Lead by example


Μην απαντήσεις στο κακεντρεχές της σχόλιο. Όταν βρεις εκείνο το μπλουζάκι που συζητούσατε, πάρε την φίλη σου τηλέφωνο να το μοιραστείς. Πες της "είσαι πολύ όμορφη". Χαμογέλασε στη μαμά που περνάει δύσκολα με το παιδί της στο σούπερ - μάρκετ. Δώσε το στίγμα σου ώστε να πιείτε καφέ όλες μαζί αντί για μόνη ή δυάδες. Μην κοιτάξεις τη νέα συνάδελφο από την κορυφή έως τα νύχια αλλά επικεντρώσου στα μάτια της. Όταν σε ρωτήσει ένας φίλος για την φίλη σου, μίλα για τα χαρίσματά της και όχι για τα φυσικά της προσόντα. Lead by example. Γίνε η γυναίκα που θα ήθελες να έχεις φίλη και συνάδελφο και αδελφή. Δες τις άλλες γυναίκες ως ομάδα και όχι ως ανταγωνίστριες. Γίνε inclusive αντί για exclusive. Βρες τα κοινά. Μοίρασε χαμόγελα και προσκλήσεις. Ας μην είσαι εσύ αυτή που έφησε την τάδε απέξω αλλά αυτή που την συμπεριέλαβε. 

Γιατί είναι φορές που οι γυναίκες είναι τελικά οι πιο σκληροί κριτικοί των υπόλοιπων γυναικών. Αυτές που προσπαθούν να βρουν το μείον ώστε να αισθανθούν εκείνες στο συν. Αυτές που βάζουν ταμπέλες και χωρίζονται σε κλίκες και κρατούν μυστικά και κουτσομπολεύουν και υπονομεύουν. Ναι ναι.. ξέρετε ακριβώς τι εννοώ αγαπημένες μου γυναίκες. Γιατί θεωρώ ότι οι άντρες μάλλον σε αυτό τον τομέα τα πηγαίνουν καλύτερα. Δεν μπορώ δηλαδή να φανταστώ δυο φίλους να κανονίζουν να δουν μπάλα ή να βγουν για μπύρες και να αφήνουν τον τρίτο ή τον τέταρτο απέξω. Είναι πιο ευθείς ίσως οι σχέσεις τους, λίγοτερο πολύπλοκες, πιο ειλικρινείς. 

Αν πάω πίσω, σε όποιον τομέα και αν κοιτάξω (προσωπικό, επαγγελματικό...), πάντα οι γυναίκες ήταν αυτές που δημιουργούσαν προβλήματα. Που ήταν "μυστήριες", και ζηλιάρες, και ανακατωσούρες. Είτε ήταν σε ρόλο διευθύντριας είτε συνεργάτη είτε φίλης. Ευτύχησα βεβαίως να βρω και αυτές τις πολύτιμες, αξιαγάπητες γυναίκες που έχουν ξεπεράσει το εγώ τους, έχουν γκρεμίσει τα τείχη και βλέπουν με καθαρή ματιά. Αυτές που μπορούν να κάνουν ομάδες ουσιαστικές, αληθινές (4-5 γυναίκες ήμασταν σε 2 διαφορετικές επαγγελματικές ομάδες και ακόμα έχω τη χαρά να τις αποκαλώ φίλες). Και ξέρετε πού καταλήγω; Lead by example. Όπως σε όλα, αυτό που μετράει είναι οι πράξεις σου και όχι οι βαρύγδουπες δηλώσεις σου, οι αναρτήσεις σου και ο επιφανειακός σου φεμινισμός. Την επόμενη λοιπόν φορά, δείξε εμπράκτως την αλληλεγγύη σου στις γυναίκες. Μπες στη θέση τους γιατί το πιθανότερο είναι ότι είτε είσαι ήδη ή θα βρεθείς στο άμεσο μέλλον. Γίνε πιο ανεκτική, με μεγαλύτερη κατανόηση και τρυφερότητα, γίνε πιο γυναίκα. Και τότε θα δεις τη μαγεία να ξετυλίγεται. Τη μαγεία της αληθινής, γυναικείας φιλίας. Αυτής που δεν κοιτά αποστάσεις, βαθμίδες, κιλά, γκόμενους, ηλικίες, τετραγωνικά, τσάντες και gossip. Αυτής που μετά από ώρες μαζί, αν σε ρωτήσουν τι φορούσε ούτε που πρόσεξες. Γιατί την κοιτούσες στα μάτια και μιλούσαν οι καρδιές σας. Και είχαν τόσα να πούνε!

Μάλλον μου έχουν λείψει λίγο οι φίλες μου. Γιατί τις συναντήσεις δια ζώσης δεν μπορεί να τις αντικαταστήσει καμία βιντεοκλίση. Μάλλον θυμήθηκα και κάποιες παλαιότερες, πονεμένες ιστορίες που καθόλου δεν θέλω να ξαναζήσω.

ανδριάνα


Σχόλια