για το toffee frosting

  • 120γρ ανάλατο βούτυρο σε κυβάκια
  • 120γρ μαύρη ζάχαρη
  • 120ml κρέμα γάλακτος
  • 350γρ ζάχαρη άχνη
  • 1 κουταλάκι αλάτι

Ξεκινάμε λοιπόν με τα μήλα. Τα βάζουμε σε ένα τηγανάκι μαζί με την ζάχαρη, το ελάχιστο νερό και την βανίλια και τα ανακατεύουμε σε χαμηλή - μεσαία φωτιά να πάρουν μια βράση ώστε να λιώσει η ζάχαρη και να μαλακώσουν τα φρούτα. Τα αφήνουμε μετά να κρυώσουν.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170C και ετοιμάζουμε καμιά 15αριά θηκάκια για cupcakes. Κλασικά οι συνταγές που είναι για 12 εμένα μου βγάζουν σίγουρα 15. Δεν ξέρω γιατί! Εσάς;

Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο και την ζάχαρη μέχρι να ενσωματωθούν. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά, και την βανίλια και χτυπάμε μέχρι να γίνουν αφράτα, ανακατεύοντας παράλληλα ότι έχει μείνει γύρω - γύρω στο μπολ.

Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το baking powder, την κανέλα και το αλάτι. Προσθέτουμε το 1/3 του μείγματος του αλευριού στο μείγμα του βουτύρου και χτυπάμε ίσα - ίσα να αναμειχθούν. Προσθέτουμε τα μισά μήλα και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε ακόμα 1/3 από το μείγμα αλευριού και χτυπάμε ελαφρά. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα μήλα και την τελευταία δόση του αλευριού και ανακατεύουμε. Προσοχή στα ατελείωτα χτυπήματα! Αυτά που αφήνετε το μίξερ να χτυπάει με μένος το μείγμα. Δεν ωφελεί κανέναν, σίγουρα όχι τα cupcakes σας. Αυτό ισχύει για όλα τα κέικο-ειδή!

Γεμίζουμε τις θήκες για cupcakes κατά τα 2/3 και ψήνουμε για 25 - 30 λεπτά ελέγχοντας με την οδοντογλυφίδα. Εμένα ήταν έτοιμα στα 25 λεπτά οπότε ελέγξτε ώστε να προλάβετε να τα βγάλετε όσο είναι ακόμα ζουμερά.

Για το toffee frosting τώρα. Σε ένα τηγανάκι (ενώ ψήνονται για παράδειγμα τα cupcakes) βάζουμε σε χαμηλή φωτιά το βούτυρο με την ζάχαρη και τα ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να αρχίσει να κάνει φουσκάλες. Προσθέτουμε μετά την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν ένα και να αρχίζει να πήζει. Τόσο ώστε να κολλάει στο πίσω μέρος του κουταλιού. Τότε αφαιρούμε από την φωτιά και την αφήνουμε να κρυώσει.

Στο μπολ του μίξερ, χτυπάμε τα 3/4 της -κρύας πλέον- καραμέλας που φτιάξαμε με το cream cheese, την άχνη ζάχαρη και το αλάτι μέχρι να γίνει ένα θεσπέσιο, υπόλευκο, αφράτο μείγμα (γιαμι)!

Αφού έχουμε βγάλει τα cupcakes και τα έχουμε αφήσει να κρυώσουν πλήρως, τοποθετούμε το frosting και ρίχνουμε λίγη από την καραμέλα που έχουμε κρατήσει από πάνω. Ψέματα δεν θα σας πω. Εμένα η κρύα καραμέλα δεν μπορούσε να σταθεί πάνω στο frosting. Μα πώς θα γινόταν άλλωστε αφού είχε πήξει;;! Όποιος γνωρίζει ας μας δώσει τα φώτα του.

Στη γεύση είναι απλά εξαιρετικά! Αλήθεια σας λέω! Και αμαρτωλά. Αλλά αξίζουν κάθε τους θερμίδα! Δοκιμάστε τα τώρα που είναι η ιδανική τους περίοδος. Παρέα με ένα τσάι και φίλους.

Καλή επιτυχία!
ανδριάνα


Η συνταγή είναι προσαρμοσμένη από αυτή του love & custard.

Σχόλια

  1. Απλά ξαναζέστανέ την λίγο την καραμέλλα πριν την βάλεις πάνω στο φρόστιν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πρόβλημα είναι ότι αν είναι ζεστή η καραμέλα λιώνει το frosting :/

      Διαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

the bright side of blogging :: by andriana