Soft Skills

soft skills εργασία δουλειά δεξιότητες core skills

Είναι το νέο trend εδώ και αρκετό καιρό. Είναι αυτό που ψάχνουν οι recruiters. Αυτό που προσπαθούν να βελτιώσουν οι εργαζόμενοι. Μα τι είναι εν τέλει; Το λεξικό εξηγεί τα soft skills ως εκείνες τις προσωπικές δεξιότητες οι οποίες επιτρέπουν σε κάποιον να αλληλεπιδρά αποτελεσματικά και αρμονικά με άλλους ανθρώπους. Πώς όμως μπήκαν αυτές οι "προσωπικές δεξιότητες" στον εργασιακό τομέα και ποιες να είναι άραγε;

Ναι, σε κάποια επαγγέλματα η τεχνική κατάρτιση, τα hard skills, είναι απαραίτητα. Δεν γίνετια να είσαι μηχανικός, για παράδειγμα, πιλότος ή γιατρός αν δεν κατέχεις κάποιες απαραίτητες, τεχνικές γνώσεις. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι και για αυτά τα επαγγέλματα τα soft skills δεν είναι απαραίτητα. Ο όρος soft skills είναι μάλλον παραπλανητικός. Ίσως ο όρος core skills, που χρησιμοποιείται επίσης αλλά όχι τόσο ευρέως, να είναι πιο ακριβής. Γιατί μιλάμε για απαραίτητα, βασικά στοιχεία οποιουδήποτε επαγγελματία, οποιουδήποτε ανθρώπου, τα οποία τον βοηθούν να προχωρήσει επαγγελματικά αλλά και προσωπικά. Πρόκειται για δεξιότητες που αποτελούν πολύτιμο εφόδιο για ότι και αν θέλουμε να κάνουμε στη ζωή και απαντούν κυρίως στο "πώς" θα το επιτύχουμε. Γιατί ακόμη μία φράση-κλειδί στα εργασιακά των τελευταίων ετών είναι το "HOW". Δεν έχει δηλαδή σημασία (μόνο) ο στόχος αλλά κυρίως ο τρόπος με τον οποίο θα τον επιτύχεις. Η διαδρομή. Και βεβαίως, όλες αυτές οι δεξιότητες είναι τα "πολεμοφόδια" ώστε να διανύσεις αυτή τη διαδρομή με τον πιο εποικοδομητικό τρόπο. Δυστυχώς ή ευτυχώς, τα soft skills δεν μαθαίνονται μέσα από ένα σεμινάριο ή ένα βιβλίο, μέσα σε μερικές εβδομάδες ή έστω μήνες. Απαιτούν προσωπική δουλειά, ενδοσκόπηση, επαναπροσδιορισμό, προσπάθεια, ωριμότητα. Είναι μέρος του "είναι" μας το οποίο εξελίσσουμε με τις εμπειρίες και τα "μαθήματα" και εν τέλει κουβαλάμε όπου και αν είμαστε.

Η ομαδικότητα, η ηθική, ο σεβασμός, η κριτική σκέψη, η αρχηγία, η πειθώ, η οργάνωση, η ενσυναίσθηση. Το να είσαι ικανός να ακούς, να περιμένεις, να ακολουθείς, να εξετάζεις διαφορετικές οπτικές, να μιλάς με σαφήνεια, να παρουσιάζεις με ακρίβεια. Να συνυπάρχεις με όλων των ειδών τους ανθρώπους, από τα πλάτη και τα μήκη του πλανήτη. Και η λίστα συνεχίζεται και εμπλουτίζεται και εξελίσσεται. Και η δική μου προσωπική, εργασιακή εμπειρία λέει ότι αυτές είναι οι σπουδαιότερες των δεξιοτήτων, ειδικά σε επαγγέλματα μη-τεχνικά όπως το δικό μου. Σε επαγγέλματα όπου λειτουργείς μέσω ομάδων και δημιουργείς projects. Καμία από τις γνώσεις που έλαβα μέσω των σχολείων, των πανεπιστημίων, των σεμιναρίων δεν μου έχει φανεί πιο χρήσιμη από όλα αυτά τα εμπειρικά ταλέντα που έχω αποκτήσει με τα χρόνια και με επίπονη προσπάθεια. Αυτές οι δεξιότητες είναι το κλειδί της δικής μου, μικρής επιτυχίας. Με αυτές πορεύομαι, ειδικά τα τελευταία, ελβετικά, εργασιακά χρόνια τα οποία είναι και τα πιο ώριμά μου (μέχρις στιγμής), τα πιο δημιουργικά αλλά και τα πιο απαιτητικά.

Είναι πολύ χρήσιμες οι σπουδές και γιατί σου εξελίσσουν -ή θα έπρεπε τουλάχιστον- και όλες αυτές τις δεξιότητες. Δεν είναι -μόνο- η αποστήθιση της ιστορίας ή οι κανόνες γραμματικής μιας ξένης γλώσσας ή η μαθηματική εξίσωση, αλλά ο τρόπος που εξασκείς το μυαλό σου, οι ορίζοντες που ανοίγονται, η διαδρομή σου μέσα από ανθρώπους, επιτυχίες, αποτυχίες, ομάδες, διευθυντές, πελάτες, καθηγητές, κούραση, δημιουργικότητα, πειράματα, δοκιμασίες που τελικά σε γαλουχεί και σε εξελίσσει. Όλη η δουλειά είναι δουλειά με τον εαυτό μας εν τέλει.

ανδριάνα


Σχόλια