Etang de la Gruère



Ένα σαφές όφελος που έχουμε αποκομίσει όλες αυτές τις εβδομάδες της κορωνο-απομόνωσης, είναι οι εξορμήσεις μας στη φύση. Μη έχοντας πολλές άλλες επιλογές, στερημένοι από τους φίλους, τα μουσεία, τα εστιατόρια, τις κοινωνικές "υποχρεώσεις", οι επισκέψεις μας στη φύση έχουν αυξηθεί και εμπλουτιστεί. Γιατί πάντα ήταν στο πρόγραμμά μας αλλά ποτέ δεν επισκεπτόμασταν και από έναν -τουλάχιστον- διαφορετικό προορισμό για πεζοπορία κάθε εβδομάδα! Βοήθησε βεβαίως και ο ανοιξιάτικος καιρός, ο Στέφανος που έχει μεγαλώσει και απολαμβάνει τις πεζοπορίες εξίσου, αλλά και η διάθεσή μας για φύση, ησυχία, ομορφιά, διέξοδο. Μετά λοιπόν από το Le Sentier des Statues, σας έχω δεύτερο προορισμό: Etang de la Gruère.




Ακόμη ένας προορισμός που ήταν στη λίστα μας αλλά πραγματοποιήθηκε τελικά υπό την κορωνο-απομόνωση. To Etang de la Gruère πρόκειται για μία βουνίσια, τεχνητή λίμνη στο γειτονικό μας καντόνι του Jura, προστατευόμενη και πανέμορφη. Δημιουργήθηκε τον 17ο αιώνα για να τροφοδοτεί έναν μύλο σιτηρών και αποτελεί ένα έλος εθνικής σημασίας για την Ελβετία καθώς εκεί βρίσκουν καταφύγιο πολλά ζώα και φυτά, κάποια υπό εξαφάνιση. Η λίμνη είναι σχετικά μικρή (για τα ελβετικά δεδομένα), περιτρυγιρισμένη από ένα πανέμορφο, πυκνό δάσος. Το μονοπάτι που την κυκλώνει είναι χωμάτινο, με κάποιες γεφυρούλες και εξέδρες, τόσο περιποιημένο που μπορείς να πας ακόμη και με καρότσι ή ποδήλατο.

Προς μεγάλη μας έκπληξη, αντικρίσαμε από χειμερινό (με χιόνι όπως βλέπετε) μέχρι θερινό τοπίο (μικρές παρέες που έκαναν ηλιοθεραπεία στις εξέδρες). Περπατήσαμε όλη τη λίμνη, με αρκετές στάσεις για πικ-νικ, για να περιπλανηθούμε στο δάσος, για να μαζέψουμε ξυλάκια που ο Στέφανος μετατρέπει σε τόξα ή σε μπαστούνια για το περπάτημα ή σε λέιζερ, για να χαζέψουμε τις πάπιες, για να φωτογραφήσουμε, για να ... πέσουμε (χαχα, και ο Στέφανος και εγώ σε διαφορετικά σημεία αλλά όλα καλά). Η πεζοπορία είναι πολύ εύκολη, ιδανική για οικογένειες και μικρά παιδιά. Μπορείς να κάνεις τον γύρο της λίμνης σε περίπου μία ώρα αλλά αξίζει να το κάνεις σε δόσεις και πραγματικά να ρουφήξεις την ενέργεια του δάσους και τη γαλήνη της λίμνης.





Ένα μικρό, κρυμμένο διαμάντι για όλες τις εποχές. Εξοπλιστείτε κατάλληλα, πάρτε τα απαραίτητα σύνεργα για άνετο περπάτημα και απολαυστικό πικ-νικ και αφεθείτε στην ησυχία και την μαγεία της φύσης. Δάσος και νερό, ιδανικός συνδυασμός!

ανδριάνα

Σχόλια