ΤΟ ΣΙΔΕΡΩΜΑ
Τι σας έρχεται άραγε στο μυαλό όταν διαβάζετε τη λέξη "σιδέρωμα"; Αγγαρεία; Βαρεμάρα; Αναγκαίο κακό; Περιττό; Κουραστικό; Παλαιομοδίτικο; Στοιχιματίζω ότι λέξεις όπως "δημιουργικό" και "χαλαρωτικό" δεν είναι μάλλον στις πρώτες σας επιλογές. Τι θα λέγατε λοιπόν αν σας έλεγα ότι είναι από τις πιο γεμάτες, εποικοδομητικές, και διαλογιστικές δραστηριότητες; Μια δραστηριότητα που συγκεντρώνει πολλαπλά οφέλη, ενεργοποιώντας σχεδόν όλες μας τις αισθήσεις, προσφέροντάς μας παράλληλα ικανοποίηση και ηρεμία. Οι έρευνες και οι ετυμηγορίες πολλές... από τους Ιάπωνες μοναχούς μέχρι τους Γερμανούς ψυχολόγους, όλοι υποστηρίζουν ότι η απλή και ταπεινή πράξη του σιδερώματος κάνει θαύματα σε πολλά μέτωπα! Ναι, ναι... το κλασικό σιδέρωμα των ρούχων που πολλοί αποφεύγουμε, άλλοι έχουμε καταργήσει και οι υπόλοιποι το κάνουμε συνήθως με βαριά καρδιά.
Ξέρουμε ότι όλες οι χειρωνακτικές εργασίες ευεργετούν πολύ τον εγκέφαλό μας. Οι έρευνες πολλές που αποδεικνύουν ότι όσοι καταπιάνονται με τέτοιες εργασίες (από μαραγκούς και κηπουρούς μέχρι κομμωτές και μάγειρες) είναι πιο ικανοποιημένοι με την επαγγελματική τους ζωή. Ο λόγος αυτονόητος: βλέπουν το αποτέλεσμα του κόπου τους (στην ωραία καρέκλα, το μποστάνι, το περίτεχνο χτένισμα ή το εκλεπτυσμένο μενού). Η δουλειά τους δηλαδή φέρει ένα απτό αποτέλεσμα και όχι powerpoint slides. Ακόμη ένας λόγος είναι ότι συνήθως αυτές οι εργασίες δεν περιλαμβάνουν οθόνες. Έτσι το μυαλό συγκεντρώνεται σε αυτό που κάνουν τα χέρια και έτσι αδειάζει ο νους. Βαθιά συγκέντρωση, με όλες τις αισθήσεις να επικεντρώνονται σε ένα και μόνο σκοπό. Έτσι, δεν είναι τυχαίο που πολλές φορές νιώθουμε ότι χάνουμε την αίσθηση του χρόνου όταν κάνουμε κάτι χειρωνακτικό. Εμάς μας συμβαίνει συνέχεια όταν βγαίνουμε στον κήπο, για παράδειγμα, όταν κάνουμε μαστορέματα στο σπίτι, ή όταν ξεκινάμε τις μαγειρικές.
Τι το ιδιαίτερο έχει όμως συγκεκριμένα το σιδέρωμα;
Έχει τη μοναδική ιδιότητα να ενεργοποιεί πολλές αισθήσεις ταυτόχρονα. Με την αφή νιώθουμε τα διαφορετικά υφάσματα, με την όσφρηση μυρίζουμε τα αρώματα, με τα μάτια μας εντοπίζουμε τα χρώματα και τα σχέδια, με την ακοή ακούμε τον ατμό και τον ήχο του όταν γλιστράει στα υφάσματα.... Επιπλέον, το τελικό αποτέλεσμα, ένα φρεσκοπλυμμένο και καλοσιδερωμένο ρούχο, είναι ένα τόσο όμορφο επίτευγμα. Καμαρώνουμε την ομορφιά του ρούχου που επανέρχεται στην αρχική του μορφή αλλά και την ομορφιά της τάξης. Είναι και αυτές οι αυτόματες, επαναλαμβανόμενες κινήσεις που πραγματικά αδειάζουν και χαλαρώνουν το μυαλό. Όταν λειτουργείς στον αυτόματο, με κινήσεις που επιφανειακά φαίνονται μονότονες και βαρετές, τότε είναι που ο εγκέφαλος πραγματικά ηρεμεί και μειώνει την κορτιζόνη (την γνωστή ορμόνη του στρες). Κανονικός διαλογισμός!
Σιδέρωμα λοιπόν φίλοι μου. Και αν θέλετε να το ανεβάσετε επίπεδο τότε βάλτε τις αγαπημένες σας μουσικές, ένα podcast ή την αγαπημένη σας σειρά. Πόσες φορές έχω σιδερώσει με Friends στο background. Και όχι, δεν μπορώ να πω ότι το αγαπώ το σιδέρωμα (ειδικά των πουκαμίσων) αλλά όταν το ξεκινώ, η αλήθεια είναι ότι το κάνω με ευχαρίστηση και ναι, όντως χάνω την αίσθηση του χρόνου.
Μήπως τώρα βλέπετε με άλλο μάτι τη στοίβα με τα πλυμένα;
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
the bright side of blogging :: by andriana