Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2012

Cupcake love! #5 Apple crumble


It's the apple season! Έφτασε το φθινόπωρο (και ημερολογιακά, και καιρικά και συναισθηματικά)... Μπήκαν όλοι οι 'κατεργάρηδες' στους πάγκους τους, βγήκαν τα ζακετάκια, έπεσαν τα πρώτα κίτρινα φύλλα και βεβαίως βγήκαν και τα πρώτα μήλα της σεζόν! Τα μήλα, η αλήθεια είναι, τα αγαπώ 10 φορές περισσότερο ψημένα παρά ωμά... Και σε αυτό το κέικ είναι απλά θεσπέσια! Να μην περιαυτολογώ, αλλά πιστέψτε με είναι τόσο ζουμερό, τόσο αρωματικό..... Apple crumble cake και cupcakes (γιατί η ζύμη ήταν πολύ και έτσι με ένα σμπάρο δυο τριγώνια...). Αρχίζουμε λοιπόν:

Υλικά:

  • 3 μεγάλα μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους
  • 2 κουταλάκια χυμό λεμόνι για να μην μαυρίσουν τα μήλα
  • 3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 κουτ. baking powder
  • 1 κουτ. baking soda
  • 1 βανίλια
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • κανέλα - μοσχοκάρυδο (αν θέλετε)
  • σταφίδες (αν θέλετε)
  • άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα (αν θέλετε)
  • μισό πακέτο μπισκότα digestives - 2 κουταλιές καστανή ζάχαρη - 3 κουταλιές βούτυρο - καρύδια (αν θέλετε) - κανέλα

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς C.
Ανακατεύουμε τα μήλα με την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, τις ψιλοκομμένες σταφίδες και το χυμό λεμονιού. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ μέχρι να αφρατέψουν. Ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά και τη βανίλια, το baking powder και τη baking soda. Ρίχνουμε εναλλάξ το γάλα και το αλεύρι, αρχίζοντας και τελειώνοντας με αλεύρι. Ανακατεύουμε με μια κουτάλα τα μήλα στο μείγμα. Βουτυρώνουμε - αλευρώνουμε αν χρειαστεί μια στρογγυλή φόρμα για κέικ και αδειάζουμε το μείγμα. (Προσοχή: Επιλέξτε μια στρογγυλή ή παραλληλόγραμμη επίπεδη φόρμα καθώς το συγκεκριμένο κέικ δεν το αναποδογυρίζουμε). Αλλιώς ή επιπρόσθετα, γεμίζουμε τις θήκες για cupcakes κατά 2/3. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τα θρυματισμένα μπισκότα με την κανέλα, τα σπασμένα καρύδια, την καστανή ζάχαρη και το κρύο βούτυρο με τα χέρια. Το απλώνουμε πάνω από το κέικ ή τα cupcakes. 

Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου (μέχρι η οδοντογλυφίδα από τα cupcakes και το μαχαίρι από το κέικ να βγαίνουν καθαρά). Εγώ αφαίρεσα τα cupcakes στη μισή περίπου ώρα και το κέικ στις 1.15 ώρες περίπου.... Θέλει δοκιμή γιατί κάθε φούρνος διαφέρει.


ΥΓ. Η συνταγή είναι προσαρμοσμένη από μια παλαιότερη δημοσιευμένη στο Gourmet της Ελευθεροτυπίας.
ΥΓ2. Για πιο εύκολο ξε-φορμάρισμα, χωρίς βούτυρα και αλεύρια, βάζω λαδόκολλα στη φόρμα.

6 σχόλια:

  1. Ήταν ΦΑ-ΝΤΑ-ΣΤΙ-ΚΟ!!!...

    SV

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ούτε ενα ψίχουλο :( ούτε η ανηψιά σου τέτοια τσιγκουνιά στο φαγητό τσ τσ τσ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εγώ είμαι στους τυχερούς!!!! ήταν απίστευτο. Με διαφορά το καλύτερο κέικ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

the bright side of blogging :: by andriana

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αρχειοθήκη LifeLikes