Humanistic Capitalism

Τον Brunello Cucinelli τον γνώριζα ως brand, όχι ως άνθρωπο. Μία συνέντευξή του στο Monocle όμως μου κέντρισε τόσο το ενδιαφέρον που άρχισα να ψάχνω στοιχεία για τη ζωή του και να διαβάζω παλαιότερές του συνεντεύξεις. Συμβουλεύτηκα και τον δικό μου ειδικό σε ότι έχει να κάνει με μόδα, ιδιαιτέρως ιταλική, τον αγαπημένο μου Θοδωρή, και μου εμπλούτισε περαιτέρω τις γνώσεις, επιβεβαιώνοντας μου αυτό που είχα αρχίσει να καταλαβαίνω. Ότι πρόκειται δηλαδή για μια πολλή ιδιαίτερη, σπάνια μορφή ανθρώπου και επιχειρηματία. 

Μεγαλώνοντας σε μια φτωχική οικογένεια στην Ιταλία, χωρίς ηλεκτρισμό ή τρεχούμενο νερό, κατάφερε να ξεχωρίσει στο χώρο της μόδας, αρχικά με τα μοναδικά, κασμιρένια του, γυναικεία πουλόβερ και εν συνεχεία με πιο πλήρεις γυναικείες και ανδρικές σειρές. Έγινε εκατομμυριούχος, άνοιξε καταστήματα, καταξιώθηκε αλλά όλα αυτά με επίκεντρο πάντα τo αγαπημένο του Solomeo και τον άνθρωπο. Ακόμη και σήμερα, όλα τα προϊόντα των συλλογών του κατασκευάζονται εξ'ολοκλήρου στην Ιταλία (και πιο συγκεκριμένο γύρω από το Solomeo), όπου εδρεύει και η εταιρεία του όλα αυτά τα χρόνια. Εκεί στην Ιταλική επαρχία, με πάνω από 700 υπαλλήλους στο μεσαιωνικό κάστρο που αγόρασε και ανακαίνισε ο ίδιος για να στεγάσει την επιχείρησή του. Εκεί όπου το 2013 ίδρυσε το The School of Arts and Crafts για να μεταφέρει τις πολύτιμες γνώσεις του στην τοπική νεολαία.

No profit should be made without valuing human dignity.

Brunello Cucinelli 

Έτσι, πέραν από την αγαπημένη του Ιταλία, ο δεύτερος, βασικός άξονας της επιχείρησής του είναι ο "Ουμανιστικός Καπιταλισμός" (humanistic capitalism). Έτσι σκέφτεται, έτσι ζει και έτσι διοικεί την εταιρεία του. Με αξιοπρέπεια και σεβασμό. Με επίκεντρο τον άνθρωπο. Από τον ανεβασμένο μισθό για όλους και τα 90' υποχρεωτικού διαλείμματος, μέχρι το αυστηρό ωράριο και το κλείσιμο των εργασιών κάθε απόγευμα στις 17.30. Γιατί όπως λέει "αν η εταιρεία πηγαίνει καλά, τότε πρέπει ο καθένας που έχει συμβάλλει να ανταμειφθεί με κάτι παραπάνω... Το κέρδος πρέπει να συμβαδίζει με την ευημερία των ανθρώπων". Ουάου! Το κέρδος πρέπει να συμβαδίζει με την ευημερία των ανθρώπων. Διαβάστε το και ξαναδιαβάστε το και μετά ανατρέξτε σε όσες εταιρείες έχετε εργαστεί και σε όλα τα ασύλληπτα κέρδη που ανακοινώνουν κάθε χρόνο οι κολοσσοί των οποίων οι υπάλληλοι ζουν συχνά στο όριο της φτώχιας ή εργάζονται ασταμάτητα ή υπομένουν βία όλων των ειδών. Γιατί απέναντι από την ευημερία του Cucinelli βρίσκεται η απληστία τόσων άλλων. Με εργοστάσια σε χώρες όπου ο υπάλληλος αντιμετωπίζεται σαν ένας απλός αριθμός, με μηδέν διακαιώματα, με άθλιες συνθήκες εργασίας, πενιχρούς μισθούς ενώ οι εταιρείες ανακοινώνουν έσοδα δισεκατομμυρίων. Σε αυτόν λοιπόν τον απάνθρωπο επιχειρηματικό κόσμο, ο Cucinelli αγνόησε τις συμβουλές των "ειδικών", απέρριψε προτάσεις για ακόμη περισσότερα καταστήματα, πάλεψε για να διατηρήσει την έδρα όλων των δραστηριοτήτων του στην Ιταλική επαρχία και σχεδιάζει το μέλλον της εταιρείας του συμπεριλαμβάνοντας την ευημερία όλων.


Μπορείτε να διαβάσετε εδώ πώς εξηγεί με δικά του λόγια ο ίδιος ο Brunello Cucinelli την κοσμοθεωρία του. Πώς δηλαδή για αυτόν, η έννοια της δικαιοσύνης, του δίκαιου κέρδους, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, του σεβασμού, των αξιών βρίσκονται στον πυρήνα της δικής του επιχειρηματικότητας.


ανδριάνα

ΥΓ. Η φωτογραφία είναι βεβαίως από το site του.


Σχόλια