(Cup)cake love! #22 Φράουλα Βανίλια (vegan options)

 


Στην οικογένεια αυτή αγαπάμε πολύ τις φράουλες. Όλοι ανεξαιρέτως! Σε όλες τους τις μορφές. Φρέσκες, ως μαρμελάδα, ως μέρος των κέικ, σε τιραμισού, με γιαούρτι... you name it! Έτσι, από την άνοιξη που ξεκινά η εποχή τους, δεν λείπουν ποτέ από το σπίτι μας. Τον τελευταίο λοιπόν καιρό, πρωταγωνίστησαν σε 2 νέες συνταγές: στο ζουμερό κέικ με φράουλες που σας έχω εδώ και σε ένα εναλλακτικό, ελαφρύ τιραμισού (το οποίο έχω φτιάξει ήδη 2 φορές αλλά δεν έχω αξιωθεί να το φωτογραφήσω).

Το κέικ λοιπόν αυτό είναι πολύ, μα πολύ εύκολο και φτιάχνεται χωρίς μίξερ. Εγώ ακολούθησα την vegan εκδοχή του με φυτικό γιαούρτι αλλά αν θέλετε ζωϊκό θα είναι εξίσου γευστικό. Γίνεται πολύ ζουμερό και αρωματικό, συνδυάζοντας την βανίλια με την φράουλα. Εξαιρετικό για πρωινό ή για merienda εκεί το απογευματάκι.

Υλικά

  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 κούπα γιαούρτι (φυτικό για την vegan εκδοχή)
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας βανίλια ή ένα φακελάκι
  • 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουταλάκια baking powder
  • λίγο αλάτι
  • 400 γρ. φρέσκες φράουλες
  • άχνη ζάχαρη (προαιρετικά για το τέλος)


Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς C.
Αλευρο-βουτυρώνετε ή απλά στρώνετε τη βάση με λαδόκολλα σε ένα στρογγυλό κέικ που ανοίγει (αυτό που χρησιμοποιούμε συνήθως για τα cheesecakes).
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύετε όλα τα υγρά υλικά (γιαούρτι, λάδι, βανίλια) και την ζάχαρη και τα χτυπάτε με το σύρμα ώστε να ομογενοποιηθούν και να διαλυθεί λιγάκι η ζάχαρη (αν θέλετε με μίξερ μπορείτε αλλιώς μια χαρά βγαίνει και χωρίς).
Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύετε όλα τα στερεά (αλεύρι, baking powder, αλάτι).
Ενσωματώνετε το στερεό μείγμα στο υγρό σιγά - σιγά, ανακατεύοντας ίσα-ίσα να ομογενοποιηθούν.
Κόβετε τις μισές φράουλες (200 περίπου γραμμάρια) σε κυβάκια και τις υπόλοιπες μισές σε φέτες (στη μέση ή στα τέσσερα ανάλογα το μέγεθός τους).
Απλώνετε τη μισή γέμιση του κέικ στη στρογγυλή φόρμα και σκορπίζετε τις φράουλες που έχετε κόψει σε κυβάκια.
Απλώνετε το υπόλοιπο μισό, ισιώνετε να πάει παντού και τοποθετείτε τις φράουλες που έχετε κόψει σε φέτες βυθίζοντάς τες ελαφρά.
Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 40-50 λεπτά ελέγχοντας ώστε να βγαίνει η οδοντογλυφίδα καθαρή.
Αφήνετε να κρυώσει καλά, ανοίγετε τη φόρμα, αφαιρείται το κέικ και πασπαλίζετε με την άχνη ζάχαρη.

Καλή επιτυχία! Κάντε το όσο οι φράουλες είναι στα φόρτε τους!
ανδριάνα

ΥΓ. Η συνταγή είναι βασισμένη σε αυτήν από το Natasha's Kitchen.

Σχόλια