Swiss Vapeur Parc


Περάσαμε τόσο όμορφα που δεν μπορούσα να μην το μοιραστώ μαζί σας. Εντάξει, οι "Ελβετοί" φίλοι του lifelikes θα επωφεληθούν περισσότερο καθώς είναι ευκολότερο να το επισκεφθούν, αλλά και οι υπόλοιποι, ετοιμάστε βαλίτσες (ο ξενώνας μας σας περιμένει, ξέρετε ποιοι) και απολαύστε.


Πρόκειται λοιπόν για το Swiss Vapeur Parc, ένα πάρκο το οποίο έφτιαξαν στην αρχή κατά κύριο λόγο εθελοντές με επίκεντρο την τεχνολογία ατμού στα τρένα. Η αγάπη (λατρεία θα έλεγα) των Ελβετών για τα τρένα είναι γνωστή. Τα προτιμούν για τις καθημερινές τους μετακινήσεις, μελετούν τις διαδρομές τους για τις εξορμήσεις τους, τα φωτογραφίζουν... τα αγαπούν. Είναι μέρος της καθημερινότητάς τους. Έτσι, πολλά μουσεία και πάρκα με επίκεντρο τα τρένα υπάρχουν διάσπαρτα στη χώρα. Αυτό μάλλον είναι το πιο ιδιαίτερο! Γιατί πλέον των μικρών τρένων που λειτουργούν κανονικά με κάρβουνο και στα οποία επιβιβάζεσαι για το μικρό αυτό ταξίδι, έχουν φτιάξει και μία ολόκληρη ελβετική πόλη σε μικρογραφία. Τα μικροσκοπικά δηλαδή τρένα ατμού περνούν μέσα από μικροσκοπικά σπίτια, και σταθμούς, και διαβάσεις, και γέφυρες, και εκκλησίες, και κάστρα, και τελεφερίκ, και νερόμυλους... Ότι δηλαδή σας έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεστε "ελβετικό χωριό". Όλα τόσο φροντισμένα! Σε τόση λεπτομέρεια! Και βεβαίως μία φύση που τα περιβάλλει σε εξαιρετική κατάσταση. Ακόμη και τα αμπέλια που έχουν τοποθετηθεί γύρω από το κάστρο του Aigle, για παράδειγμα, είναι φροντισμένα έτσι ώστε να διατηρούν τις σωστές αναλογίες. Μιλάμε για μελέτη, και ακρίβεια, και μεράκι. Οι Ελβετικές ικανότητες σε όλο τους το μεγαλείο.


Εκεί λοιπόν περάσαμε τη μισή μας ημέρα με τον Στεφανάκο, ανεβαίνοντας ξανά και ξανά στα τρενάκια (υπάρχουν σταθμοί επιβίβασης - αποβίβασης και αρκετά τρενάκια ώστε να καλύψουν την υψηλή ζήτηση), περπατώντας στις λίμνες και στις γέφυρες, ανεβαίνοντας στους λόφους, εξερευνώντας τις εκκλησίες και τα φυτά, τρώγοντας κρέπες από το μικροσκοπικό εστιατοριάκι και αναχωρώντας γεμάτοι όμορφες εικόνες και ενθουσιασμό. Είμασταν βεβαίως και τυχεροί γιατί είχε μια εξαιρετική ημέρα οπότε περιπλανηθήκαμε για ώρες.


Και για εσάς που αγαπάτε τους αριθμούς, voila:
  • 19.000 τετραγωνικά μέτρα η έκταση
  • 10 τρένα ατμού και 9 ηλεκτρικά
  • 2χλμ η διαδρομή του τρένου μέσα από 4 σταθμούς, 8 γέφυρες, 10 τούνελ
  • 35 κτίρια μικρογραφίες προς εξερεύνηση
  • εγκαινιάστηκε το 1989.

Δεν ξέρω αν το απήλαυσε περισσότερο ο Στέφανος ή εμείς. Νομίζω ο καθένας απολάμβανε και κάτι διαφορετικό. Άλλοι την τεχνολογία, άλλοι τη φύση, άλλοι την αρχιτεκτονική, άλλοι τις λεπτομέρειες των κτιρίων και την διακόσμηση, άλλοι την φαντασία. Πιστεύω ότι δεν μπορεί να περάσει αδιάφορο σε κανέναν αυτό το πάρκο. Και στην Ελβετία που υπάρχουν "θέματα" με τις ημέρες και ώρες λειτουργίας, το συγκεκριμένο λειτουργεί 7 ημέρες την εβδομάδα! Τι άλλο θέλετε; Σπεύσατε.

ανδριάνα

Σχόλια