Φίλοι


Δείξε μου τους φίλους σου να σου πω ποιος είσαι. Ή, όπως το έθεσε ο Αμερικανός επιχειρηματίας, συγγραφέας και ομιλητής Jim Rohn
Είμαστε ο μέσος όρος των 5 ανθρώπων με τους οποίους περνάμε τον περισσότερο χρόνο 
(You are the average of the 5 people you spend the most time with). 
Βεβαίως και δεν φταίνε οι φίλοι σου που δεν πηγαίνεις γυμναστήριο ή που πίνεις παραπάνω απ’ όσο θα ‘θελες. Αυτές οι δικαιολογίες περιορίζονται στους εφήβους, και ούτε οι ίδιοι δεν τις πιστεύουν καλά - καλά. Αλλά οι άνθρωποι που μας περιτριγυρίζουν ασκούν μία άμεση ή έμμεση επιρροή επάνω μας. Αν οι κολλητοί σου για παράδειγμα τρώνε πίτσα κάθε φορά που συναντιόσαστε, οι πιθανότητες είναι ότι θα φας και εσύ πιο συχνά απ’ ότι θα συνήθιζες (απλοϊκό παράδειγμα αλλά κατανοητό). Αν η κοπέλα σου τρελαίνεται για εκδρομές στη φύση, μάλλον θα την αγαπήσεις και εσύ πιο πολύ (την φύση, και μαζί και αυτήν). Αν το αγόρι σου γυρίζει κάθε μέρα από τη δουλειά μες στα νεύρα, μάλλον και τα δικά σου θα γίνουν τσατάλια (ή απλά θα χωρίσεις). Με καταλαβαίνετε νομίζω…….. Η σχέση αυτή πιστεύω ότι λειτουργεί και αντίστροφα. Επιλέγουμε δηλαδή, συνειδητά ή μη, σε ποιους θα αφιερώσουμε τον πολύτιμό μας χρόνο και σε τι ποσοστό. Όλοι μας έχουμε νομίζω ανθρώπους που μπορούμε να περάσουμε τις πιο όμορφες, ξέγνοιαστες, χαρούμενες διακοπές και ας κοιμόμαστε όλοι μαζί σε ένα δωμάτιο, και από την άλλη άλλους, φίλους πάλι, που μετά από έναν 2ωρο καφέ θέλουμε άλλο ένα 2ωρο για να ηρεμήσει το κεφάλι μας. Δεν νομίζω ότι είναι θέμα αγάπης... ή τουλάχιστον όχι μόνο αγάπης. Είναι και πόσο ταιριάζει τη δεδομένη στιγμή ένας συγκεκριμένος άνθρωπος στη ζωή σου. Ένας παλιός φίλος μου είχε πει στην εύθραυστη ηλικία των 17 ότι δεν είναι όλοι οι φίλοι για όλα. Και είχα πάθει σοκ. Και είχα αντιδράσει. Και είχα υπερασπιστεί τους φίλους μου που ήταν οι καλύτεροι, και ναι, ήταν για όλα! Η αλήθεια όμως κρύβεται κάπου ενδιάμεσα. Άλλον φίλο θα σκεφτούμε για να πάμε θέατρο, άλλον για να πούμε τον πόνο μας και άλλον για να πάμε διακοπές (και να επιστρέψουμε παραμένοντας φίλοι). Μπορεί κάποιοι να ταιριάζουν σε παραπάνω από μία κατηγορίες, αλλά αυτοί είναι οι λίγοι και εκλεκτοί! 
Συμπέρασμα; Επιλέξτε τους κοντινούς σας ανθρώπους ώστε να μπορείτε να προχωράτε προς την κατεύθυνση που θέλετε, και όχι την αντίστροφη. Και αν δεν σας ταιριάζουν σε κάποια σημεία, βάλτε όρια ή ανοίξτε τους ορίζοντές σας. Και αν δεν σας ταιριάζουν καθόλου, αναρωτηθείτε γιατί τους αφιερώνετε τόσο και τόσο πολύτιμο χρόνο. Από την άλλη, επιλέξτε να αφιερώνετε χρόνο σε ότι σας κάνει χαρούμενους και όχι σε αυτά και σε αυτούς που πρέπει ή απλά συνηθίζετε. Σημασία δεν έχει πόσο μοιάζετε ή διαφέρετε με τους φίλους σας, αλλά πόσο σας γεμίζουν την καρδιά! Ε, εντάξει, τους συναδέλφους που όντως συναναστρεφόμαστε περισσότερο απ’ όλους μάλλον δεν μπορούμε να τους επιλέξουμε… Ας επικεντρωθούμε όμως στους υπόλοιπους.

Σχόλια